2007

Grote verrassing bij start 3e schaakcyclus

Van Teutem schaakt weer, Bogaerts verrast Van Briemen en Oldekamp mag niet klagen.Zonder de schakers van het – helaas uit de Promotieklasse SGS gedegradeerde – eerste achttal begonnen afgelopen vrijdag 22 schakers met de eerste ronde van de derde cyclus van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging.

Van Teutem weer van de partij
Op 14 september 2007 had hij voor het laatst geschaakt. Na een lange ziekteperiode had hij zich de afgelopen tijd al enkele keren gemeld in Het Brandpunt, maar van schaken kwam het nog niet. Gelukkig kon Wim van Teutem vrijdag weer laten zien dat hij nog steeds kan schaken. Mw. Ensink speelde een degelijke partij tegen hem, maar toen Van Teutem een stuk veroverde, liet hij de winst niet meer glippen. Een leuke herstart dus voor Van Teutem, maar zijn aanwezigheid was natuurlijk de grote verrassing van de avond.

Positionele druk
Arthur Vlug startte tegen Peter van de Veer zeer offensief. Van de Veers koning moest al snel aan de wandel, zodat rokeren niet meer mogelijk was. Van de Veer verweerde zich kranig, maar hij kon niet meer onder de druk uitkomen en Vlug wist zijn positionele voorsprong in winst om te zetten. Conrad Keijzer stond ook een groot deel van de partij tegen Henk Meeuwissen onder grote druk. Meeuwissen wist dit echter niet in voordeel om te zetten, waarna Keijzer toch de winst greep. Simon van Voorthuizen zette ook grote druk op de stelling van Levente Vervoort. Laatstgenoemde kon echter niet onder die druk uitkomen en verloor. Vincent Pandelaar kon het niet bolwerken tegen Jarno Witkamp, de winnaar van de eerste twee cycli. Witkamp wist met een fraaie aftrekaanval een stuk te veroveren en gaf die voorsprong niet meer uit handen.

Mazzel
Boy Bogaerts had over geluk niet te klagen. Tegenstander Hans van Briemen stond beduidend beter, maar door een onnauwkeurigheid wist Bogaerts diens dame te bemachtigen. Reinier Schaap wist snel van Gino de Mon te winnen. Na een torenoffer wist Schaap met een knappe paardencombinatie de dame van De Mon te winnen, waarna De Mon mat niet meer kon voorkomen.
De langste partij van de avond was die tussen Ger Oldekamp en Rienk Andriessen. Het eindspel werd ingegaan met een pionnenvoorsprong voor Oldekamp tegen een stuk meer voor Andriessen. Oldekamp wist dat stuk te veroveren, maar kon zijn pionnenvoorsprong niet in winst omzetten. Ondanks tijdnood wist Andriessen de stand gelijk te trekken en voor beiden resteerden slechts twee pionnen. Nog voordat Andriessen remise kon claimen, omdat er geen winstkansen meer waren, ging hij door zijn vlag. Oldekamp mocht achteraf dus niet klagen over deze winst, maar hij had er wel hard voor gestreden.
Jeroen de Mon en Johan Vermulst speelden een scherpe partij, maar voor beiden gold dat ze elkaar knap op remise hielden. Kasper Wiegers moest zijn meerdere in Paul Evers erkennen. Peter Vegter speelde een aardige partij tegen Ton Koekkoek, maar moest na een toreneindspel met twee pionnen minder zijn tegenstander toch feliciteren.

Uitslagen van de 1ste ronde
Uitslagen

Evers – Wiegers		    1-0
Van Voorthuizen – Vervoort	1-0
Pandelaar – Witkamp		0-1
Vegter – Koekkoek		0-1
Oldekamp - Andriessen 	    1-0
Van Briemen – Bogaerts	    0-1
Vlug – Van de Veer 		1-0
Schaap - G. de Mon		1-0
J. de Mon – Vermulst		remise
Meeuwissen – Keijzer		0-1
Van Teutem – Ensink		1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand


Vrijdag wordt de tweede ronde van de derde cyclus gespeeld. De start is weer om 19.45 uur in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a te Baarn. Het tweede achttal speelt dan vanaf 19.30 uur tegen Hoogland 3.—Ton Koekkoek