2006

Frisse start schaakcompetitie

De interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging is weer begonnen. Na het zomerschaken, het Open Baarns Jubileumtoernooi en de simultaan tegen de clubkampioen eindelijk weer een gewone schaakavond. Door de aanwezigheid van een aantal nieuwe deelnemers voelde het als een frisse start.

Van de nieuwelingen wist Tijs Michels zich het meest te onderscheiden. Hij begon gelijk met een overwinning op Johan Vermulst. Deze speelde een voor beiden onbekende opening, waarmee hij dus zichzelf het meest verraste. Ook jeugdspeler Levente Vervoort zette een goed resultaat neer. Tegen Ton Koekkoek was er sprake van trucjes aan beide kanten. Daardoor ontstond er een ongelijke, maar onduidelijke stelling, waarin beide spelers tevreden waren met remise.

Klok
Bert van Klingeren hield in zijn eerste competitiepartij goed stand tegen Waldemar Moes. Deze maakte het hem wel steeds moeilijker. Van Klingeren verzonk in gedachten waarbij hij de klok uit het oog verloor en de toegestane bedenktijd overschreed. Peter Vegter veroverde een toren van mevrouw Ensink en dat was voldoende voor de winst. Daan Lensink kwam wel een pion voor tegen Jan Overbeek, maar voelde al aankomen dat de stelling minder werd. Dat klopte want het was Overbeek die het punt binnenhaalde.

De langste partij van de avond werd gespeeld door Vincent Pandelaar en Robin van Kampen. Van Kampen kwam twee pionnen voor, waarvan één dubbelpion. Nadat er steeds meer geruild was bleef een eindspel over van toren plus pion tegen toren plus drie pionnen. Normaal moet dat gewonnen zijn voor Van Kampen, maar met minder dan een minuut op de klok durfde hij het niet aan om verder te spelen, zodat hij in remise moest berusten.

Beker
Deze eerste avond werd ook gelijk al een aantal partijen uit de eerste ronde van de bekercompetitie gespeeld. Reinier Schaap leek nog moe van zijn simultaanpartij een week eerder tegen Losekoot. Tegen Werner Raudenbusch ging het een stuk minder. Hans van Briemen hield zich daarentegen zeer goed staande tegen Jarno Witkamp. Pas in het eindspel kon Witkamp met zijn ervaring de winst forceren.

Jeugdspeler Daan Michels trof in zijn eerste partij Marco Meijer, die de laatste tijd goed in vorm is. Een klein foutje van Michels in de opening werd gelijk afgestraft, waardoor hij eerst één en later twee stukken achter kwam. Peter van de Veer en Rien van Brummelen maken er altijd een leuke pot van. Van Brummelen had dit keer het initiatief en ondanks de verwoede pogingen van Van de Veer het tij te keren, was het Van Brummelen die won en dus doorgaat naar de tweede ronde van de beker.

Uitslagen van de 1e ronde
Uitslagen

Ensink	    - Vegter	0-1
Overbeek	- Lensink	1-0
T. Michels	- Vermulst	1-0
Moes	    - Van Klingeren	1-0
Pandelaar	- Van Kampen	remise
Koekkoek	- Vervoort	remise

Beker

Witkamp	    - Van Briemen	1-0
Raudenbusch	- Schaap	1-0
D. Michels	- Meijer	0-1
Van de Veer	- Van Brummelen	0-1

Tussenstand na de 1e ronde
Stand

Witkamp        11
Meijer         11
Overbeek        11
Raudenbusch      11
Moes          11
Van Brummelen     11
Vegter         11
T. Michels       11

Vrijdag wordt gespeeld voor de tweede ronde van de competitie. De partijen beginnen om 19.45 uur in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. De jeugd begint al een uur eerder. Op dinsdag wordt er bovendien vanaf 20.00 uur geschaakt in Brasserie & Grandcafe Le Maire op de Brink. Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij secretaris Ton Koekkoek (tel. 5420605) of jeugdleider Pascal Losekoot (tel. 6012745).—Marco Meijer