Intern

Spijkerman schaakt koploper uit bekercompetitie

Door remise tegen de hoger gerate Overbeek gaat Spijkerman door naar de kwartfinale van de interne bekercompetitie van de Baarnse Schaakvereniging. Onderaan de ranglijst verrassen Keijzer en Van Lier met hun eerste zeges.

In tegenstelling tot hun gebruikelijke lange schaakpartijen werden Henri Spijkerman en Jan Overbeek het afgelopen vrijdag vrij snel eens dat er niet meer dan remise in zat. Vooral voor Spijkerman een knappe prestatie tegen de koploper. Bovendien bereikte Spijkerman daardoor de kwartfinale van de bekercompetitie, omdat hij een lagere rating heeft. Een echte verrassing mag het niet heten, want Spijkerman hield Overbeek eerder dit seizoen ook al op remise. We vinden Spijkerman intussen wel op een mooie 6e plaats in de ranglijst.

Ronde 9

Vrijdag 19 november speelde het achttal een competitiewedstrijd tegen Soest 2 (Baarn verloor helaas met 2,5 – 5,5). Daardoor waren er weinig partijen in de interne competitie. Losekoot en Koekkoek wonnen hun bekerpartijen tegen respectievelijk De Vries en Vermulst, hetgeen voor hen een kwartfinaleplaats betekent. De grootste verrassing in deze speelronde was toch wel de eerste winstpartij voor nieuwkomer Erik van Lier. Na een lange partij kon Van Lier voor het eerst echt glunderen. Tegenstander Conrad Keijzer moest toen nog op zijn eerste seizoenszege wachten.

Bekerstrijd

Afgelopen vrijdag stonden er nog twee bekerpartijen op het programma. Daan Lensink had het moeilijk tegen Rienk Andriessen, maar won uiteindelijk wel. De andere partij – tussen Yme Brantjes en Marco Meijer – duurde langer. Hoewel Meijer een voorsprong nam door de dame te winnen van Brantjes tegen een toren en enkele pionnen, maakte Brantjes het hem nog lastig. Meijer wist de aanvallende inspiraties van Brantjes echter geconcentreerd te weerleggen, trok langzaam maar zeker het initiatief naar zich toe, en schreef de partij op zijn naam. Ook Lensink en Meijer gaan dus door naar de kwartfinales.

Verrassingen onderaan

De langste partij van de tiende ronde ging tussen Ed Duister en Thijs Michels. Michels bood lang heel sterk tegenspel tegen de in goede vorm verkerende Duister, maar tegen middernacht moest hij het punt toch aan Duister gunnen. Na enige weken afwezigheid mocht Werner Raudenbusch het opnemen tegen Pascal Losekoot, die hij vorig seizoen nog een keer knap versloeg. Dit keer liet Losekoot zich niet verrassen en na het opbouwen van voldoende druk zette hij Raudenbusch mat.

Ton Koekkoek won verrassend van Kasper Wiegers. Het werd hem niet al te moeilijk gemaakt door Wiegers, die te veel aan de aanval en te weinig aan zijn verdediging dacht. Rien van Brummelen boekte zijn derde opeenvolgende overwinning; nu was Henk Meeuwissen zijn slachtoffer. Arthur Vlug en Paul Evers hielden elkaar in evenwicht.

De partij tussen Rob Boss en Johan Vermulst was een heel bijzondere. Beiden hebben diverse keren op winst gestaan en beiden vergooiden die mogelijkheden. In een zeer spannend pionneneindspel speelde Boss nauwkeuriger dan Vermulst, waardoor hij wel een pionpromotie realiseerde en Vermulst niet. Boss werd uiteindelijk de gelukkige winnaar.

Erik van Lier staat weliswaar nog steeds onderaan op de ranglijst, maar boekte – tegen Peter Vegter –zijn tweede achtereenvolgende overwinning. In deze vorm zal het ongetwijfeld niet lang duren voordat hij die laatste plaats verlaat. Conrad Keijzer gelukte het nu ook voor het eerst dit seizoen een partij te winnen. Na een lange partij wist hij Wim van Teutem te verslaan.

1 comment

Comments are closed.