2005

Frank Erwich winnaar Open Baarn Jubileumschaaktoernooi

Het ter ere van haar 60-jarig jubileum door de Baarnse Schaakvereniging georganiseerde schaaktoernooi is een groot succes geworden. Liefst 82 deelnemers togen afgelopen vrijdag naar Het Poorthuis en keerden pas zondagavond definitief huiswaarts. In de tussentijd hadden ze wel 6 lange schaakpartijen gespeeld. Frank Erwich uit Wassenaar bleek de sterkste schaker.

P8200046.JPG

Frank Erwich winnaar groep 1


P8200040.JPG 

Danny de Ruiter winnaar groep 2

Meer foto’s van het Jubileumtoernooi

Eindstanden

Partijen Jubileumtoernooi

Van 18 tot en met 20 augustus werd het Open Baarns Jubileumschaaktoernooi gespeeld. Dit door de Baarnse Schaakvereniging georganiseerde toernooi trok maar liefst 82 schakers uit heel Nederland. Met dat aantal mag het zich een middelgroot toernooi noemen en daar was de Baarnse organisatie uitermate content mee. Voor het eerst immers werd in Baarn een meerdaags schaaktoernooi voor senioren georganiseerd. Ook enkele sterke jeugdspelers deden mee. Dat het toernooi zo veel deelnemers trok, was voor een belangrijk deel te danken aan de opzet van het toernooi en aan de aantrekkelijke prijzenpot, die mogelijk was gemaakt door hoofdsponsor Mobile Excellence B.V.

In totaal werden er zes ronden gespeeld: een op vrijdag, drie op zaterdag en twee op zondag. Vooral de zaterdag bleek een zware dag. Om half tien ’s morgens, om kwart over twee ’s middags en om half acht ’s avonds moesten de deelnemers een schaakpartij spelen. En aangezien elke partij ruim 4 uur kon duren, werd een behoorlijke aanslag op de hersencapaciteit en het uithoudingsvermogen van menig schaker gepleegd. De schakers deden het echter met veel plezier en er viel geen wanklank te noteren. De jongste deelnemer was 11 jaar oud, de oudste bijna 80. Het deelnemersveld was ingedeeld naar sterkte in twee groepen. Uiteindelijk bleek Frank Erwich van schaakvereniging Bobby Fischer uit Wassenaar de sterkste. Met 5,5 punt uit 6 partijen werd hij winnaar van groep 1 en dus winnaar van het toernooi. Hij ontving uit handen van Hans van Briemen, directeur van Mobile Excellence B.V., een enveloppe met liefst 600 euro. Danny de Ruiter – van schaakvereniging Schaakmat uit Noord-Scharwoude – werd winnaar van groep 2 en mocht een enveloppe met 200 euro in ontvangst nemen. Voor de bijna besten van beide groepen waren ook nog leuke geldprijzen beschikbaar. Marco Meijer werd uiteindelijk de beste in Baarn woonachtige schaker; met 3,5 punt eindigde hij op een fraaie dertiende plaats in groep 1 op dit sterk bezette toernooi. Dat leverde hem nog een door brasserie & grandcafe Le Maire beschikbaar gestelde dinerbon op. Daarmee was hij echter niet de best geklasseerde schaker van de Baarnse Schaakvereniging. Die eer was weggelegd voor de in Bussum wonende Ewoud de Groote (9e plaats) en de in Soest woonachtige Pascal Losekoot (12e), beiden met 4 punten.

Dankzij de inzet van talloze leden en vrijwilligers van de Baarnse Schaakvereniging kan teruggezien worden op een geslaagd en vlekkeloos verlopen toernooi.
Door de medewerking en bijdragen van – vooral – Mobile Excellence B.V., maar ook van Het Poorthuis, brasserie & grandcafe Le Maire en www.schaaktraining.nl, werd dit toernooi mogelijk gemaakt.
—Ton Koekkoek