Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Geen remise? Dan winst voor Erik van Lier!

Geen remise? Dan winst voor Erik van Lier!

In een gezellig in Kerstsfeer versierde speelzaal van het Rode Kruisgebouw zorgden enkele schakers afgelopen vrijdag voor behoorlijke verrassingen.

De partij tussen Jan Timmerman (wit) en Martijn Kruiswijk kenmerkte zich door een interessante, wilde opening, waarbij wit sterker uit de opening kwam met een verbonden vrijpion. Eén gemakzuchtige zet zorgde ervoor dat het voordeel grotendeels wegviel. Na een zeer scherp midden en eindspel, waarbij zwart actief tegenspel had bij pionverlies, kon Timmerman met nauwkeurig spel de winst naar zich toe trekken.
De partij tussen Rob Boss (wit) en Frits Kok begon met een geweigerd damegambiet. De stelling leek vervolgens dichtgeschoven te worden, maar Boss verspeelde een pion waardoor hij een gedrukte stelling en Kok vrij spel kreeg. Kok speelde vervolgens een gewonnen eindspel.

Verrassingen
De grootste verrassing van de avond viel zonder twijfel in de partij tussen Henri Spijkerman en Erik van Lier. Spijkerman – ruim 300 ratingpunten méér – was vastbesloten de winst binnen te halen en zicht te houden op de subtop. Elk remiseaanbod van Van Lier was aan dovemansoren gericht. Ondanks dat Spijkerman al vroeg in de partij een pionnetje snoepte, bleef het lang onduidelijk. In een dame-eindspel begon Spijkerman eindelijk winstkansen te creëren, maar in zijn poging met de koning uit de vele schaakjes te lopen, raakte hij plots in een matnet verstrikt.

In plaats van 63.Kh4 speelde Spijkerman hier 63.Kh6??, waarna 63.Kf6! onontkoombaar mat is op g6 of g7. Knap en verrassend resultaat voor Van Lier!
Ton Koekkoek (wit) bouwde in zijn partij tegen Henk Willemsen (ongeveer 100 ratingpunten minder) na een door zwart aangenomen damegambiet een sterk overwicht op. Willemsen werd gedwongen secuur te verdedigen. Koekkoek elimineerde echter de kracht van zijn eigen aanval door te vroeg een loper tegen een paard te ruilen en daarna een verkeerde pionzet te doen. Willemsen nam het initiatief over en na een listig en spannend eindspel moest Koekkoek zich na de 76e zet gewonnen geven.
De winst van Johan Vermulst tegen jeugdlid Rogier Burger mag niet echt een verrassing genoemd worden, maar van Burger in vorm win je niet zo maar. Na een voortvarende opening van Burger (wit) ontwikkelden beiden een deel van de stukken, maar ging Burger te vroeg in de aanval. Hij overzag dat een loper in stond, verloor later nog een stuk en dus schreef Vermulst knap de punten op zijn naam.

Aan elkaar gewaagd
In de partij tussen Jan Kessler en Suzan Roothaan ontstond na een Engelse opening een gebalanceerde stelling. Roothaan drong met haar dame de witte stelling binnen, maar beide spelers leken te dreigen met stukwinst. Uiteindelijk lukte het Roothaan toch een succesvolle mataanval uit te voeren. Conrad Keijzer en Christian Krijnen waren ook aan elkaar gewaagd. Na een gesloten Siciliaanse opening kwam Krijnen wel iets beter te staan en hij probeerde voortdurend een winnende aanval te vinden, maar Keijzer verdedigde steeds goed. Hoewel hij iets beter stond, ging Krijnen uiteindelijk, enigszins gedwongen door tijdnood, akkoord met remise.
Thur Breukers kwam met zwart sterker uit de opening dan André van der Braak en won al snel een centrumpion. In het middenspel kon Van der Braak die pion terugwinnen en vond bovendien een sterke positie voor zijn toren op e5. Langzaam maar zeker nam de druk op de stelling van Breukers toe en toen Van der Braak een tweede pion won, was er geen houden meer aan.

Foto’s: Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

Stand aan kop:
1 Krishnasing 	542
2 Timmerman 	468
3 Duister 	442
4 Lambrechts 	395
5 Kok		387

Vrijdag wordt ronde 14 van de interne competitie gespeeld, aanvang 20.00 uur. Bezoekers en deelnemers zijn welkom in het Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6.

2 comments

  1. Wat is het toch een genot op de maandagmorgen zo’n excellent verslag van Ton te lezen. Dan ben ik gelijk goed wakker en heb ik zin in de nieuwe week!

    1. Haha, dankjewel, Henri. Een frisse herstart is ook voor mij welkom en nodig…

Comments are closed.