Uitgelicht, Uncategorized

Een nette winst voor BSV!

Een nette winst voor BSV!

Afgelopen vrijdag speelde het viertal voor het eerst een externe wedstrijd tegen Hoogland 1.

Dit resulteerde in een keurige score van 2 ½ / 1 ½.

Bord 1 Tom Officier-Rogier Burger  ½- ½  

Wit opende de partij in Italiaanse stijl, maar speelde toen het Deutz gambiet. Burger kende dit niet en besteedde veel tijd aan het vinden van juiste zetten. Dit ging hem goed af en hierdoor stond hij een pion voor, maar wel stond wel achter in ontwikkeling. Burger probeerde wat spel te krijgen door een pion te offeren, en in ruil hiervoor een dubbelpion te creëren bij Officier. Officier bood toen remise aan. Burger concludeerde dat de andere borden er goed genoeg voor stonden en nam de remise aan. Burger en Officier hadden op dat moment ook allebei slechts 15 minuten op de klok.  

Bord 2 Sieb Brouwer – Wim Velker 1-0

De partij opende met de Hollandse opening en transformeerde al snel in een ‘stonewall’ structuur. Nadat enkele stukken waren geruild stond wit iets beter, vanwege een slechte loper van zwart. Zwart probeerde een koningsaanval op te zetten, terwijl wit op de damevleugel druk bleef houden. De koningsaanval was uiteindelijk niet effectief genoeg en wit wist door te dringen op de achterste rij. Nadat het centrum opende kon zwart de mat niet meer ontkomen.

Bord 3 Harm Verbeek – Jelle Bijleveld 0-1

Verbeek speelde met wit en begon de partij met een poging tot de London System. Bijleveld ging daar niet in mee en speelde met een fianchetto op g7 en een paard op f6. Bijleveld begon een aanval op het centrum en wist zijn stukken heel actief te maken. De stukken van wit stonden na verloop van tijd bijna allemaal op de achterste rij, en er kwamen ontzettend veel leuke trucjes in de stelling. Zwart wist hier van te profiteren en won de witte dame. Toen eindigde de partij.

Bord 4 Frits Kok – Jan Snijders 0-1

Aljapin variant van het Siciliaans (1.e4 c5 2.c3 Pf6 3.e5). Ik wachtte te lang met de aanval op het centrum (d4), wat tot gevolg had dat hij al zijn stukken kon ontwikkelen en in plaats van dat wit de zwarte stelling onder druk kon zetten was het omgekeerd. Dat had tot gevolg dat wit fouten ging maken Eerlijkheid gebied te zeggen dat mijn tegenstander zeer goed speelde (96% “accuracy” volgens de chess.com app) dus alle hulde!