Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Grote tegenstellingen op schaakborden

Grote tegenstellingen op schaakborden

Ronde 28 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging kende een grillig verloop. Er werd fel en soms te snel geschaakt op sommige borden. Op andere borden gebeurde lange tijd niets, maar enkele ontknopingen waren verrassend.

Afgelopen vrijdag werden slechts 9 partijen gespeeld in de interne competitie. De beginnende meivakantie was daar deels debet aan. Maar ook het ontbreken van de spelers van het eerste achttal werd gemerkt. De stand aan de kop van het klassement onderging dan ook geen wijzigingen.
Baarn 1 had nog een kleine kans op promotie naar de promotieklasse en won ook knap met 5-3 van
Vegtlust 1, maar dat was net niet genoeg. Wel eindigde Baarn op een keurige tweede plaats van de 1ste klasse B van de SGS-competitie.

Beker
In de strijd om de beker in de B-groep ontmoetten Geertièn de Vries en Mario Lambrechts elkaar in de kwartfinale. Het werd een lang en boeiend gevecht met vele wendingen. Uiteindelijk trok De Vries aan het langste eind, maar daar had hij bijna alle speeltijd voor nodig gehad. De Vries gaat dus naar de halve finale.

Grillig verloop
Na een uur spelen waren er al twee partijen beslist. Een kwestie van één verkeerde pionzet van Johan Vermulst bezorgde de altijd fel aanvallende Henk Meeuwissen al een snelle winst. Martin Bunschoten dacht een pionnetje te winnen, maar dat was een bewust offer van nieuwkomer André van der Braak en dat kostte hem dan ook meteen een stuk. Daarna was ook die partij snel afgelopen. Erik van Lier strafte ook al vrij snel enige onoplettendheid van Reinier Schaap af. Dat kostte Schaap al snel een paar stukken en dus de partij.
De andere partijen duurden wel wat langer. Thur Breukers profiteerde maximaal van één foutje van Nelly Khalioullina, die vervolgens ook een toren voor een paard moest geven. Toen was er geen houden meer aan. In de partij tussen Rienk Andriessen en Eble Mink stonden rond de klok van tien uur alleen de Koningen nog maar op het bord: remise dus. In tegenstelling tot die partij stonden op dat moment in de partij tussen David Knight en Martijn Kruiswijk alle stukken nog op het bord. Tot op het laatst was er sprake van een gesloten stelling, maar uiteindelijk wist Knight een gaatje te forceren en de sterk verdedigende Kruiswijk toch te verschalken.

Gemiste kansen
Frits Kok opende met zwart sterk tegen Ton Koekkoek. Toch nam Koekkoek in het middenspel het initiatief over en opende een sterke aanval op de Koning van Kok. Die verdedigde op zijn beurt erg goed en in het eindspel wist hij als eerste met een pion te promoveren, hetgeen ook de winst betekende. Koekkoek had echter wel degelijk winstkansen gehad met zijn twee vrijpionnen.

Frits Kok won van de fotograaf
Frits Kok won van de fotograaf

Suzan Roothaan en Henk Willemsen speelden een heerlijke partij, waarin Roothaan uiteindelijk op de volle winst leek af te stevenen. Ook zij liet echter een winstkans liggen en Willemsen kon het vege lijf nog net redden met zetherhaling.

Uitslagen ronde 28:
Knight – Kruiswijk		1-0
Breukers – Khalioullina		1-0
Koekkoek – Kok			0-1
Andriessen – Mink		remise
Van Lier – Schaap		1-0
Roothaan – Willemsen		remise
Meeuwissen – Vermulst	        1-0
Bunschoten – Van der Braak	0-1
B-beker, kwartfinale:
De Vries – Lambrechts		1-0

Vrijdag 8 mei wordt vanaf 19.45 uur ronde 29 van de interne competitie gespeeld in het Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6 in Baarn.

4 comments

    1. …en een topreactie! Ik ben ook wel benieuwd naar (de) partijen van ons vlaggenschip!?

      1. Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat er inderdaad wordt gewerkt aan een verslag van de succesvolle uitwedstrijd in Maarssen van het Vlaggenschip, mét partijfragmenten. Want ja, gewonnen hè, dan lukt dat meestal wel! 🙂

Comments are closed.