2010

Gevoelige nederlaag voor Duister

Afgelopen vrijdag leed Ed Duister een gevoelige nederlaag tegen Yme Brantjes. Arthur Vlug, zelf niet verder dan remise tegen Thijs Michels, passeerde hem op de ranglijst. Van de top-5 kwam verder alleen Daan Lensink – met succes – in actie.Door een duidelijke overwinning op Rien van Brummelen nadert Daan Lensink de niet spelende koploper Jan Overbeek tot op 8 punten. Aangezien de nummers 3 en 4 (Meijer en Losekoot) ook niet meededen aan de 16e ronde van de interne competitie, is de kloof tussen de nummers 1 en 2 groter geworden. Er is echter nog een lange weg te gaan tot het eind van het seizoen.
Thijs Michels moest lang wachten op zijn tegenstander Arthur Vlug, maar dat ging niet ten koste van zijn concentratie. Michels leek knap een remise af te dwingen tegen Vlug, die een beduidend hogere rating heeft. Er zat bijna zelfs meer in toen Vlug een loper verspeelde. Laatstgenoemde kon echter door eeuwig schaak een nederlaag voorkomen. Toch een mooi resultaat van Michels. En Vlug passeerde Duister op de ranglijst, zodat hij ook niet ontevreden kon terugkijken.

Kwalitatief geblunder
Ed Duister zakte een plaats door zijn nederlaag tegen Yme Brantjes. Duister blunderde, volgens eigen zeggen, een kwaliteit weg. Het eindspel was nog lang onduidelijk, maar Brantjes wist uiteindelijk toch zijn voordeel uit te buiten. Ton Koekkoek was net iets eerder met zijn aanval op de koning van Ger Oldekamp dan andersom. Hoewel Koekkoek onderweg onbedoeld een paar pionnetjes verloor, kon hij zijn aanval sterk doorzetten. Door een fout van Oldekamp eindigde de partij abrupt.

Spelen onder tijdsdruk
Henk Meeuwissen is sterk bezig. Vrijdag won hij na een lange partij knap van Bert van Klingeren. Conrad Keijzer leek voordeel te halen uit het maken van een opening met zijn zwarte loper in de verdediging van Kasper Wiegers. Hij kon echter geen beslissend vervolg vinden. Na veel geruil van stukken bleek de witte loper van Wiegers erg machtig en moest Keijzer zich gewonnen geven. Hoewel Peter Vegter steeds goed tegenspel geeft, komt hij in het eindspel doorgaans te kort. Zo ook tegen Wim van Teutem, die het eindspel wel meester was.
Geertièn de Vries is wel gewend aan spelen onder tijdsdruk, want hij verbruikt vrijwel altijd erg veel denktijd. Soms te veel. Tegen Johan Vermulst was dit niet anders. Vermulst speelde beduidend sneller en had een groot deel van de partij steeds zo’n 50 minuten minder speeltijd gebruikt. In het eindspel bleek echter dat De Vries zijn stelling heel doordacht had neergezet en Vermulst voor problemen zette die hij niet meer kon oplossen.

Ronde 15
Een week eerder werden in de vijftiende ronde slechts 5 partijen gespeeld.
Werner Raudenbusch probeerde een nieuwe opening tegen Marco Meijer, maar dat leverde niet veel op. Toen hij ook nog een stuk verloor, gaf hij gelijk op. Pascal Losekoot offerde 2 pionnen tegen Paul Evers, kreeg enorme voorsprong in ontwikkeling en won door de dame in te sluiten. Peter Vegter leek te winnen van Henk Meeuwissen, maar maakte kennis met het specialisme van Meeuwissen en werd plotseling zelf mat gezet. Bert van Klingeren won van Conrad Keijzer. Oud-lid Hans van der Hoorn speelde voor proef mee en behaalde remise tegen Erik van Lier.

Uitslagen van de 15e en 16e ronde
Uitslagen

Uitslagen ronde 15:
Meijer – Raudenbusch		1-0
Losekoot – Evers		1-0
Van Klingeren – Keijzer	        1-0
Vegter – Meeuwissen		0-1
Van Lier – Van der Hoorn	remise

Uitslagen ronde 16:
Michels – Vlug			remise
Van Brummelen – Lensink	        0-1
Brantjes – Duister		1-0
Oldekamp – Koekkoek		0-1
Meeuwissen – Van Klingeren	1-0
Keijzer – Wiegers		0-1
De Vries – Vermulst		1-0
Vegter – Van Teutem		0-1

Tussenstand na de 16e ronde
Stand

1.	Overbeek	566
2.	Lensink		558
3.	Meijer		510
4.	Losekoot	507
5.	Vlug		432
6.	Duister		427
7.	Krishnasing	397
8.	Brantjes	375
9.	Spijkerman	350
10.	Boss		338

—Ton Koekkoek