Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Een mooie schaakavond

Een mooie schaakavond

Verslag: Walter Schram, foto’s: Henri Spijkerman

Afgelopen vrijdag stond de 2e ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging op het programma. Zes borden werden bezet, en het werd een mooie avond!

 

Verrassende overwinning

Het eerste wat je doet als je bij een partij gaat kijken is materiaal tellen. Schrijver dezes kwam kijken bij het bord van Frits Kok met de witte stukken tegen Johan Vermulst en dacht te zien dat Kok twee lichte stukken had tegen een toren, maar ook wel 2 pionnen minder. Toen hij beter keek bleek de werkelijkheid wel een beetje anders te zijn, bij Kok ontbrak een dame die bij Vermulst nog wel op het bord stond. Wat bleek, Kok was tegen een paardvork op koning en dame aangelopen en kon eigenlijk wel opgeven. Omdat hij nog wel een loper had die diep in de zwarte stelling stond probeerde hij het nog maar tevergeefs, een knappe winst voor Vermulst en Kok belandt daarmee op een voor hem volkomen onwaardige voorlaatste plaats in de ranglijst. Vermulst neemt door de overwinning overigens een keurige 4e plek in.

 

Te vroeg klaar?

Walter Schram speelde met de witte stukken tegen Martijn Kruiswijk. Niet verrassend kwam er een Caro-Kann op het bord en de gekozen variant leidt vaak tot een eindspel waarin wit zijn best moet doen om de winst te vinden. Maar aan het echte eindspel kwamen de heren niet toe, Kruiswijk verloor een belangrijke centrumpion en besloot na lang nadenken op te geven. Schram was hierdoor een beetje verbaasd en uit de analyse bleek dat dit inderdaad wel wat prematuur was. De stelling was zeker prettig voor wit maar gewonnen was het zeker nog niet.

Nieuw lid

Dirk Jan Olthof verhuisde afgelopen zomer van Eemnes naar Baarn en besloot daarmee ook van schaakvereniging te veranderen. Vanavond speelde hij zijn eerste partij in de competitie en vond met de witte stukken Mario Lambrechts als tegenstander aan het bord. De afruilvariant van het Frans kwam op het bord en dat is meestal niet een opening van waaruit een geweldig spannende partij ontstaat. Het tegendeel bleek echter waar, Lambrechts verloor een stuk maar kreeg wel heel veel druk op de koningsstelling van Olthof. Uiteindelijk kwam er een eindspel op het bord waarbij beide heren nog een toren hadden en het de vraag was welke vrijpionnen uiteindelijk de overkant zouden halen. Ondanks het feit dat Lambrechts nog zeeën van tijd had en Olthof nog maar enkele minuten maakte de laatste het mooi af en kon hij zijn debuut met winst bekronen.

Strijd der titanen

Er stond deze avond meteen al een topper op het programma: de nummer 2 van vorig seizoen Henri Spijkerman nam het met de witte stukken tegen de nummer 3 van vorig seizoen Thur Breukers op. Beide spelers hadden zin in een scherp potje nadat Breukers lang en Spijkerman kort had gerokeerd. Spijkerman viel als eerste aan en snoepte een pion op a5 op. Daarna volgde een flinke afruil van torens en dame en resteerde een paardeindspel waarbij Breukers ook de pion inmiddels had teruggewonnen. Breukers verdedigde secuur en Spijkerman kwam er net niet doorheen. Remise het logische resultaat.

 

Bloed, zweet, en tranen

De met afstand spannendste partij van de avond was die van Erik van Lier met de witte stukken tegen Conrad Keijzer. Erik trok zoals we dat van hem gewend zijn vol ten aanval en Conrad moest in de verdediging. Er stond op een gegeven moment een hele batterij van witte torens en dame op de b-lijn waar de zwarte dame en torens alles tegen stonden te houden. Van Lier had wel wat minder tijd en viel een tikje te druistig met zijn paard een toren van zwart aan. Dat paard had gewoon van het bord gekund maar Keijzer zag dit niet. Dat was allemaal nog geen ramp maar even later dacht Keijzer vrolijk een pionnetje van wit op te kunnen peuzelen. Een giftiger pionnetje had er echter niet kunnen zijn: mat.

 

Clubkampioen niet in vorm?

De clubkampioen van vorig jaar, Ed Duister, nam het met de zwarte stukken op tegen coming young man Rogier Burger. De laatste speelde de opening niet helemaal correct en Duister kreeg veel initiatief.  Maar toen ging het mis bij Duister. Hij sloeg zonder al te veel nadenken met zijn paard een pion en Burger antwoordde vrijwel direct met een torenzet waarbij het paard in de doos kon. Dat verlies had Duister misschien nog wel kunnen overkomen omdat zijn h-pion inmiddels behoorlijk ver was doorgelopen maar in plaats van het paard het paard te laten besloot hij ook nog zijn dame nog maar in de strijd te gooien. Het eindspel met dame en toren tegen 2 torens speelde Burger prima uit en omdat hij als enige twee partijen heeft gewonnen pakte hij ook nog de koppositie met al een straatlengte voorsprong op de achtervolgers.

Uitslagen

Burger – Duister 1 – 0
Spijkerman – Breukers remise
Olthof – Lambrechts 1 – 0
Schram – Kruiswijk 1 – 0
Kok – Vermulst 0 – 1
Van Lier – Keijzer 1 – 0

 

 

Stand aan kop

 1. Burger 111,0
 2.  Schram 69,3
 3.  Olthof 69,0
 4.  Vermulst 68,7
 5.  Koekkoek 60,7

 

 

4 comments

 1. Prima verslag, Walther! Boeiend om over enkele erg verrassende resultaten te lezen. En de foto’s van Henri zijn ook weer van uitstekende kwaliteit!

  1. Dank, Ton! Leuk dat ik opeens een ‘h’ in mijn naam erbij heb gekregen 🙂

   1. Haha, sorry! Was kennelijk te lang geleden dat ik je naam geschreven heb…

Comments are closed.