Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Jacht op Krishnasing geopend.

Jacht op Krishnasing geopend.

Het lijkt erop dat het wel eens een interessant schaakseizoen kan worden bij de Baarnse Schaakvereniging. Ashley Krishnasing moest in ronde 5 van de interne competitie de eerste punten afstaan. Hoewel de voorsprong op de nummer twee nog steeds meer dan 50 punten bedraagt zit er slechts 16 punten verschil tussen de plaatsen 2 t/m 7.

verslag: Frits Kok
foto’s: Ed Duister en Ton Koekkoek

Krishnasing – Duister remise
In een Caro Khan waarin Krishnasing zegt te experimenteren kiest hij niet de beste voortzetting. Reden: hij miste scherpte volgens eigen zeggen. Toch krijgt Krishnasing beter spel en Ed Duister moet uit wanhoop offeren. In een partij die langzaam richting Krishnasing lijkt te gaan krijgt Ed in de tijdnoodfase nog kansen, maar de tijdnood bezegelt het lot van de partij, de beide heren kiezen voor herhaling van zetten.

Timmerman – Van der Braak 1-0
Jan Timmerman zet zijn zegereeks van het eind van het vorig seizoen voort met zijn tweede winstpartij. Andre v.d. Braak lijkt een fort te maken op de koningsvleugel maar sluit in feite zijn loper en een paard op. Zo speelt Jan de rest van de partij met twee stukken meer en kan al gauw aan promotie gaan denken op de damevleugel.

Van Lier – Kok 0-1
Frits Kok krijgt van Erik van Lier een cadeau voor zijn verjaardag in de vorm van een miniatuur. In een Weense partij pakt Erik een pion op de damevleugel waardoor Frits Kok alle ruimte krijgt op de koningsvleugel. Het dodelijkste duo in schaak, Dame + Paard, leidt in tot een mat in 5.

Pelter – Vermulst 1-0
In een Modern Defence verzuimt zwart lange tijd zijn damevleugel te ontwikkelen, zijn pionnenstelling raakt verzwakt en hij verliest een pion. Als Pelter nog een pion en een stuk wint is het afgelopen.

Breukers – Van Klingeren 0-1
In een spannende beginfase wordt 27 zetten lang gestreden om de zwarte pion op d4. Helaas eindigt de partij plotseling door een blunder van wit.

Kruiswijk – Boss 1-0
Rob Boss kreeg wederom problemen met zijn klok. Mede omdat Martijn Kruiswijk al snel met een pion op f6 mat dreigde en verder al zijn zware stukken op zwarts koningsstelling had gericht, kwam zwart in tijdnood en ging door zijn klok.

Lambrechts – Krijnen 1-0
Chris Krijnen kwam weer eens vlak voor de finish ten val (iets dat hem vaker overkomt). Met een stuk voor, op een bord waar verder al veel afgeruild was, overziet hij een mat in 1!

Koekkoek – Burger 0-1
Samengevat: een foutenfestival. Ton Koekkoek maakt de eerste fout waardoor hij zijn stelling ernstig verzwakt. Rogier Burger vervolgens de volgende, waardoor het initiatief weer naar Koekkoek gaat. Koekkoek zet niet door en Burger profiteert van de ruimte die hij daardoor kreeg. Ook door de ontstane tijdnood had Koekkoek geen antwoord meer.

Kessler – Van Brummelen 1-0
Het wachten is nog steeds op de terugkeer van de vorm van Rien van Brummelen. Daar had Jan Kessler geen boodschap aan. Hij maakte er een offerfeest van en Rien maakte uiteindelijk een fatale fout met mat tot gevolg.

Stand aan kop na ronde 5:
1. Krishnasing		218
2. Duister		157
3. Timmerman		156
4. v. Klingeren		147
5. Spijkerman		146
6. Kok			143
7. Pelter		141

Vrijdag 13 oktober wordt ronde 7 van de interne competitie gespeeld in het Rode Kruisgebouw aan de Burgemeester Penstraat 6 te Baarn. Aanvang: 19.55 uur. Meer informatie op www.baarnseschaakvereniging.nl

6 comments

  1. Mooi verslag en spannend hoor, die interne competitie. D.V. ben ik er vrijdag weer bij! ?

    1. Aangepast, Frits. Fijn om te constateren dat ik ‘nog maar’ 5 (ipv 6) ronden niet in vorm ben 🙁

  2. De eersten die de e4-c6 theorie uitwerkten waren Horatio Caro en Marcus Kann. Kann met dubbel ‘n’ dus.

Comments are closed.