2005

Herenschakers nú al afgeleid door dames!

Afgelopen vrijdag vond de eerste damesschaakcursus plaats in Het Brandpunt. Liefst 14 dames namen deel. Zoveel vrouwen zijn de herenschakers van de Baarnse Schaakvereniging niet gewend. Menig mannelijke schaker werd afgeleid. Niet echter Marco Meijer, die blijft winnen en nu stevig op kop staat.De Baarnse Schaakvereniging ondergaat langzaam maar zeker een metamorfose. De schaaksport wordt vaak afgeschilderd als mannenbolwerk. In Baarn is dat niet anders. Een kentering is echter in zicht. Die kondigde zich enkele weken geleden ongemerkt al aan doordat de vaste mannelijke barmedewerker van Het Brandpunt werd vervangen door een vrouw. Kort daarna werd zelfs een vrouw lid van de schaakvereniging, de eerste sinds mensenheugenis. En in de tussentijd belastte bestuurslid Peter van de Veer zich met het organiseren van een schaakcursus voor dames. Met steun van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond en dankzij aardig wat media-aandacht meldden zich spontaan al 14 dames aan. Vrijdagavond werd de eerste cursus gegeven door schaaktrainster Pia Sprong. Al die vrouwen in Het Brandpunt veroorzaakten toch wel enige onrust bij de mannenbroeders.


Gentlemen
Het was Peter van de Veer niet kwalijk te nemen dat hij deze avond minder aandacht had voor zijn schaakpartij tegen Jarno Witkamp. Als organisator van de damesschaakcursus moest hij natuurlijk alle dames verwelkomen en wegwijs maken. Dat deed hij als een echte gentleman. Witkamp had daar geen boodschap aan en speelde hem gewoon naar een nederlaag. Ook Ger Oldekamp toonde zich een gentleman. Aan het naburige bord speelde mevrouw Ensink tegen Wim van Teutem. Menigmaal toonde Oldekamp zich hulpvaardig door haar de werking van de schaakklok uit te leggen. In de tussentijd speelde hij best een aardige partij tegen Ton Koekkoek. Hij kwam een centrumpion achter, maar knokte zich goed terug. Juist bij het inzetten van een sterke aanval legde hij mevrouw Ensink nog even iets uit over het speeltempo. Toen Koekkoek een tussenschaakje gaf, deed Oldekamp zonder nadenken een paardzet om het schaak op te heffen. Dat kostte hem echter meteen een toren en de partij, onder de verzuchting: “Ben je hoffelijk, wordt dat meteen afgestraft”. Mevrouw Ensink wacht intussen nog op haar eerste puntjes, want Van Teutem won.


Koploper
Marco Meijer is vast met een intensieve schaaktraining bezig, anders is niet te verklaren dat hij dit hele seizoen al uitstekend presteert. Hij speelt de sterren van de hemel en ook de tegenstander van deze avond – Werner Raudenbusch – moest constateren dat Meijer weer sterk gespeeld had. Niet alleen verstevigde Meijer zijn koppositie in de ranglijst van de tweede cyclus aanzienlijk, ook in het overallklassement is hij fier koploper. Als hij deze vorm behoudt, maakt hij goede kans zelfs clubkampioen te worden.
In de titanenstrijd tussen Pascal Losekoot en Waldemar Moes, moest laatstgenoemde voor het eerst in een officiële partij in Losekoot zijn meerdere erkennen. Rien van Brummelen was niet opgewassen tegen Arthur Vlug. Simon van Voorthuizen en Jan Overbeek speelden de enige remise van de avond. Hans van Briemen speelde best sterk tegen Ramses van Dijen, maar Van Dijen trok aan het langste eind. Johan Vermulst en Peter Vegter lieten zich overrompelen door respectievelijk Henk Meeuwissen en Reinier Schaap. En George van Tent was iets te vrijgevig waardoor Werner Hut de winst kon grijpen.
In de bekercompetitie deed Robin van Kampen goede zaken. Door Michiel van Schaik te verslaan, bereikte hij de halvefinale.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde Uitslagen

Van Schaik   - Van Kampen (beker) 	0-1
Raudenbusch   – Meijer		0-1
Losekoot    - Moes		    1-0
Van de Veer   - Witkamp		0-1
Van Brummelen  - Vlug			0-1
Van Voorthuizen - Overbeek		rem
Van Briemen   - Van Dijen 		0-1
Oldekamp    - Koekkoek		0-1
Meeuwissen   - Vermulst		1-0
Schaap     - Vegter 		1-0
Ensink     - Van Teutem		0-1
W. Hut	    - Van Tent		1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e rondeStand

1. Meijer		75
2. Pandelaar		66
3. Losekoot		65
4. Witkamp		64
5. Van Kampen		64
6. Vlug			63
7. Raudenbusch		59
8. Moes		    55
9. Van Dijen		53
10.Overbeek		50

—Ton Koekkoek