2008

Feest in De Leuning

Inmiddels is bij velen bekend dat de schaakvereniging met ingang van dit seizoen in De Leuning speelt. Deze organisatie viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Ter gelegenheid daarvan was er zaterdag 4 april een open dag. Ook de schakers gaven acte de présence. De clubavond op de vrijdag ervoor waren de schakers ook al in feeststemming, al gold dat niet voor iedereen.De stemming kwam er gelijk goed in toen Arthur Vlug aan het begin van de avond iedereen trakteerde op een lekker stukje taart. Dit ter gelegenheid van zijn twintigste verjaardag eerder die week. Tegenstander Thijs Michels moest Vlug niet alleen met dit bijzondere feit feliciteren, maar later ook met de overwinning in de partij. Die was overigens wel de langste partij van de avond.

Cadeautjes
Cadeautjes werden er gegeven in het duel tussen Reinier Schaap en Peter Vegter. Eerst was het Vegter die een toren weg gaf, maar later verspeelde Schaap de vrijwel zekere winst door zijn dame weg te geven. Zo kon Vegter weer eens een puntje bij laten schrijven. Het grootste cadeau van de avond werd echter gegeven door Jan Overbeek. Hij kwam steeds beter te staan tegen Henk Meeuwissen. Deze zag zijn laatste kans in het plaatsen van zijn dame vlak bij de vijandelijke koning. Overbeek dacht al het gevaar gemakkelijk te kunnen pareren, maar stond opeens mat. "Als je een andere zet gedaan had, dan had ík opgegeven, " was achteraf het commentaar van Meeuwissen. Waarmee maar weer eens werd aangegeven hoe dicht winst en verlies bij elkaar kunnen liggen.

Cadeautjes werden er niet gegeven door Bert van Klingeren en Rienk Andriessen. Hun partij bleef in evenwicht en leverde dan ook de enige remise van de avond op. Johan Vermulst en Wim van Teutem ruilden steeds meer stukken. Vermulst had echter twee pionnen meer, waardoor het eindspel eenbvoudig gewonnen was. Paul Evers en Marco Meijer hielden elkaar lang in evenwicht. Juist toen Evers wat meer overwicht leek te krijgen was het Meijer die een pion won. Toen nog een tweede pion van het bord leek te gaan gaf Evers op.

Koploper
Simon van Voorthuizen zag het al snel niet meer zitten in zijn partij tegen Vincent Pandelaar. Door zijn overwinning is Pandelaar de nieuwe koploper in de nog zo prille derde cyclus. Net als Vlug, Meijer en Meeuwissen heeft hij beide partijen in de interne competitie gewonnen. Hoog genoteerd in de cyclusstand staan ook Rob Boss, Yme Brantjes en Kasper Wiegers. Boss speelde voor het Baarns Viertal dat met 3-1 verloor van koploper HSG. Brantjes en Wiegers kwamen uit voor het A-jeugdteam dat met 2,5-1,5 won van Moira Domtoren A1 uit Utrecht. Baarn A1 is de duidelijke koploper in de poule en heeft aan een gelijkspel in de volgende wedstrijd voldoende om regionaal kampioen te worden.

In het overall-klassement blijft Pascal Losekoot uiteraard aan de leiding. Peter van de Veer maakte het de koploper in een interessante partij wel moeilijk, maar Losekoot was toch de scherpste. Waldemar Moes blijft in dit klassement de nummer twee. In een lekkere aanvalspartij bleef hij Werner Raudenbusch de baas.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Van de Veer - Losekoot  	0-1
Moes - Raudenbusch   	1-0
Michels - Vlug     	0-1
Pandelaar - Van Voorthuizen	1-0
Evers - Meijer     	0-1
Overbeek - Meeuwissen  	0-1
Van Klingeren - Andriessen 	remise
Schaap - Vegter     	0-1
Vermulst - Van Teutem  	1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Pandelaar 	173
2. Vlug 	166
3. Boss 	163
4. Brantjes	161
5. Meijer	158
6. Meeuwissen	152
7. Wiegers	149
8. Moes 	141
9. Witkamp	136
10. Van de Veer	134

Aanstaande vrijdag is er vanwege Goede Vrijdag geen ronde voor de interne competitie. Wie toch een partijtje wil schaken kan dat doen tijdens een informeel Paastoernooitje. Aanvang 20.00 in De Leuning, Oranjestraat 8. De jeugd heeft een weekje helemaal vrijaf en is vrijdag 17 april vanaf 18.30 uur weer van de partij. Dan speelt ook Baarn 1 een thuiswedstrijd tegen Oud Zuylen 2. —Marco Meijer