Uncategorized

Eerste achttal begint met gelijkspel

De eerste wedstrijd voor het eerste achttal van Baarn is onbeslist geëindigd. In het duel met het vierde achttal uit Amersfoort bleef de stand uiteindelijk op 4-4 staan. Achteraf gezien hadden we daar misschien wel wat meer uit kunnen halen.

Twee van de acht borden waren al redelijk snel klaar. Ed Duister zag tot zijn verbazing op de elfde zet opeens dat het mat stond, nadat hij een vijandelijke loper in zijn stelling had toegelaten. Daarover zal hij nog wel even balen, want zijn stelling was niet slecht de zet ervoor.
Daan Lensink kreeg een scherpe opening tegen zich, maar hield stand. Toen zijn tegenstander geen dreigingen meer had, bleek hij gewoon een toren achter te staan en had Daan zelfs het initiatief. Dat resulteerde al snel in mat.

Ondertussen bleken Ashley en Yme een iets betere stelling te hebben, vooral Yme was goed onderweg. Marco speelde in een gelijke stelling met ruim voldoende tijd op zijn klok, waar zijn tegenstander langzamerhand onder de enkele minuten dook. Ook Henri leek een pion te winnen, zonder al te veel problemen. Alleen Pascal was nog onduidelijk, maar dit leek remise. Al met al was dit voldoende reden voor Jan Timmerman om geen risico te nemen en een remise te spelen op bord 8.

Daarna gingen er een paar dingen mis. Allereerst hield Ashley niet voldoende materiaal over om mat te zetten, dus bood hij zijn tegenstander remise aan. Ook Yme kwam in een eindspel wat theoretisch gelijkspel is en wist dit resultaat niet te vermijden. Ondertussen verloor Marco zijn gelijke stelling op het bord, door zowel een kwaliteit als kwalijke tijd kwijt te spelen. Henri maakte het zichzelf lastig in een dame-eindspel met twee pionnen voorsprong, door schaakjes niet op de makkelijkste manier uit de weg te gaan.

Gelukkig wist Henri de winst wel binnen te halen door dameruil af te dwingen, waarmee hij het puntverlies van Marco weer compenseerde. Momenten nadat de score van 3,5-3,5 op het bord kwam te staan, bood Pascals tegenstander remise aan. Pascal ‘vroeg’ dit nog even aan de teamleider, maar was allang tevreden met de resultaat, nadat hij door onnauwkeurigheid toch even moest zweten om de stelling helemaal gelijk te houden.

De volgende wedstrijd hoop Baarn 1 op meer resultaat, maar het eerste punt is in ieder geval binnen.

2 comments

  1. Kijk, een verslag direct na de wedstrijd van een wedstrijd die we niet eens gewonnen hebben. Dat geeft toch iets aan. Ik vond het een goede start; er had zeker meer in gezeten maar we mogen ook niet klagen. Ik heb inmiddels de vreselijke openingsvariant die ik op het bord kreeg bekeken; een volgende keer zal ik deze een betere repliek geven. Ik mocht nog blij zijn dat ik dat eindspel met TP 2 pionnen tegenover zijn TP 3 pionnen remises wist te houden, mede dankzij de 10 seconden bonus per zet. Dankwoord aan Zeist dus.

    1. Mooi verslag Daan! En dat dankwoord aan Zeist onderstreep ik gaarne. Het is prettig vele dameschaakjes te ondergaan én te weerleggen als je er elke zet seconden bij krijgt…. 😉

Comments are closed.