2008

Eerste cyclus schaakcompetitie blijft spannend tot laatste ronde

De interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging kende dit seizoen alle vele leiders. Na de elfde ronde heeft Arthur Vlug voor de derde maal de koppositie ingenomen. Zelf won hij van Marco Meijer, terwijl zijn belangrijkste concurrent Pascal Losekoot verloor van Ashley Krishnasing. Belangrijk was ook het verlies van Jarno Witkamp tegen Waldemar Moes. Met nog één ronde te spelen in de eerste cyclus lijkt de strijd om de eerste plaats te gaan tussen Vlug en Losekoot; het verschil is miniem. Krishnasing, Witkamp en Moes kunnen alleen nog langszij komen als Vlug en Losekoot beiden een misstap maken. Die kans lijkt niet erg groot aangezien de sterkste tegenstanders tijdens de laatste ronde extern spelen voor het eerste achttal.Pascal Losekoot had een nieuw systeempje voorbereid tegen Ashley Krishnasing. Dat pakte goed uit, want Losekoot kwam goed uit de opening en kreeg mooie aanvalskansen, terwijl Krishnasing moeite had zijn stukken goed te zetten. In de loop van het spel verwaterde het voordeel wat, zodat Krishnasing het aandurfde na de eerste tijdcontrole remise aan te bieden. Losekoot weigerde, want had nog steeds de beste kansen. Zijn aanval op de koning zette echter niet door. Toen Losekoot in tijdnood een stuk weggaf, verloor hij zelfs.

Voorbereid
Ook Arthur Vlug had zich goed voorbereid op zijn tegenstander Marco Meijer. De eerste tien zetten die op het bord kwamen had hij ’s middags nog op de computer bestudeerd. Hoewel hij niet direct heel veel voordeel had, was toch wel het gevoel dat Vlug beter stond. In het eindspel bleek dat de kwetsbare koning van Meijer toch niet goed genoeg verdedigd kon worden, zodat Vlug won. De derde partij die van groot belang was voor de winst in de eerste cyclus was die tussen Waldemar Moes en Jarno Witkamp. Moes kreeg al vroeg in de partij twee verbonden vrijpionnen ver in de vijandelijke stelling. Witkamp verdedigde zich met hand en tand, maar toen Moes steeds meer hulptroepen naar voren stuurde moest Witkamp zich uiteindelijk gewonnen geven.

Kasper Wiegers wist zich door winst in het jeugdteam naar de zesde plaats te schaken. Hij wordt gevolgd door Vincent Pandelaar die won van Peter van de Veer en nog steeds de enige speler is die geen partij verloor. Marco Meijer is door zijn tweede achtereenvolgende nederlaag iets weggezakt in de toptien. Werner Raudenbusch handhaaft zich net door een remise tegen Paul Evers, die ondanks dit toch mooie resultaat net buiten de toptien is beland.

Gelijk
Jan Overbeek maakte een misrekening en dacht de partij te verliezen, maar ook Simon van Voorthuizen deed het verkeerd waardoor Overbeek een dame tegen twee stukken kreeg. Hij had echter weer eens te weinig tijd en na de voorgeschiedenis konden beide spelers zich vinden in een gelijkspel. Conrad Keijzer en Rien van Brummelen gingen gelijk op, maar Van Brummelen behandelde het pionneneindspel handiger en won. Ger Oldekamp kreeg een mooie aanval tegen Ton Koekkoek. Enkele onnodige verdedigende zetten zorgde ervoor dat Koekkoek het initiatief over kon nemen. Het toreneindspel met een pion meer wist Koekkoek vervolgens in winst om te zetten. Reinier Schaap won al in de opening een toren van Rienk Andriessen. Deze deed nog wel van alles om het Schaap lastig te maken, maar verloor toch.

Wim van Teutem speelde naar eigen zeggen de partij van zijn leven. Opmerkelijk voor iemand die de tachtig al is gepasseerd. "Alles wat ik deed klopte, " verklaarde de nestor de vereniging. Johan Vermulst kon er dan ook weinig aan doen dat hij het slachtoffer was. Bert van Klingeren is deze cyclus niet erg op dreef. Dit keer verloor hij van Thijs Michels. Henk Meeuwissen en Peter Vegter konden beiden hun tweede overwinning laten bijschrijven door overwinningen op respectievelijk Jeroen de Mon en Wim Kingma.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Losekoot - Krishnasing 	0-1
Vlug - Meijer     	1-0
Moes - Witkamp     	1-0
Evers - Raudenbusch   	remise
Van de Veer - Pandelaar 	0-1
Overbeek - Van Voorthuizen	remise
Keijzer - Van Brummelen 	0-1
Oldekamp - Koekkoek   	0-1
Andriessen - Schaap   	0-1
Van Teutem - Vermulst  	1-0
Michels - Van Klingeren 	1-0
Meeuwissen - J. de Mon  	1-0
Kingma - Vegter     	0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Vlug 	572
2. Losekoot 	569
3. Krishnasing 	495
4. Witkamp 	478
5. Moes 	477
6. Wiegers 	453
7. Pandelaar 	438
8. Meijer 	432
9. Raudenbusch 	421
10. Van Schaik 	415

Vrijdag 5 december is er uiteraard geen speelronde voor de interne competitie. Wie toch een partijtje wil schaken kan vanaf 19.45 uur terecht bij het Sinterklaas-rapidtoernooi. Ook niet-leden zijn welkom. Zoals inmiddels gebruikelijk is, wordt er gespeeld in De Leuning, Oranjestraat 8. Voor de jeugd zijn er deze avond geen activiteiten. Op vrijdag 12 december zijn zij vanaf 18.30 uur weer paraat voor de lessen en de onderlinge competitie. De senioren spelen dan de twaalfde en laatste ronde van de eerste cyclus. Baarn 1 speelt het thuisduel tegen Vegtlust 1 uit Maarssen.
Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij de secretaris Jan Overbeek, tel. 5421504, of de jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745. Ook op de website www.baarnseschaakvereniging.nl is veel actuele informatie te vinden.
—Marco Meijer