Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Geen remises

Geen remises

Alleen eentjes en nullen op de clubavond van de Baarnse schakers. Dat klinkt gedigitaliseerd en van deze tijd. Toch is er analoog gespeeld op gewone houten borden met houten stukken.

raudenbusch-koekkoek
Koekkoek – Raudenbusch 1-0
Met een wat vreemde openingsvariant probeert Koekkoek achter de witte stukken de ontwikkeling van Raudenbusch te verhinderen. Als Raudenbusch de zwarte stukken toch in het spel heeft gebracht staat daar ineens een vervelend zwart paard op g3. Opgelucht weet Koekkoek dat zwarte paard te ruilen en krijgt initiatief en een pionnetje in het eindspel. Na een beetje tijdnood en zetdwang gaat de partij voor Raudenbusch verloren. Knappe overwinning van Koekkoek op de op papier veel sterkere Raudenbusch.

spijk-timmerman
Spijkerman – Timmerman  1-0
Spannend bij Spijkerman tegen Timmerman. Spijkerman offert met wit een stuk op h7. Timmerman achter de zwarte stukken laat het stuk staan. De schaakcomputer niet.  De computer kan onmenselijk goed rekenen. Timmerman schaakt met een pion minder verder. Tot ver in het middenspel heeft Spijkerman beter spel. Met een mooi pion-terug-offer komt Spijkerman steeds beter te staan. Na vele combinatoire hoofdbrekens gaat de winst naar Spijkerman.

kruiswijk-knight
Kruiswijk – Knight 0-1
Spaanse openingen duren lang voordat de partij  op gang komt. Kruiswijk geeft Knight het loperpaar om zich vervolgens in het middenspel te concentreren op een koningsaanval. Als de stelling wordt opengebroken draait  Knight de rollen om en zet met zijn lopers een succesvolle mataanval in.

duister-van-lier
Van Lier – Duister 0-1
Van Lier zet de Caro Kann van Duister onder druk door zijn pionnen op de koningsvleugel op te spelen. De ontwikkeling van de witte stukken blijft achter. Duister ontwikkelt zijn stukken wel, waardoor de witte koning in het midden van het bord te kwetsbaar is geworden.

Lambrechts junior – Van Klingeren 1-0
Lambrechts jr. kiest met de witte stukken voor de zogeheten grandprix opstelling tegen het siciliaans van Van Klingeren. Vanuit de opening wint Lambrechts jr. een pionnetje dat dreigt door te breken. Van Klingeren ziet het pionnetje steeds groter worden. Het bedenken van de juiste verdediging kost uiteindelijk te veel tijd.

Schipper – Lambrechts senior 1-0
Lambrechts sr. wint met zwart zelfs twee pionnen in de opening tegen Schipper met wit. Wat ongelukkig vergeet  Lambrechts een stuk te slaan, waarna de winst naar Schipper gaat.

Kok – Burger 1-0
Met wit zet Kok een italiaanse partij op het bord. Als Burger met een matdreiging een stuk wint lijkt de winst in zicht. Tot in het verre eindspel Burger een tussenschaakje over het hoofd ziet en de winst verspeelt.

Vermulst – Keijzer 1-0
In de opening is Vermulst met de witte stukken in de verdrukking geraakt. Keijzer probeert te truken. Vermulst verliest een pion maar wel voor een betere stelling. Als Vermulst een kwal offert tegen een pion met nog steeds betere stelling. Dat loont zich in paardwinst en de partij.

Krijnen – Kessler 1-0
In de siciliaanse opening meteen vuur op het bord. De brandweer van Kessler komt te laat. Krijnen met wit wint een toren en zet even later mat.

Mw. Roothaan – Alberda 0-1
Schaakboeken geven uitleg over  tactiek, eindspel, strategie.  Velerlei technieken om je schaakspel te verbeteren. Gezwegen wordt over de concentratie. Zonder concentratie geen tactiek, eindspel en strategie. Mevrouw Roothaan is niet geconcentreerd in de partij. Dus slecht gespeeld.

Uitslagen ronde 4
Kruiswijk    -Knight        0-1
Van Lier     -Duister      0-1
Koekkoek     -Raudenbusch   1-0
M Lambrechts -Van Klingeren 1-0
Schipper     -R Lambrechts  1-0
Spijkerman   -Timmerman     1-0
Roothaan     -Alberda       0-1
Krijnen      -Kessler       1-0
Kok          -Burger        1-0
Vermulst     -Keijzer       1-0
Stand na ronde 4
1.  Knight        147
2.  Koekkoek      136
3.  Duister      134
4.  M Lambrechts  123
5.  Kruiswijk     120
6.  Spijkerman    113
7. Van Lier      94
8. Schipper       91
9.  Van Klingeren  83
10. Albarda         81

4 comments

 1. En je foto’s worden steeds beter! Of heb je ze van anderen geleend:)

Comments are closed.