2006

Gelijkwaardige partijen in schaakcompetitie

In de achtste ronde van de interne schaakcompetitie liep koploper Marco Meijer tegen zijn eerste nederlaag van het seizoen aan. Na een lange partij hield tegenstander Arthur Vlug voldoende materiaal en net voldoende tijd over om de winst naar zich toe te trekken. Door zijn overwinning staat Vlug nu tweede in het klassement. De derde plaats wordt gedeeld door Pascal Losekoot (na winst op Johan Vemulst) en Robin van Kampen (na winst op Dik van Leeuwen). Van Kampen wist zich tevens te plaatsen voor de derde ronde van de bekercompetitie.

Het indelingssysteem bij de Baarnse Schaakvereniging heeft dit seizoen een kleine verandering ondergaan. De plaats op de ranglijst is niet langer het enige criterium. Ook de rating speelt dit jaar een rol. Binnen de lijst met drie mogelijke tegenstanders wordt die speler gekozen die qua rating het beste bast. Op deze manier krijgt iedereen zoveel mogelijk een gelijkwaardige tegenstander.

Het systeem bleek in de achtste ronde weer goed te werken. Alleen in de partij tussen Vermulst (1364) en Losekoot (1971) was het ratingverschil erg groot. Maar gezien zijn hoge klassering – hij stond zesde – moest Vermulst ook wel een sterke tegenstander krijgen. Daarbij gaf hij Losekoot goed tegenstand, zodat de clubkampioen het nodige denkwerk moest verrichten. Dat was uiteindelijk goed voor de overwinning.

Meijer dacht tegen Vlug een loper te kunnen opjagen, maar had een penning met tegenkansen overzien. In tijdnood won Meijer nog wel een stuk, maar dat was niet voldoende om de overmacht aan pionnen te stoppen. Van Leeuwen had wel verwacht tegen Van Kampen te mogen schaken. Die wetenschap mocht echter niet baten, want hij werd naar eigen zeggen "een beetje weggespeeld ". Ashley Krishnasing boekte in de top van het klassement een belangrijke overwinning op nummer twee Jan Overbeek.

In de subtop tekenden Simon van Voorthuizen en Vincent Pandelaar al snel de vrede. Ook Wim van Teutem en mevrouw Ensink gingen lange tijd gelijk op. De strijd tussen deze twee 80-plussers werd gewonnen door Van Teutem die daardoor zelfs de toptien binnendringt. Peter Vegter en Ger Oldekamp gaven elkaar eveneens weinig toe. Het verschil was dat Oldekamp het loperpaar bezat en Vegter het paardenpaar. Toen hij één van die paarden ongedekt op een torenlijn zette, betekende dat het begin van de nederlaag.

Rienk Andriessen en Bert van Klingeren kwamen in een eindspel met ongelijke lopers. Vaak is dit remise. Andriessen testte nog wel even de behendigheid van zijn tegenstander, maar die liet zich niet van de kaart brengen. Na afloop van de partij werd er nog lang nagepraat. Wilette van Helden kwam een stuk voor tegen George van Tent. Die kwam die tegenslag niet meer te boven en moest zijn tegenstandster feliciteren. De strijd tussen de dames Lidy Zandbelt en Inge Paalman leek aanvankelijk ook gelijk op te gaan. Maar toen de stelling eenmaal instortte kon mevrouw Paalman het nodige materiaal winnen en daarna ook de partij.

De prijs voor de snelste overwinning van de avond ging naar Reinier Schaap. Hij liet tegenstander Henk Meeuwissen expres een pion slaan om zelf een leuke combinatie te kunnen uitvoeren. Meeuwissen probeerde nog een tegentruc, maar die werkte niet en kostte zelfs een dame.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Vlug    	- Meijer	1-0
Vermulst	- Losekoot	0-1
Van Teutem	- Ensink	1-0
Van Voorthuizen	- Pandelaar	remise
Andriessen	- Van Klingeren	remise
Van Helden	- Van Tent	1-0
Vegter  	- Oldekamp	0-1
Schaap  	- Meeuwissen	1-0
Zandbelt	- Paalman	0-1
Krishnasing	- Overbeek	1-0

Beker

Van Kampen	- Van Leeuwen	1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Meijer	71
2. Vlug 	65
3. Van Kampen	61
4. Losekoot	61
5. Krishnasing	59
6. Lensink	59
7. T. Michels	56
8. Overbeek	55
9. Van Teutem	54

Vrijdag wordt de negende ronde van de interne competitie gespeeld. De partijen beginnen om 19.45 uur in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. De jeugd is al een uur eerder aanwezig voor de lessen en de onderlinge partijen. Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij Pascal Losekoot, tel. 6012745, of te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl.—Marco Meijer