Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Heftige remises

Heftige remises

Schaken wordt nog wel eens weggezet als een stoffige sport voor oude mannen met veel saaie remises. Bij de Baarnse Schaakvereniging is niets minder waar. Behalve oude mannen zijn er ook veel jonge mannen, en zelfs jonge vrouwen lid. En remises komen niet eens zo vaak voor.

Met 14 partijen in ronde 14 van de interne competitie was er vrijdagavond een goede opkomst. Vier van die partijen eindigden in remise, en dat is nog vrij veel, want er wordt doorgaans tot het gaatje gegaan. Saai waren die remises beslist niet. In de partij tussen Eble Mink en Izaäk Schipper vlogen de stukken in rap tempo van het bord. In het al snel bereikte eindspel had Schipper misschien wel de beste papieren, maar het lukte hem niet de winst te vinden. Na een foutje kón hij ook niet meer winnen, en Mink (met alleen een paard) ook niet. Remise dus.
De partij tussen Yme Brantjes en Ed Duister vertoonde ook tal van ontwikkelingen, die toch niet anders konden eindigen dan in een gelijkspel. Ook Henri Spijkerman en Kasper Wiegers speelden na een lange partij remise. Wiegers was daar nog het meest blij mee. Rien van Brummelen trok fel ten aanval tegen Rob Boss en bereikte het middenspel met een duidelijke voorsprong. Toch ging er iets mis, want Boss kon zich nog terugknokken en een knappe remise behalen.

Goede opkomst.
Goede opkomst.

Strijd aan kop
In de strijd om de koppositie blijft Ashley Krishnasing het uitstekend doen. Ook Michiel van Schaik kon daar niks tegen inbrengen. Clubkampioen Pascal Losekoot steeg door een sluwe winst op Marco Meijer van plaats 6 naar 3, en zit de niet spelende Lensink al weer op de hielen.
Thur Breukers boekte een belangrijke zege tegen Geertièn de Vries, waardoor hij weer in de toptien is beland. Martijn Kruiswijk won van Mario Lambrechts en klopt nadrukkelijk op de deur naar de toptien. Kruiswijk boekte daarmee al zijn 7e zege van het seizoen; dat kan geen enkele andere schaker in deze competitie hem nazeggen.
Thijs Michels nam op deskundige wijze revanche voor de eerder dit seizoen geleden nederlaag tegen Ton Koekkoek. Bert van Klingeren haalde het punt binnen tegen Conrad Keijzer. Erik van Lier en Henk Meeuwissen speelden een lange, boeiende partij, waarbij Van Lier knap aan het langste eind trok. Ger Oldekamp heeft nog niet veel kunnen spelen dit seizoen. Tegen Martin Bunschoten scoorde hij zijn eerste overwinning. De enige jongedame op deze avond – Suzan Roothaan – kwam net tekort tegen de sterk spelende Rienk Andriessen.
Er werd deze avond één partij in de B-groep van de bekercompetitie gespeeld. Johan Vermulst hield daarin lang stand, maar moest in Werner Raudenbusch toch zijn meerdere erkennen.

Alle uitslagen ronde 14:
Van Schaik - Krishnasing	0−1
Brantjes – Duister		½−½
Losekoot - Meijer		1−0
Spijkerman - Wiegers		½−½
Breukers - De Vries		1−0
Kruiswijk - Lambrechts		1−0
Michels	 - Koekkoek		1−0
Van Brummelen - Boss		½−½
Keijzer - Van Klingeren		0−1
Meeuwissen - Van Lier		0−1
Roothaan - Andriessen		0−1
Mink – Schipper		    ½−½
Oldekamp - Bunschoten	    1−0
Beker, 1ste ronde B-groep:
Vermulst - Raudenbusch	    0−1
Stand aan kop:
1.	Krishnasing		577
2.	Lensink			470
3.	Losekoot		428
4.	Duister			422
5.	Brantjes		400
6.	Van Schaik		380
7.	Wiegers		    351
8.	Meijer			336
9.	Spijkerman		321
10.	Breukers		307

Ronde 15 van de interne competitie wordt vanaf 19.45 uur gespeeld op vrijdag 16 januari. Dan speelt ook Baarn 2 thuis in het Rode Kruisgebouw tegen En Passant 5 uit Bunschoten (19.30 uur). Op 15 januari speelt Baarn 1 uit tegen Doorn-Driebergen 1.

3 comments

 1. Mooi verslag Ton! Wat ik gehoord heb is dat Yme alleen wel erg blij was tegen Ed met zijn remise, want Ed kreeg een goede stelling. In de partij tussen mij en Michiel ging het redelijk gelijk op. Ik speelde een interessante opmars van mijn g-pion dat het loperpaar kon veroveren, maar wel gepaard ging met een lichte verzwakte stelling. Michiel kreeg druk over de e-lijn en uiteinelijk op veld f5, wat ik onnodig toeliet door, door de stelling gesloten te houden. In de stelling voor zijn ‘blunder’ had hij een betere stelling, of ik zou op zetherhaling moeten spelen en ik wilde liever nog proberen. Echter op dat moment maakte Michiel een grote fout en beiden hadden we ook niet bijzonder veel tijd op de klok resterend….In het kort omschreven: Michiel had zeker wel goede kansen en uistekend gespeeld! Klasse Michiel ga zo door!

 2. Bedankt voor je uitvoerige aanvulling Ashley. Michiel had misschien wat meer credits verdient in mijn verslag. Maar ja, met 14 partijen en zelf ook spelen valt het niet mee voor reporter om alles volledig mee te krijgen.

 3. Zelf vrijdagavond schaken en ondertussen 14 partijen in de gaten houden. Zaterdag de hele dag een toernooi en dan ’s avonds nog zo’n mooi verslag maken. Top Ton! De Engelsen hebben daar een fraaie uitdrukking voor: ‘When you want things done, ask a busy man’! 🙂

Comments are closed.