Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Einde aan ongeslagen reeksen

Einde aan ongeslagen reeksen

Ronde 23 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging omvatte – mede door de externe competitiewedstrijd van het achttal – afgelopen vrijdag slechts vier partijen. Maar daar gebeurde van alles. Zo raakte Henri Spijkerman zijn ongeslagen record kwijt, en ook jeugdspeler Jelle Bijleveld moest zijn eerste nederlaag incasseren.

foto’s: Ton Koekkoek

André van der Braak offerde met wit een pion in de opening van zijn partij tegen de nog ongeslagen Henri Spijkerman. Hij kreeg daardoor zeer overheersend spel en het leek er al snel op dat zwart verloren stond. Van der Braak voerde zijn aanvalsspel echter te ver door en raakte materiaal kwijt. Toen na die heftige beginfase de rook was opgetrokken, bleek Spijkerman de rollen te hebben omgedraaid. Hij stond nu zelfs een stuk voor en kon voor de winst gaan. Van der Braak speelde echter opportunistisch door en wist zowaar een stuk terug te winnen. Kennelijk was zwart daardoor zo van slag dat hij twee zetten later niet voorzag dat Van der Braak hem mat kon zetten.

Knappe winst van André v.d. Braak
Knappe prestatie van doorzetter Van der Braak, die Spijkerman tevens de eerste nederlaag van het seizoen toebracht.
Suzan Roothaan – lesgever bij de jeugd – nam het met wit op tegen jeugdtalent Jelle Bijleveld. Als antwoord op de d4-opening speelde Bijleveld een semi-Slavische verdediging. Ondanks wat onnauwkeurigheden kwamen beiden goed uit de opening, maar daarna lukte het Roothaan met sterke lopers controle te krijgen over het centrum. Hoewel zwart over de koningsvleugel wel dreigend werd, bleek die dreiging onvoldoende om de aanval van wit tegen te houden.
Jeugdlesgever te sterk voor jeugdspeler
Winst voor Roothaan dus, en na twee eerdere zeges de eerste nederlaag voor Bijleveld.
Johan Vermulst en Christian Krijnen speelden een Hollandse partij. Vermulst was in de opening echter te overmoedig en moest dat met stuk- en pionnenverlies bekopen. Krijnen ontwikkelde rustig door, maar in het eindspel iets te rustig, zodat hij nog even tactisch scherp moest blijven. Dat deed Krijnen en Vermulst moest zijn witte zeilen strijken.
Tactisch scherp blijven

Ton Koekkoek opende met d4, om te voorkomen dat Bert van Klingeren een Pirc-verdediging kon opzetten. Dat lukte en Koekkoek nam het initiatief. Na tegengestelde rokades kwam zowel de koning als de koningin van Van Klingeren in het nauw. Maar Koekkoek wikkelde verkeerd af en het eindspel met nog veel pionnen en een toren voor Van Klingeren en een paard voor Koekkoek speelde Van Klingeren kundig naar winst uit.
Bert v. Klingeren overzag het eindspel goed

Uitslagen ronde 23:
Van der Braak – Spijkerman	1-0
Koekkoek – Van Klingeren	0-1
Vermulst – Krijnen		0-1
Roothaan – Bijleveld		1-0

Stand aan kop:
Duister		911
Breukers 	811
Spijkerman 	758
Kruiswijk 	653
Schram 	        644

1 comment

  1. Nou hoopte ik eigenlijk vanwege mijn afschuwelijke verlies dat er eens _geen_ verslag was… Maar Ton blijkt het weer eens helemaal in zijn eentje te kunnen fixen. Top 🙂

Comments are closed.