2007

Gesloten schaakstellingen

Als twee pionnen elkaar aanvallen, dan kan je drie dingen doen: slaan, laten slaan of doorschuiven. Een belangrijke beslissing in menig schaakpartij. Bij het laatste – doorschuiven – wordt de stelling gesloten. Gesloten stellingen bieden mogelijkheid tot manoeuvreren en rustig spel – vaak met paarden. Bij open stellingen gaat het vooral om snel ontwikkelen en zijn torens en lopers belangrijk.

Bij de vijfde ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging viel het op hoeveel gesloten stellingen op het bord kwamen. Iedereen heeft echter zijn eigen manier om de stelling tot leven te wekken.

Boss kwam in de opening goed te staan, maar – volgens zijn tegenstander Schaap had deze door zijn dame te geven kunnen winnen. Hij deed dat echter niet en verloor.

Overbeek begint met zijn favoriete 1.Pf3 en dan wordt de stelling doorgaans gesloten. Zijn opponent Lensink breekt door in het centrum en er komt een interessante stelling op het bord waarin Lensink wel aardig staat, maar zijn tegenstrever is niet zonder kansen. Dat blijkt, want wit wint.

Tegen het Nimzo-Indisch van Van Voorthuizen komt Raudenbusch al snel in de problemen. Van Voorthuizen wint overtuigend. Van Brummelen – vermulst; nog een gesloten stelling. Vermulst zet zijn aanval op via de Damevleugel, maar van Brummelen countert sterk in he centrum. Op een gegeven moment weet Vermulst de pionnenopmars van zijn tegenstander vast te leggen en wint even later.

Pandelaar – van Schaik begint met een rustige zijvariant van het Siciliaans, waar het even duurt voordat beide partijen elkaar treffen. Pandelaar neemt ruimte in door de pion voor zijn koning iop te spelen. Later krijt hij daar echter last van als Van Schaik een aanval opzet. Hij offert een stuk maar overziet een winnende combinatie die zijn tegenstander wel ziet. In de slotstelling zien beide spelers een winnende zet over het hoofd en accepteert Pandelaar sportief remise in een betere stelling.

Van de Veer – Losekoot is een interessant gesloten duel waarbij Losekoot op de damevleugel gebruik kan maken van zwaktes. Losekoot wint doordat de loper van zijn tegenstander te slecht staan, vanaf g3 kijkt hij tegen zijn eigen witte pion op e4 aan.

Je hebt natuurlijk ook van die spelers die gewoon va banque gaan. In de partij Meijer – Vlug offer Vlug al vroeg in de opening een pion. Meijer blijft rustig en komt zelf met een tegenaanval – die heel krachtig blijkt. Zo krachtig dat Vlug All-in gaat: hij zet een dreiging op terwijl Meijer mat in één kan geven. Meijer doorziet de bluf, punt dus voor hem en Vlug is blut.

Uitslagen van de 5e ronde
Uitslagen

  1 Van de Veer           -  Losekoot             0-1
  2 Pandelaar             -  Van Schaik           1/2-1/2
  3 Meijer                -  Vlug                 1-0
  4 Overbeek              -  Lensink              1-0
  5 Raudenbusch           -  Van Voorthuizen      0-1
  6 Boss                  -  Schaap               1-0
  7 Oldekamp              -  Koekkoek             0-1
  8 Van Brummelen         -  Vermulst             0-1
  9 Ensink                -  Meeuwissen           0-1
 10 Bogaerts              -  Vegter               1/2-1/2

—Pascal Losekoot