2006

Flitsende schaakpartijen

Terwijl buiten de donder en bliksem langstrok waren binnen enkele flitsende partijen te bewonderen bij de Baarnse Schaakvereniging. Werner Raudenbusch verraste met een overwinning op Waldemar Moes en nam de leiding in de derde cyclus over van Ashley Krishnasing. Deze kon het zich veroorloven een vrije ronde op te nemen aangezien hij al voldoende punten heeft binnengehaald om zich te verzekeren van het clubkampioenschap.Voor Waldemar Moes was het de tweede nederlaag binnen enkele weken. Werner Raudenbusch joeg de koning van Moes over het bord om hem in het midden mat te zetten. Raudenbusch kon door zijn overwinning zelfs de koppositie van de derde cyclus pakken, omdat Krishnasing afwezig was en Moes en Van Briemen verloren. Na zijn goede begin van de cyclus liep Hans van Briemen nu tegen zijn tweede achtereenvolgende nederlaag aan. Tegen Marco Meijer ging het lange tijd gelijk op, maar in het eindspel was Meijer net wat scherper. Door een ongelukkige laatste zet werd ook deze partij door mat beëindigd. Meijer klimt nu naar de derde plaats in de cyclus.

Zie hier het commentaar van Hans van Briemen op zijn partij via YouTube:

Toptien
Kasper Wiegers handhaaft zich uitstekend in de toptien van de cyclus. Tegen Peter van de Veer leek hij een verloren eindspel te hebben, nadat hij een stuk had weggegeven. De pionnen van Wiegers stormden echter gevaarlijk op. In tijdnood kon Van de Veer het niet allemaal meer goed uitrekenen en toen hij stuk teruggaf was de partij gelijk over.
Martijn Benschop komt de toptien binnen door een overwinning op Simon van Voorthuizen. Zoals gebruikelijk bracht Benschop een ongebruikelijke stelling op het bord, met diverse dreigingen en tegendreigingen. Van Voorthuizen kon dit niet allemaal pareren en moest opgeven. Op de tiende plaats vinden we Pascal Losekoot terug. Hij speelde weer zijn nieuwe systeempje. Jan Overbeek deed het in de opening beter dan Meijer een week eerder. Echter, Overbeek kon geen plan verzinnen en verloor, waar Meijer had gewonnen.

Flitsend
Een werkelijk flitsende partij was het duel tussen Bert van Klingeren en Rob Boss. Boss nam de koning van zijn tegenstander zwaar onder vuur en bracht diverse combinaties in de stelling. Van Klingeren liet zich echter niet ontmoedigen en ging in de tegenaanval, waarbij ook hij meerdere trucjes kon uitvoeren. Eén daarvan zag Boss niet aankomen. Een dubbelschaak kostte hem de dame en de partij. Toch was Boss niet aangeslagen door zijn nederlaag. "Dit vind ik mooi schaken, daarvoor kom ik op de club, " was zijn veelzeggende commentaar.
Ook spectaculair was de partij tussen Rien van Brummelen en Arthur Vlug. Van Brummelen offerde een stuk voor een leuke aanval. Vlug hield echter alles bij elkaar, ruilde wat stukken en stond toen gewoon gewonnen.

De partij tussen Levente Vervoort en George van Tent was vooral snel. Na een fout van Van Tent had Vervoort geen moeite het af te maken. Ger Oldekamp speelde juist een lange partij tegen Reinier Schaap. Door goed spel van Oldekamp – of was het een fout van Schaap – kon Oldekamp een dame halen en daarmee de partij beslissen. Ton Koekkoek liet het zover niet komen. Door de meerderheid aan pionnen van Daan Lensink was wel duidelijk dat promotie niet meer te voorkomen was.

De enige remise van de avond werd gespeeld door Peter Vegter en Paul Evers. Na een eerder aanbod van Vegter probeerde Evers nog wel te winnen, maar met de ongelijke lopers zat er niet meer in. Rienk Andriessen wist in een lange partij te winnen van Wim van Teutem. Gino de Mon won een kwaliteit van Wilette van Helden en speelde dat rustig uit naar winst.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Raudenbusch	- Moes  	1-0
Meijer  	- Van Briemen	1-0
Van de Veer	- Wiegers	0-1
Van Voorthuizen	- Benschop	0-1
Losekoot 	- Overbeek	1-0
Andriessen	- Van Teutem	1-0
Lensink  	- Koekkoek	1-0
Schaap  	- Oldekamp	0-1
Van Klingeren	- Boss  	1-0
Vervoort	- Van Tent	1-0
Vegter  	- Evers 	remise
Van Brummelen	- Vlug  	0-1
G. de Mon	- Van Helden	1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Raudenbusch	81
2. Krishnasing	78
3. Meijer	75
4. Moes 	73
5. Van Kampen	73
6. Wiegers	73
7. Van Briemen	72
8. Pandelaar	70
9. Benschop	69
10. Losekoot	67

Vrijdag speelt de Baarnse Schaakvereniging een massakamp tegen de buren van Soest. Op zo’n twintig borden wordt de strijd aangegaan. Locatie is dit jaar weer Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. Meer informatie over het schaken is te verkrijgen bij secretaris Jan Overbeek, tel. 5421504, of jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745, of te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl. —Marco Meijer