2007

Jarno Witkamp tweede bekerfinalist

Nadat vorige week Peter van de Veer zich had geplaatst voor de bekerfinale was het de vraag wie daarin zijn tegenstander zou worden. Een vraag die beantwoord moest worden door Jarno Witkamp en Waldemar Moes. Het duel eindigde in remise, waardoor Witkamp bekerfinalist is, omdat zijn rating net iets lager is dan die van Moes. Witkamp blijft ook nog net leider in de tweede cyclus. Michiel van Schaik en Peter van de Veer, die beiden speelden voor het tweede achttal, zitten de koploper op de hielen.Het was een lange partij die Witkamp en Moes speelden. Voor de eerste tijdcontrole had Witkamp zeer weinig tijd, maar hij haalde de 35 zetten zonder kleerscheuren. Wel leek de stelling iets prettiger voor Moes, aangezien hij een pion meer had. Maar de lopers van ongelijke kleur vergrootten de remisekansen. Moes verbruikte veel tijd om een winstplan te zoeken, deed ook op het bord zijn uiterste best, maar kon toch niets bereiken. Met nog maar één seconde op de klok moest hij in remise berusten. Extra zuur voor Moes was het dat Witkamp nu doorgaat na de bekerfinale omdat hij een lagere rating heeft; het gaat slechts om drie punten, dus dat is nauwelijks onderscheidend te noemen.

Tijdnood speelde ook een grote rol in de partij tussen Jan Overbeek en Ger Oldekamp. Deze cyclus lijkt Oldekamp een beetje het slachtoffer van het indelingssysteem door bijna wekelijks een topspeler tegenover zich aan te treffen. Deze keer was dat weer het geval met Overbeek als tegenstander. Oldekamp liet zich echter niet zo maar van het bord zetten. Sterker nog, in tijdnood was het allerminst duidelijk hoe Overbeek de partij zou moeten winnen terwijl zijn seconden wegtikte. Met nog 6 seconden op de klok voor Overbeek en ruim een minuut voor Oldekamp begon deze zich toch ook zorgen maken: welke zet moest hij spelen? Er kwam niets beters dan een torenoffer, er volgde een afruil en met nul seconden op de klok zette Overbeek alsnog zijn tegenstander mat. Aangezien mat de partij onmiddellijk beëindigd, deed de klok niet meer terzake. Maar ook hier dus een zuur einde van de partij.

George van Tent kreeg een voordelig eindspel op het bord tegen Jeroen de Mon. Met loper en paard en een aantal pionnen had Van Tent de betere kansen tegen de toren en pionnen van De Mon. Maar op het juiste moment wist De Mon de toren af te ruilen tegen paard en loper en kwam hij zelfs een vrijpion voor. Toen was het niet moeilijk meer de winst binnen te halen.

De overige partijen werden in een eerdere fase beslist. Daan Lensink koos voor een creatieve opzet tegen Pascal Losekoot. Deze was zelf echter ook wel origineel en door zijn vrijpion te behouden kon hij makkelijk winnen. Vincent Pandelaar wist een paard van Marco Meijer in te sluiten. Ondanks het aanvallende tegenspel was het toch genoeg voor de winst. Ook in de partij tussen Thijs Michels en Boy Bogaerts en in de partij tussen Peter Vegter en mevrouw Ensink was het de witspeler die een stuk voorkwam en daarmee het winstpunt binnenhaalde. Werner Raudenbusch kon als zwartspeler een leuke combinatie uitvoeren, waardoor Rienk Andriessen materiaal achterkwam en de partij verloor.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Lensink        - Losekoot       0-1
Pandelaar       - Meijer        1-0
Andriessen      - Raudenbusch     0-1
Overbeek       - Oldekamp       1-0
Vermulst       - Schaap        0-1
T. Michels      - Bogaerts       1-0
Van Tent       - J. de Mon      0-1
Vegter        - Ensink        1-0

Beker:

Witkamp        - Moes         remise

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Witkamp	512
2. Van Schaik	506
3. Van de Veer	497
4. Moes	    462
5. Meijer	439
6. Brantjes	437
7. Wiegers	412
8. Vervoort	398
9. G. de Mon	373
10. Raudenbusch	365

Vrijdag wordt de vijfde ronde gespeeld van de minicompetitie tussen spelers van Baarn en Soest. De locatie is dit keer weer Soest. Maar ook in Baarn wordt gespeeld door de spelers die niet aan de minicompetitie deelnemen. In Het Brandpunt wordt de elfde ronde van de tweede cyclus gespeeld. Aanvang is 19.45 uur. De jeugd begint al een uur eerder met de lessen en de onderlinge competitie. Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij de secretaris, Jan Overbeek, tel. 5421504, of de jeugdleider, Pascal Losekoot, tel. 6012745. U kunt ook een kijkje nemen op de website www.baarnseschaakvereniging.nl.—Marco Meijer