Aankondigingen, Toernooien, Uitgelicht, Volwassenen

Jan Overbeekschaaktoernooi: een interview met toernooicomité

Jan Overbeekschaaktoernooi: een interview met toernooicomité

Op zaterdag 20 februari 2016 organiseert de Baarnse Schaakvereniging het Jan Overbeek Rapidtoernooi.
Inmiddels zijn er al meer dan dertig inschrijvingen. We stelden enkele vragen aan de organisatiecommissie, bestaande uit Pascal Losekoot en Henri Spijkerman.

Kan je voor degenen die Jan niet kennen iets over hem vertellen?

Jan Overbeek – een groot schaakliefhebber – heeft veel voor de Baarnse Schaakvereniging betekend. Als jeugdleider, secretaris en (tot op het laatst) penningmeester stond hij altijd vooraan om iets voor de vereniging te betekenen. Bij zo’n beetje elk toernooi in Baarn was hij om te helpen, zoals bij schoolschaakkampioenschappen, Oudjaarstoernooien en de SGS Rapidtoernooien. Vandaar dat hij ook tot erelid benoemd is. Ook toen hij door zijn ziekte niet meer in staat was om de clubavond te bezoeken volgde hij het wel en wee op de vereniging op de voet. Daarnaast was hij een goede schaker die op de hogere borden van Baarn 1 speelde. Helaas is hij – veel te jong – eind 2014 op 59-jarige leeftijd overleden. Als eerbetoon organiseren we dit toernooi.

De Baarnse Schaakvereniging speelt normaal gesproken in het Rode Kruisgebouw, waarom wordt het toernooi in Het Brandpunt gehouden?

Het Brandpunt was het clublokaal van 1960 tot 2007. Jan heeft de meeste jaren van zijn 32 jarige lidmaatschap hier doorgebracht, en vele mooie partijen gespeeld. Tevens had hij een sterke band met de naastgelegen Paaskerk, waar hij onder andere zijn vijftigste verjaardag vierde. Verder biedt Het Brandpunt meer ruimte en we hopen toch op zeker 100 deelnemers.

Zijn jullie een beetje tevreden over de aanmeldingen tot nu toe?

Het begint goed te lopen – we zitten nu (4 februari) op meer dan dertig deelnemers. Een eerdere poging (in 2015) was ongelukkig gepland en toen waren er nog maar heel weinig aanmeldingen tot vlak van te voren. Daar zitten we nu al boven – we hebben ook veel meer PR verricht. Toch hopen we dat mensen zich al wat eerder inschrijven. Het maakt het organiseren een stuk makkelijker als je een beetje weet waar je aan toe bent.

Hoe wordt bepaald in welke groep de deelnemers spelen?

Op basis van rating (speelkracht) zullen van bovenaan de ranglijst groepen van acht spelers gevormd worden, die zeven partijen tegen elkaar spelen. Als er geen rating bekend is, dan wordt er een inschatting gemaakt van het niveau. Het idee is dat iedereen tegen tegenstanders van ongeveer gelijk niveau speelt en daarmee iedere deelnemer een kans op een prijs heeft – een beetje vergelijkbaar met de Grand Prixtoernooien voor de jeugd.

Wat zijn de prijzen?

Per groep is er prijzengeld. In de hoogste groep is dat € 50 voor de winnaar, €30 voor de nummer 2 en € 10 voor degene die derde wordt. In de andere groepen wint de kampioen € 25, de tweede prijswinnaar gaat met € 15 naar huis en de nummer drie met een tientje. Bij gelijk eindigen worden de geldprijzen gedeeld (het zogenaamde “Hortsysteem”). Het inschrijfgeld is € 9 (aan de zaal een tientje). Daarnaast is er een wisselprijs voor de kampioen van de hoofdgroep.

Voor wie is het toernooi? Zijn jeugdspelers ook welkom?

Het toernooi staat open voor iedereen. Ook huis-, tuin- en keukenschakers zijn van harte welkom. Ook grootmeesters en andere titelhouders mogen natuurlijk meedoen, maar het prijzengeld maakt het voor de beroepsschaker wellicht niet zo aantrekkelijk – we hopen vooral op schaakliefhebbers. Wat betreft jeugdspelers: het is geen jeugdtoernooi, er zijn geen aparte jeugdgroepen. Wel is het zo dat er veel jeugdspelers zijn die al behoorlijk goed kunnen schaken en die zijn natuurlijk van harte welkom.

De belangrijkste vraag misschien wel: hoe kan ik me inschrijven?

Op www.baarnseschaakvereniging.nl/janoverbeektoernooi/ staat een inschrijvingsformulier. Je kan daar ook meer lezen, zoals over de tijden en het speeltempo. Daarna kan je het inschrijfgeld overmaken om je van een plaats te verzekeren.

3 comments

 1. Leuk om weer eens in Het Brandpunt te schaken! Hopelijk halen jullie de 100 deelnemers, zou mooi zijn in het jubileumjaar van de club.

 2. Ik zou al heel blij zijn met 70 deelnemers, dat past ook prima in dit jubileumjaar.
  Hoe kunnen we nog meer schakers activeren?
  Alle clubs van de SGS nog een mail sturen? En vragen of de secr… deze door willen sturen naar de leden?
  Net zoals Ton dat bij ons doet?

  Hoor meer zielen, hoe ……….
  Rien

  1. Die mail lag al klaar en is inmiddels verzonden! 😉

Comments are closed.