Analysehoek

Een zwarte dag voor de Alapin

Logo schaaktraining.nlZoals bij sommigen bekend speel ik al enkele jaren voor de KNSB competitie bij ASV (Arnhem), in het tweede team. We staan momenteel aan de leiding in de derde klasse C (link naar de stand). Gisteren speelden we tegen het wel bekende SG Amersfoort, op papier een uitwedstrijd maar voor mij natuurlijk dichterbij dan Arnhem.

Hier mijn partij, tegen Johan de Zwart (KNSB rating 1996). Ik speelde met zwart. De opening is een Alapin, ofwel een c3 Siciliaan. De opzet die wit kiest (a3 en Pbd2) vind ik dubieus, zeker in de volgorde die wit kiest, want na Pe3 (!) sta ik gewoon goed, zodanig dat mijn tegenstander besluit dan maar een kwaliteit te geven.

Op een gegeven moment werd het een rommeltje, maar mijn tegenstander had amper tijd en miste daardoor het ene moment dat hij echt in het voordeel had kunnen komen (28.Pc6!).

Overig won een teamgenoot van me ook met zwart tegen een Alapin.

Hier volgt de analyse van mijn partij.1 comment

  1. Gebruikelijker voor wit is trouwens 7.Pc3 of eventueel 7.Lc4.

Comments are closed.