2008

Eerste schaaktitel seizoen 2008-2009 voor Losekoot

Door winst op Rien van Brummelen wist Pascal Losekoot beslag te leggen op de titel van de eerste cyclus van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging.De eerste Baarnse schaaktitel van dit seizoen is behaald door Pascal Losekoot. Arthur Vlug, tot vrijdag koploper met minimaal verschil, had de pech dat hij een externe competitiewedstrijd moest spelen en daarmee geen maximaal puntenaantal voor de interne competitie kon behalen. Pascal Losekoot, die sinds dit seizoen geen externe wedstrijden meer voor Baarn speelt, profiteerde dankbaar. Hoewel Rien van Brummelen zich met hand en tand verzette, moest hij uiteindelijk toch in Losekoot zijn meerdere erkennen. Door die winstpartij had Losekoot net de benodigde extra punten verdiend om cycluswinst te pakken.

Grieperig
Er werden vrijdag slechts acht wedstrijden in de interne competitie gespeeld. Behalve de externe wedstrijd van het Baarnse achttal (winst tegen Vegtlust) waren vele afmeldingen daar debet aan. De nog wat grieperige Reinier Schaap was er wel, maar was er nog niet helemaal bij. Yme Brantjes speelde hem al zeer snel naar een nederlaag. De prijs voor de speler met de meeste remises moet Schaap nu delen met Simon van Voorthuizen, die door remise tegen Werner Raudenbusch ook op vijf remises kwam. Johan Vermulst en Bert van Klingeren hielden elkaar ook in evenwicht. Paul Evers wist knap te winnen van Hans van Briemen. Rienk Andriessen had aanvankelijk de beste papieren in een spannende partij tegen Ton Koekkoek. Andriessen liet zich echter in de verdediging drukken en toen hij ook nog zijn dame weggaf, was het snel bekeken. Peter Vegter liet toch al weer zijn derde overwinning van dit seizoen bijschrijven. Geertién de Vries was het slachtoffer. Wim Kingma kon Gino de Mon lang bijhouden, maar uiteindelijk moest hij de witspeler toch feliciteren.

Ranglijst
Slechts vier van de vijfendertig schakers waren alle twaalf rondes aanwezig. Losekoot was één van hen. Hij leed slechts twee nederlagen (Raudenbusch en Krishnasing), maar won o.a. van zijn grootste concurrent Arthur Vlug. Een terechte kampioen dus, maar dat was allang bekend. Behalve de kersverse winnaar van deze cyclus waren ook Simon van Voorthuizen, Rien van Brummelen en Reinier Schaap elke ronde aanwezig. De enige die ongeslagen bleef was Vincent Pandelaar, maar die prestatie moet niet overschat worden want hij deed maar zes keer mee. Toch haalde hij daar een keurige zevende plaats mee. De grootste verrassingen in de top zijn echter Kasper Wiegers (6e) en Paul Evers (9e), waarbij laatstgenoemde al in de eerste ronde positief opviel door Losekoot op remise te houden.
Nieuw lid Wim Kingma staat wel onderaan, maar heeft wel al een partij gewonnen en zat er een paar keer dichtbij. Jeugdlid Geertién de Vries is de enige die geen partij wist te winnen, maar schreef wel historie door met een knappe remise tegen Van Voorthuizen de kwartfinale in de bekercompetitie te halen.

Uitslagen van de 12e ronde
Uitslagen

Van Brummelen – Losekoot	0-1
Van Voorthuizen – Raudenbusch	remise
Van Briemen – Evers		0-1
Schaap – Brantjes		0-1
Koekkoek – Andriessen		1-0
Vermulst – Van Klingeren	remise
Vegter – De Vries		1-0
G. de Mon – Kingma		1-0

Eindstand na de 12e ronde
Stand

1 Losekoot 	619
2 Vlug		614
3 Witkamp	521
4 Moes		521
5 Krishnasing	515
6 Wiegers	474
7 Pandelaar	468
8 Meijer	466
9 Evers		459
10 Raudenbusch	448
De rest van de stand staat onder de knop Senioren op deze site.

Vrijdag wordt de eerste ronde van de tweede cyclus van de interne competitie gespeeld. In De Leuning, Oranjestraat 8 te Baarn, wordt vanaf 19.45 uur begonnen. Om 19.30 uur begint het seniorenviertal met zijn eerste externe competitiewedstrijd. Meer informatie is te verkrijgen bij Jan Overbeek, secretaris van de Baarnse Schaakvereniging, telefoon 035 5421504.—Ton Koekkoek