Intern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Frits Kok schaakt de top 3 binnen

Frits Kok schaakt de top 3 binnen

Met 9 partijen op het programma van ronde 27 was sprake van een goede opkomst. Frits Kok deed goede zaken door van Mario Lambrechts te winnen, hoewel computeranalyse achteraf uitwees, dat Lambrechts een winnende voortzetting had gemist. Omdat Jan Timmerman zijn partij tegen de nummer 2, Ed Duister, verloor, klom Kok knap de top 3 binnen.

In een Konings-Indische verdediging speelde Frits Kok opportunistisch de c, d, e- en f pion naar voren. Het lukte Mario Lambrechts echter om met zijn dame en een paard een tegenaanval in te zetten. Daarbij bleef zijn koning wel in het midden ingeklemd. Toen Kok zijn koning in een gewonnen stelling foutief naar g3 (ipv naar g1) stuurde, had Lambrechts met voordeel daarvan kunnen profiteren. Hij koos echter een mindere lijn en Kok kon zijn gewonnen stelling uitbouwen. Het werd nog even spannend, want in een stelling waar Lambrechts mat-in-1 had, zette Kok zelf een mataanval in. Lambrechts gaf op, want hij ging als eerste mat.
Ed Duister zette het Morra-gambiet tegen de Siciliaan van Jan Timmerman. Timmerman reageerde met een degelijke opstelling, dus kansen voor beide spelers. In de tactische hectiek van het middenspel won Duister twee pionnen terug. In het eindspel stonden er aan beide kanten vier pionnen tegenover elkaar op de koningsvleugel. De loper en een extra vrijpion van Duister tegen het paard en de tijdnood van Timmerman beslisten de partij in het voordeel van Duister. Door deze uitslag stelde Duister zijn 2e plaats veilig, maar verloor Timmerman zijn 3e plaats aan Kok.

Duister vaster op plek 2

Jeugdspeler Rogier Burger blijft ook goed meedraaien bovenin, nu met winst tegen jeugdleider Jan Kessler. Na de thema-avond van vorige week dacht Kessler met het Boedapest-gambiet te reageren op de d4-opening van Burger, maar Burger speelde zijn pionnen agressief ver naar voren. Door die ver opgerukte pionnen kwam Burger na dameruil een pion voor te staan en stond bovendien positioneel beter. Omdat Kessler aan het begin van het eindspel een prachtig mat (zo bleek naderhand) over het hoofd zag, speelde Burger de partij kundig uit naar winst.
Na 5 zeges op rij moest Ton Koekkoek in André van der Braak zijn meerdere erkennen. Na een aangenomen Koningsgambiet zette Van der Braak meteen grote druk op de Koningsstelling van Koekkoek. Die verdedigde lang goed, maar bezweek uiteindelijk onder het toenemend aanvalsgeweld.
Van der Braak weer in toptien
Heftig partijtje tussen Van Klingeren en Keijzer

Bert van Klingeren kwam door een paardoffer onder de druk van Conrad Keijzer uit en schreef de partij na winst van een toren middels een paardvork knap op zijn naam. Ook Henk Willemsen wist zich te ontworstelen uit de door Thur Breukers opgelegde druk. Diens gok met een torenoffer bleek nét niet te kloppen en Willemsen maakte het fraai af via een penning met zijn toren op dame en koning van Breukers.
Veel gepeins
“Gegokt, maar verloren”, besloot Breukers de avond.
Erik van Lier en Martijn Kruiswijk zorgden voor de enige remise van de avond, hoewel Kruiswijk daar eerst een zware, maar geslaagde, verdedigingspartij voor moest spelen.
De enige remise
De langste partij

Yehuda Pelter, 2e bordspeler van het eerste team van Baarn, speelt niet vaak in de interne competitie. Maar deze avond besloot hij toch weer eens een partijtje mee te doen. Walter Schram had met de zwarte stukken de lastige taak om het tegen deze speler met ruim 400 ELO-punten meer op te nemen. Zwart kwam vanuit de Engelse opening verrassend genoeg beter te staan. Door een onnauwkeurige 15e zet verdween dit voordeel echter en was de stelling weer in evenwicht.
Langzaam begon het verschil in sterkte zich te wreken en wit ging met een pion meer het eindspel in. Schram probeerde alles nog te verdedigen maar na 3,5 uur spelen was het tijd om op te geven.
In een Slavische partij sloeg Henri Spijkerman een witte pion van Johan Vermulst op c4. Doordat Vermulst die pion ‘vergat’ die pion terug te veroveren, begonnen zwarts pionnen op de damevleugel gevaarlijk te worden. Toen Vermulst op het verkeerde moment probeerde door het centrum te breken, bleef hij na afwikkeling een stuk achter, waarna het pleit was beslecht.

Alle uitslagen ronde 27:
Duister - Timmerman 		1−0
Kok - Lambrechts 		1−0
Burger - Kessler 		1−0
Van der Braak - Koekkoek 	1−0
Van Lier - Kruiswijk 		remise
Pelter - Schram 		1−0
Vermulst - Spijkerman 		0−1
Van Klingeren - Keijzer		1−0
Willemsen - Breukers 		1−0

Stand aan kop:
1.	Krishnasing 	1032
2.	Duister 	935
3.	Kok 		834
4.	Timmerman 	827
5.	Lambrechts 	776
6.	Burger 		765
7.	Van Lier 	624
8.	Koekkoek 	622
9.	Kruiswijk 	607
10.	Van der Braak 	589 	

foto’s Henri Spijkerman en Ton Koekkoek