Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Externe en interne bekerstrijd

Externe en interne bekerstrijd

Afgelopen vrijdag speelde het bekerviertal van de Baarnse Schaakvereniging haar eerste wedstrijd in de bekercompetitie van de Stichts-Gooise Schaakbond. En Passant werd in Bunschoten met 3-1 verslagen. Ook in de interne competitie werden bekerwedstrijden gespeeld, en bij de jeugd was er pepernotenschaak.

Het Baarnse bekerviertal, bestaande uit Pascal Losekoot, Ashley Krishnasing, Yme Brantjes en David Knight, zorgde voor een prima prestatie door het team van En Passant te verslaan. Losekoot won op bord 1 van Robin Reichardt, Yme Brantjes versloeg op bord 3 Jasper Reichardt, en David Knight was op het vierde bord te sterk voor Jan-Matthijs van Leeuwen. Krishnasing verloor van de sterkste speler van het Bunschoter team, Dick de Graaf. De tegenstander in ronde 2 wordt binnenkort bekend.

Zie de link voor het erg vermakelijke verslag dat geschreven is door een erg actief lid van En Passant: Jasper Reichardt. Naast organisatie rondom toernooien, waar hij vaak zichtbaar is, heeft hij ook nog dit uitgebreide verslag geschreven inclusief voor- en nabeschouwing: verslag Schaakclub En Passant.

Interne bekerstrijd
In de interne competitie werd ronde 11 gespeeld. Drie bekerwedstrijden in de B-groep stonden daarin op het programma. De twee dames van de Baarnse Schaakvereniging mochten onderling uitmaken wie doorging naar de volgende ronde. Nelly Khalioullina won vrij snel een pion, maar Suzan Roothaan verweerde zich lang knap. Toen ze echter ook nog een paard kwijtraakte, was het wel bekeken. Conrad Keijzer en Rien van Brummelen speelden een interessante bekerpartij. Van Brummelen viel door een ontwikkelingsvoorsprong al snel in alle hevigheid aan. Keijzer kon het aanvalsgeweld lange tijd keren, maar moest zijn tegenstander uiteindelijk toch feliciteren met het bereiken van de volgende ronde. Henk Meeuwissen en Walter Schram hadden elkaar nog nooit aan het schaakbord ontmoet en dat leidde tot een verrassende ontknoping. Schram kwam twee pionnen voor en Meeuwissen berustte al in een verdedigend avondje. Maar Schram vergat zijn eigen verdediging een beetje en daardoor kon het zo maar gebeuren, dat hij plotseling met mat uit het bekertoernooi werd gekegeld.

Interne gretigheid
Jeugdlid Piet-Hein Droogh – goed op dreef in de seniorencompetitie – was tegen Bert van Klingeren iets te gretig. Hij pakte in het eindspel te snel een pion, maar dat betekende juist vrij baan en winst voor Van Klingeren. Ook Izaäk Schipper was in een snelle partij tegen Eble Mink iets te gretig. Na een combinatie pakte hij fraai een toren, maar gaf daardoor ruimte aan Mink om hem mat te zetten. Uit analyse bleek echter dat Schipper een veel betere combinatie over het hoofd had gezien.
Rob Boss daarentegen was niet gretig genoeg. Hij deed wat behoudende zetten en overzag dat Frits Kok mat in vier in de schoot geworpen kreeg. Rien Lambrechts en Martijn Kruiswijk speelden lang zeer gelijkwaardig en remise leek in aantocht. Toen Lambrechts in het eindspel iets te gretig een pion sloeg, kon hij een fraaie matcombinatie van Kruiswijk niet meer voorkomen.

Technisch eindspel tussen Thur Breukers(l) en Henri Spijkerman
Technisch eindspel tussen Thur Breukers(l) en Henri Spijkerman

Tot het gaatje
Mario Lambrechts en Jan Timmerman speelden een spannende partij. Pas in het late eindspel, toen Lambrechts zijn paard wel moest ruilen tegen de loper van Timmerman, kreeg Timmerman vrij doorgang voor zijn resterende pionnen. De tot dan toe ongeslagen Thur Breukers speelde ook tegen Henri Spijkerman een sterke partij. In een pionneneindspel was Spijkerman net iets slimmer. De prijs voor het grootste doorzettingsvermogen deze ronde ging toch naar Henk Willemsen. Hij had in zijn partij tegen Hens Albarda al vroeg zijn dame moeten ruilen voor twee lichte stukken. Toch werd dit de langste partij van de avond. Uiteindelijk speelde Albarda het toch in zijn voordeel uit.
Doorzetter Henk Willemsen(l)
Doorzetter Henk Willemsen(l)

Pepernoten
Tijdens de voorafgaande jeugdclubavond werd er pepernotenschaak gespeeld, en dat leidde tot gezellige taferelen. Aangezien er nog pepernoten over waren, kon jeugdlid Rogier Burger lekker doorschuiven naar zijn partij bij de senioren. Daar hield hij behendig met enkele pionnen een toren van Johan Vermulst volkomen in bedwang, maar kreeg die net niet te pakken. Het kwam vast te staan en remise was het logische resultaat.
Rogier Burger(r): wéér remise!
Rogier Burger(r): wéér remise!

Vrijdag 11 december wordt ronde 12 van de interne competitie gespeeld en Baarn 1 speelt thuis tegen Lekstroom 1.

Uitslagen ronde 11:
Breukers – Spijkerman		0−1
Timmerman - M. Lambrechts	1−0
Boss - Kok			0−1
Willemsen – Albarda		0−1
Droogh	- Van Klingeren		0−1
R. Lambrechts - Kruiswijk	0−1
Burger – Vermulst		remise
Mink – Schipper	        	1−0
Beker, B-groep:
Roothaan – Khalioullina		0−1
Van Brummelen - Keijzer 	1−0
Meeuwissen - Schram		1−0

Stand aan kop:
1	Losekoot	423
2	Lensink		347
3	Knight		322
4	Breukers	305
5	Brantjes	304
6	Krishnasing	286
7	Spijkerman	267
8	Timmerman	255
9	Wiegers	        246
10	Meijer		243

2 comments

  1. Leuk verslag weer Ton! Ik was blij dat ik na mijn zeperd in elk geval nog 2 punten in de snelschaakcompetitie kon pakken 🙂

  2. Erg mooi artikel Ton, uitgebreid en knap geschreven.

Comments are closed.