Uitgelicht

Geen remises

Geen remises

Remises werden niet genoteerd in ronde 17 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Er werd naarstig gezocht naar gaatjes in de verdediging. Soms ging dat moeizaam, soms vrij eenvoudig. Ook werden enkele interessante bekerpartijen gespeeld.

Martijn Kruiswijk trof het niet met de indeling afgelopen vrijdag. Voor de tweede keer dit seizoen al moest hij het opnemen tegen voormalig clubkampioen Ashley Krishnasing. Zoals al vaker opgemerkt, heeft Kruiswijk zich dit seizoen duidelijk ontwikkeld als schaker. Ook in de partij tegen Krishnasing was die progressie te zien. Hij hield het lang vol, maar uiteindelijk waren de punten toch weer voor Krishnasing. Tot de 19e zet was in de partij tussen Ton Koekkoek en Bert van Klingeren nog geen stuk van het bord geslagen. Toen Koekkoek een gaatje op de Koningsvleugel van Van Klingeren zag, lag er ineens een zee van ruimte voor hem open om de Koning aan te vallen. Die aanval bleek te machtig voor Van Klingeren, zodat Koekkoek eindelijk weer eens een overwinning kon laten noteren.
In de eerste ronde van dit seizoen hadden ze elkaar nog op remise gehouden, maar vrijdag bleek Thijs Michels na een zeer lang duel uiteindelijk sterker dan Werner Raudenbusch. Mario Lambrechts won knap van Conrad Keijzer. In het eindspel met gelijke lopers ging Keijzer de verkeerde kant op met zijn loper, waardoor Lambrechts een pion kon slaan en met zijn eigen pionnen kon opstomen. Het bleek ook een revanche voor zijn nederlaag eerder dit seizoen.
Rien van Brummelen en Henk Willemsen speelden lange tijd een gelijk opgaande partij. Daarna werd het afgewisseld met eerst voordeel voor Willemsen en later voor Van Brummelen. Tot het laatst bleef het uiterst spannend, maar Van Brummelen bleef het koelbloedigst en pakte de winst. Nieuwkomer Frits Kok had vorige week al tegen Suzan Roothaan laten zien dat hij kan schaken. Tegen Erik van Lier deed hij dat weer, maar na een lang duel moest hij toch in Van Lier zijn meerdere erkennen. Johan Vermulst en Henk Meeuwissen openden hun partij nog rustig, maar Meeuwissen zag vrij snel aanvalskansen en nam het initiatief om dat niet meer af te staan. Jan Timmerman wist met wit de weg naar de winst te vinden, ten koste van Nelly Khalioullina.

Halve finale A-groep voor Marco.
Halve finale A-groep voor Marco.

Bekerstrijd
In de A-groep van de interne bekercompetitie werden enkele zeer interessante duels uitgevochten. De topper tussen clubkampioen Pascal Losekoot en Yme Brantjes kende een grillig verloop. Na Dameruil renden beide Koningen richting het midden van het bord om meer oppositie in de strijd te gooien. Losekoot bereikte enig voordeel in zijn stelling, maar wist dat niet uit te bouwen. Uiteindelijk trok Brantjes de partij naar zich toe en schreef belangrijke punten bij, die hem ook een plaats in de halve finale opleverden. Daan Lensink zegevierde, niet zonder moeite, over Michiel van Schaik en plaatste zich ook voor de halve finale. Marco Meijer bereikte eveneens de halve finale. In een uiterst scherpe partij tegen Henri Spijkerman trok hij aan het langste eind. De laatste halvefinalist moet komen uit de partij tussen Simon van Voorthuizen en Ed Duister.
In de B-groep werden twee duels voor de 2e ronde gespeeld. Rob Boss en Walter Schram bereikten de kwartfinale ten koste van respectievelijk Martin Bunschoten en Eble Mink.
Ook halve finale voor Daan (links voor).
Ook halve finale voor Daan (links voor).

Alle uitslagen ronde 17:
Krishnasing – Kruiswijk		1-0
Koekkoek – Van Klingeren	1-0
Raudenbusch – Michels		0-1
Lambrechts – Keijzer		1-0
Van Brummelen – Willemsen	1-0
Van Lier – Kok			1-0
Vermulst – Meeuwissen	    0-1
Timmerman – Khalioullina	1-0
Beker, kwartfinales A-groep:
Losekoot – Brantjes		0-1
Van Schaik – Lensink		0-1
Spijkerman – Meijer		0-1
Beker, 2e ronde B-groep:
Mink – Schram			0-1
Boss – Bunschoten		1-0

Stand aan kop:
1.	Krishnasing		641
2.	Lensink			560
3.	Brantjes		541
4.	Losekoot		539
5.	Duister			467
6.	Wiegers		    425
7.	Meijer			424
8.	Van Schaik		415
9.	Breukers		368
10.	Knight			368

Ronde 18 van de interne competitie wordt vanaf 19.45 uur gespeeld op vrijdag 6 februari. Dan speelt ook Baarn 1 thuis in het Rode Kruisgebouw tegen DBC 1 uit De Bilt (19.30 uur). Meer informatie is te vinden op www.baarnseschaakvereniging.nl
Foto’s: Henri Spijkerman

4 comments

 1. Mooi verslag weer Ton! Wel een kleine correctie: de partij tussen Eble en mij was was nog voor de 1e ronde dus wel kwartfinale voor Rob maar die moet ik nog maar zien te bereiken.

  1. Ai! Je hebt gelijk. Excuus. Maar met jouw (fonkelnieuwe!) rating schat ik jouw kansen voor de kwartfinale wel hoog in.

   1. Haha, dank voor het vertrouwen Ton maar die fonkelnieuwe rating is wel dik 200 punten lager dan die van mijn tegenstander in ronde 2…

 2. Haha… lekker geschreven en gelezen!
  Ik was er niet bij maar nu toch op de hoogte.

Comments are closed.