Intern

Gedenkwaardige schaakavond

Op het eerste gezicht was ronde 27 van de interne schaakcompetitie een rustig avondje waarop weinig bijzonders gebeurde. Koploper Ashley Krishnasing liep verder uit op de afwezige concurrentie en er waren geen verrassende uitslagen. Toch gebeurde er deze ronde genoeg om van een gedenkwaardige schaakavond te spreken.

 

Op 4 mei begonnen de schakers uiteraard met twee minuten stilte ter nagedachtenis aan de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Hoewel schaken een stille sport is, kwam er daarna wel iets meer roering in de zaal. Al vrij snel was het eerste duel klaar. Verrassend genoeg was dat de toppartij tussen koploper Krishnasing en Ed Duister, de nummer zes van het klassement. Deze was iets te enthousiast met zijn centrumpion naar voren gegaan. In de combinatie die volgde won Krishnasing een stuk. Met enige moeite kon Duister het stuk weer terug veroveren, maar de stelling was inmiddels zo slecht dat hij gelijk op gaf.

 

Risico

Ook in het andere topduel was er sprake van een te enthousiaste pion zet. Hier was het Marco Meijer die na een ongebruikelijke opzet in de opening ten aanval ging, maar tegenstander Daan Lensink had beter gerekend. De witte aanval liep op niets uit en met een paar ferme klappen maakte Lensink het spel uit. Rien van Brummelen en Ton Koekkoek schaakten door tot ze met hun pionnen geen goede zetten meer konden doen. Het toreneindspel eindigde daarom in remise. Gedenkwaardig want Van Brummelen speelt in principe altijd door. Maar nu moest hij accepteren dat doorspelen te veel risico zou betekenen.

 

Mees Heeringa en Thijs Michels zijn qua rating en op de ranglijst zeer aan elkaar gewaagd. Dat gold ook voor de partij, maar het was de meer ervaren Michels die de partij won. Martijn Kruiswijk is de laatste weken goed bezig en won ook dit keer, van Johan Vermulst die juist aan een mindere serie bezig is. Rienk Andriessen kon weer eens een puntje bijschrijven door nieuwkomer Thur Breukers te verslaan. De partij tussen Freek Beekhuis en Erik van Lier kende een mooi einde. Beekhuis nam een stuk achterstand op de koop toe toen hij mat in één dreigde. Van Lier verdedigde zich nog vernuftig door eerste schaak te geven en daarna materiaal terug te geven, maar bleef in de wurggreep die uiteindelijk onvermijdelijk in mat eindigde.

 

Bruut einde

De meest gedenkwaardige partij van de avond was echter de partij tussen Henri Spijkerman en Jan Timmerman. De overige schakers waren al lang aan het analyseren, het napraten of aan het genieten van een drankje aan de bar terwijl beide heren nog aan het ploeteren waren achter het bord op zoek naar de winst. Plotseling was er consternatie toen Timmerman vergat dat zijn toren aangevallen werd door een paard en een andere zet deed. Groot was de verbazing bij Spijkerman en groot de ontgoocheling bij Timmerman toen de toren zo maar van het bord ging. “Een bruut einde van de partij,” vond Spijkerman. Maar dat vond Timmerman niet. “Ik ben niet zo opgeverig,” sprak hij dapper. Met enkele rake zetten bracht hij de koning van Spijkerman in gevaar. Die koos niet voor de beste voortzetting, waarna hij zijn voorsprong geheel zag verdwijnen en zelfs minder kwam te staan. Met nog 12 seconden bedenktijd voor Timmerman en 20 voor Spijkerman besloten beiden er een sportieve remise van te maken.

 

Uitslagen ronde 27

Krishnasing – Duister                      1−0

Meijer – Lensink                              0−1

Spijkerman -Timmerman             ½−½

Van Brummelen – Koekkoek      ½−½

Heeringa – Michels                         0−1

Kruiswijk – Vermulst                      1−0

Beekhuis – Van Lier                        1−0

Andriessen – Breukers                  1−0

 

Stand aan kop

1       Krishnasing     1087,0

2       Losekoot         925,0

3       Brantjes           905,0

4       Lensink            851,0

5       Overbeek       830,0

6       Duister             686,0

7       Meijer              657,0

8       Wiegers           611,0

9       Spijkerman     595,0

10     Boss                  570,0

 

Vrijdag wordt ronde 28 van de interne competitie gespeeld. Indien mogelijk worden ook de halve finales van de beker gepland: Pandelaar-Krishnasing en Meijer-Brantjes. De partijen worden gespeeld vanaf 19.45 in De Leuning, Oranjestraat 8. De jeugd begint al om 18.30 uur met de lessen en de onderlinge competitie.

Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl of te verkrijgen bij secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605.