Intern, Volwassenen

Felle strijd op interne schaakborden

De ‘toppers’ van de Baarn speelden niet intern (wel extern: een nederlaag van 5,5 – 2,5 tegen Barneveld!), maar op lager niveau werden in de 17e ronde enkele fraaie en spannende partijen gespeeld. De jeugdleden Freek Beekhuis en Mees Heeringa stalen de show.

Freek peinst en overwint.
Freek peinst en overwint.

Door een externe competitiewedstrijd, deelname en bezoek aan het Tata Steel Chesstoernooi, én ziekte waren er vrijdag 24 januari slechts vijf partijen in de interne competitie. De ‘topmatch’ van de avond was eigenlijk die tussen Ton Koekkoek en Werner Raudenbusch, respectievelijk de nummers 14 en 13 van de ranglijst. Koekkoek had nog nooit gewonnen van Raudenbusch en dat gebeurde ook nu niet. Kort na de opening maakte Koekkoek al een fout, die hem een paard tegen een pion kostte. Omdat Raudenbusch geen centrumpionnen meer had, kon Koekkoek nog enig tegenspel bieden. Raudenbusch speelde echter uiterst geconcentreerd en gaf geen kansen weg. Na 2,5 uur strijd zag Koekkoek, dat hij het overwicht van Raudenbusch niet meer kon keren en gaf op.

Thijs Michels (nummer 12) trof in Freek Beekhuis (nummer 28) een zeer gemotiveerde tegenstander. Jeugdlid Beekhuis opende zeer sterk en bood Michels weinig ontwikkelingsvrijheid. Dat leidde tot een sterke koningsaanval van Beekhuis over de g-lijn, nadat Michels kort gerokeerd had. Ondanks dat Beekhuis een mataanval over het hoofd zag, was de winst van een toren uiteindelijk voldoende voor de zege. Een knappe prestatie van Beekhuis.

Mees 'beresterk'
Mees ‘beresterk’

Een ander jeugdlid, Mees Heeringa, speelde ook een beresterke partij. Tegen Martijn Kruiswijk werd er gedurende twee uur eerst rustig ontwikkeld aan beide zijden. Door een paardoffer van Heeringa in de 18e zet was het gedaan met de rust. Het bleek een goed offer, want de verdediging van Kruiswijk was er niet meer tegen bestand.

Conrad Keijzer en Erik van Lier speelden een lange en erg spannende partij. Vooral aan Van Lier was de spanning af te lezen: hij zat voortdurend op het puntje van zijn stoel. Dat mocht echter niet baten, Keijzer bleek de sterkste.

Martin Bunschoten volgt schaaktraining en dat merkte tegenstander Rienk Andriessen maar al te goed. Laatstgenoemde moest alle zeilen bijzetten om de partij naar zijn hand te zetten. Uiteindelijk lukte dat wel en bleef Bunschoten weer met lege handen achter. Gezien zijn spel kan dat echter niet lang meer duren.

Uitslagen ronde 17:

Beekhuis – Michels           1-0

Koekkoek – Raudenbusch       0-1

Keijzer – Van Lier           1-0

Heeringa – Kruiswijk         1-0

Bunschoten – Andriessen      0-1

Stand aan kop:

1. Losekoot         687

2. Lensink          629

3. Meijer           503

4. Duister          477

5. Timmerman        470

6. Brantjes         467

7. Krishnasing      462

8. Wiegers          443

9. Van Brummelen    411

10.Van Schaik       391

Hopelijk is het komende vrijdag in ronde 18 weer volle bak. Wel ontbreken er in elk geval vier, want het viertal speelt extern tegen Vegtlust. Een zeer belangrijk duel, want bij winst kan de koppositie van Vegtlust worden overgenomen. Bij deze alvast veel sterkte en succes gewenst!