Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Gemengde gevoelens op en rond het schaakbord

Gemengde gevoelens op en rond het schaakbord

Het eerste team van de Baarnse Schaakvereniging speelde in Laren en behaalde een overtuigende zege (5,5 – 2,5). Het Baarnse viertal had ook een competitiewedstrijd en dus was het een vrij rustig schaakavondje in de 19e ronde van de interne competitie. Maar in de zes gespeelde partijen gebeurde van alles. Onverwachte winst en zure gezichten waren het gevolg.

foto’s: Ton Koekkoek

Na een Slavische opening met niet aangenomen Damegambiet werd de theorie door Mario Lambrechts en Ton Koekkoek al snel verlaten. De Dames gingen als eerste de doos weer in, maar Lambrechts won een pion en nam het initiatief. Er ontspon zich een heftig gevecht om de c-pion van Koekkoek, maar uiteindelijk moest hij die toch aan Lambrechts geven. Met 2 pionnen minder en na afruil van een paard tegen een loper kreeg Koekkoek het erg moeilijk. In het eindspel raakte Lambrechts zijn pionnenvoorsprong kwijt, maar creëerde wel een sterke vrijpion. Koekkoek mocht best blij zijn, dat Lambrechts de weg naar promotie niet vond en genoegen nam met remise.

Mario Lambrechts
Mario Lambrechts

Schaakleed
De langste partij van de avond kende een ontluisterend einde. Jan Timmerman verloor al snel een pion, maar kreeg wel het initiatief en na 60 zetten waren er kansen aan beide zijden. In de 74e zet liet Timmerman zijn Dame echter onnodig in staan! Dat betekende dus winst voor Breukers, die later opgelucht zei: “Het had ook zo maar andersom kunnen zijn”.
Thur Breukers (r) was de gelukkigste van deze twee schakers.
Thur Breukers (r) was de gelukkigste van deze twee schakers.

Christian Krijnen speelde een goede partij tegen Henk Meeuwissen. Maar het opgebouwde voordeel gaf hij onnodig weg. Dat overkomt hem vaker, maar daar had Meeuwissen geen boodschap aan. Hij profiteerde en liet Krijnen met een zuur gezicht achter.
Conrad Keijzer wilde na de e4-opening van Rien van Brummelen graag Siciliaans verder met c5 en Pc6, maar kwam al vrij snel gedrongen te staan. Van Brummelen dreef Keijzers Koning naar g8 en belette zo de zwarte rokade. Een onnodige Dameruil kostte Keijzer een kwaliteit. Toen Keijzer ook nog zijn Toren op een verkeerd veld zette en na een schaakje van Van Brummelen verloor, gaf hij op. “Dik verloren”, erkende Keijzer ruiterlijk.
Johan Vermulst won een pion in de opening en later een kwaliteit, maar de stelling van Rob Boss was dik in orde. Boss kon daardoor de stand gelijk trekken, waarna de heren remise overeenkwamen.
Nelly Khalioullina was na lange tijd weer terug van weggeweest. En ze is het spelletje nog niet verleerd, zo ondervond Rien Lambrechts. De partij ging lang gelijk op, totdat Lambrechts een Paard in liet staan. Khalioullina ging volop in de aanval en zette Lambrechts zwaar onder druk. Toen deze nog een stuk moest prijsgeven, feliciteerde hij zijn tegenstandster met haar eerste winstpartij dit seizoen.
Nelly is back and winning!
Nelly is back and winning!

Uitslagen ronde 19:
M. Lambrechts – Koekkoek	remise
Timmerman – Breukers		0-1
Van Brummelen – Keijzer	    1-0
Vermulst – Boss		    remise
Krijnen – Meeuwissen		0-1
Khalioullina – R. Lambrechts	1-0

Stand aan kop:
1.	Knight 			747
2.	Duister 		640
3.	Spijkerman 		596
4.	Kok 			481
5.	M. Lambrechts 		460
6.	Timmerman 		427
7.	Breukers 		418
8.	Van Lier 		404
9.	Koekkoek 		397
10.	Van Brummelen	    389

Italiaanse schaakavond
Komende vrijdag is er weer een thema-schaakavond. Een Italiaanse avond dit keer. Uitleg wordt gegeven over een Italiaanse opening met het Evans-gambiet, waarna met die opening partijen gespeeld kunnen worden. Er zijn uiteraard ook Italiaanse hapjes en wijn verkrijgbaar. Deze avond begint om 20.00 uur in het Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6 te Baarn, en is ook toegankelijk voor niet-leden. Binnenkort meer info hierover op deze site.