Niet gecategoriseerd

Jeugd aan kop in seniorenschaakcompetitie

De 11-jarige Robin van Kampen staat na twee ronden zonder puntverlies aan kop in de interne schaakcompetitie voor senioren. Arthur Vlug (16) staat tweede. De jeugd doet het goed bij de Baarnse Schaakvereniging. In de bekerkwartfinale werd Pascal Losekoot enigszins verrassend uitgeschakeld door Marco Meijer.De ruim twee keer zo oude Peter van de Veer speelde afgelopen vrijdag een degelijke partij tegen Robin van Kampen. Hij kwam wat gedrongen te staan in de opening, maar kon het spel bekwaam opengooien. In het eindspel bleek Van Kampen echter een sterker opgerukte pion te hebben dan Van de Veer; dat bleek voldoende voor de winst. Na twee ronden staat Van Kampen alleen aan kop met de volle winst. Dit jeugdtalent is zich enorm aan het ontwikkelen. Als deze elfjarige zo doorgaat kan hij wel eens de jongste clubkampioen in de geschiedenis van de Baarnse Schaakvereniging worden.

Arthur Vlug bereikte de tweede plaats door winst op de ruim drie keer zo oude Ton Koekkoek. Koekkoek liet zich tegen Vlug dit keer niet zo gemakkelijk verschalken als voorgaande keren. Hij zorgde voor enkele verrassende zetten, maar kwam in het eindspel tekort om een mataanval van Vlug te pareren.
Vincent Pandelaar en Dik van Leeuwen speelden een degelijke partij (gesloten Siciliaans), waarbij Van Leeuwen wat moeite had om te rocheren. De partij ging redelijk gelijk op, maar Van Leeuwen maakte in tijdnood een fout waardoor Pandelaar eerst een kwaliteit kon winnen en door aanhoudende druk deze winst kon opvoeren tot een vol stuk.

Michiel van Schaik en Paul Evers berustten in remise nadat Evers de dekking van een sterk paard van Van Schaik kon elimineren. De partij tussen Werner Hut en Reinier Schaap kende een merkwaardig verloop. Eerst gaf Schaap een stuk weg en leek eenvoudig naar een nederlaag gespeeld te worden. Maar vervolgens gaf Hut zijn voorsprong helemaal weg, waardoor de winstkansen weer duidelijk bij Schaap lagen. Even later gaf Schaap echter weer een stuk weg. Vervolgens meende hij de ver opgerukte pion van Hut niet meer tegen te kunnen houden en gaf op. Bij de analyse bleek echter dat Schaap nog remise had kunnen halen.

George van Tent en Peter Vegter waren erg aan elkaar gewaagd. De partij ging gelijk op totdat Van Tent een gedekte pion sloeg. Dat kostte hem een paard en de partij.


Kwartfinale

Voor de kwartfinale van de interne bekercompetitie stonden twee partijen op het programma. Pascal Losekoot speelde tegen Marco Meijer. Beiden zijn goed in vorm, maar Losekoot moest winnen om de halve finale te bereiken vanwege zijn hogere rating. Beide spelers openden aanvallend, maar Meijer werd iets teruggedrongen door de tempovoorsprong van wit. Losekoot zag twee manieren om tot een winnende aanval te komen, maar koos uiteindelijk de verkeerde, want mede door een foutje in tijdnood leidde dit tot stukkenruil en bleven beiden met een koning en een toren over: remise dus. En door dat resultaat gaat Meijer naar de halve finale. Een knap resultaat. “Onnodig uitgeschakeld””