2010

Het maakt niet uit of je door de hond of de kat gebeten wordt

Voor de tweede achtereenvolgende week was koploper Losekoot afwezig, maar de achtervolgers in de interne schaakcompetitie kwamen nauwelijks dichterbij. Nummer twee, Daan Lensink was oneven, en de nummers drie en vier, Ashley Krishnasing en Jan Overbeek speelden remise. Nummer vijf Yme Brantjes verloor van nummer zes Marco Meijer. Van de toptien spelers won verder Ed Duister, de nummer zeven. Van de overige uitslagen mag de overwinning van Erik van Lier op Ton Koekkoek opvallend genoemd worden.

Een week eerder konden de achtervolgers nog dichterbij komen. Het verleidde de koppenmaker van de Baarnsche Courant zelfs tot de titel “Kat Losekoot van huis”. En hierbij werd dan niet gerefereerd aan het huisdier van de koploper die wegens vakantie elders was ondergebracht, maar aan het feit dat als de kat van huis is (Losekoot), de muizen dansen (achtervolgers). Dat gezegde ging deze ronde niet op. Het was nu meer het verhaal van twee honden die vechten om een been, en de derde gaat er mee heen.

Die twee honden waren in dit verband dan Ashley Krishnasing en Jan Overbeek. Krishnasing meende beter te staan, Overbeek verdedigde goed en het resultaat was een lopereindspel dat in remise eindigde. Daar schoten beide spelers niet heel veel mee op. De hondstrouwe Daan Lensink kon ook niet profiteren, omdat hij uitgeloot was wegens het oneven aantal spelers deze ronde. Jonge hond Yme Brantjes hoopte nog een plekje te kunnen stijgen, maar vond voor de derde keer dit seizoen tegen Meijer de hond in de pot. De partij werd overigens pas in tijdnood beslist toen Brantjes zag dat hij het mat niet meer kon voorkomen. Ook de optimistische Rob Boss werd mat gezet. De aanval van Ed Duister was te sterk.

Onverdiend
“Je hebt niet verdiend gewonnen,” was het eerste dat Wim van Teutem kon uitbrengen nadat Rien van Brummelen de overwinning had behaald. Lange tijd had het er inderdaad naar uitgezien dat de winst naar Van Teutem zou gaan. Met enkele pionnen meer en twee torens tegen een toren en een paard had hij immers zowel materieel als positioneel een voorsprong. Maar later op de avond verloor Van Teutem aan concentratie en maakte fouten. Bovendien deed Van Brummelen zijn stinkende best er nog iets van te maken. “Ik had het niet zo moeten zeggen,” gaf Van Teutem later toe. “Jij hebt gewonnen, maar ik had moeten winnen.”

Onverdiend was zeker niet de overwinning van Erik van Lier op Ton Koekkoek. De laatste stond zeven plaatsen hoger op de ranglijst met 140 ratingpunten meer, maar kwam er in deze partij niet echt aan te pas. Van Lier kwam eerst één en later meerdere stukken voor te staan en maakte het vervolgens netjes af. De concurrenten van Koekkoek in de strijd om de ratingprijs tot 1400, Geertièn de vries en Henk Meeuwissen, speelden tegen elkaar. Het werd de leukste aanvalspartij van de avond. Een leuke combinatie van De Vries werd door Meeuwissen beantwoord met een dreiging op de vijandelijke koning. De Vries moest toen wel doorgaan met zijn aanval. Hij leek zelf een winnende koningsaanval te hebben, maar na enkele stukken geofferd te hebben, zat er geen mat meer in en moest hij genoegen nemen met remise door eeuwig schaak. Ook Rienk Andriessen en Johan Vermulst deelden onderling de punten. Conrad Keijzer blijft in het spoor van Van Lier door eveneens te winnen. Peter Vegter maakte al vroeg in de partij een beslissende fout.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Krishnasing - Overbeek  	remise
Meijer - Brantjes       	1-0
Duister – Boss         	1-0
Van Teutem - Van Brummelen 	0-1
Van Lier – Koekkoek    	1-0
De Vries – Meeuwissen  	remise
Andriessen – Vermulst  	remise
Vegter - Keijzer        	0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Losekoot 	1006
2. Lensink 	936
3. Krishnasing 	875
4. Overbeek 	852
5. Brantjes 	793
6. Meijer 	764
7. Duister 	746
8. Vlug  	672
9. Spijkerman 	628
10. Wiegers 	591

Vrijdag wordt ronde 29 in de interne competitie gespeeld. Aanvang is 19.45 uur in De Leuning. Ook de jeugd speelt daar. Zij beginnen om 18.30 uur met de lessen. Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl. U kunt ook contact opnemen met secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605, of jeugdleider Daan Lensink, tel. 5417648. —Marco Meijer