2008

Een lange dag bij het Open NK Rapid.

Afgelopen zaterdag werd in de TU te Eindhoven wederom het open NK Rapid schaak voor de jeugd gehouden.
In een volle aula streden enkele honderden kinderen verdeeld over 12 verschillende leeftijdsgroepen (van 8 t/m 20 jaar) om de titel Nederlands Kampioen Rapid schaak.

Dit jaar deed de Baarnse Schaakvereniging mee met een beperkte (6 spelers) en wat minder ervaren ploeg als de voorgaande jaren. Ervaren spelers als o.a Kasper Wiegers, Yme Brantjes, Gino de Mon en Daan Lensink lieten deelname dit jaar even voorbij gaan. De jonkies Pepijn de Maat en Tijs Aarsen zorgden dit jaar voor de ervaring met hun respectievelijke 3e en 4e deelname.

De genoemde jonkies deden beide mee in de categorie 1998.
Pepijn de Maat speelde een afwisselend toernooi en zal ondanks dat hij met 4 uit 9 een halfje meer haalde als vorig jaar met zijn middenmoot positie niet tevreden zijn. Na een start met twee nederlagen (waaronder tegen teamgenoot Tijs) moest hij van verre komen om het een en ander weer op te halen.

Tijs Aarsen behaalde evenals vorig jaar 5,5 punt hetgeen een keurige 9e plaats opleverde (vorig jaar 7e). Met slechts 1 nederlaag (tegen de latere kampioen), maar met 5 remises was Tijs niet tevreden, dit ondanks enkele goede wedstrijden tegen sterke spelers.

Stefan Casteleijn deed voor de 2e keer mee in de categorie 1997. Met een punt minder als vorig jaar werd wederom aangetoond dat dit niet voor niets een NK is. Kleine foutjes worden gelijk afgestraft. Ondanks enkele aanwijzingen van Pascal Losekoot konden er in de laatste ronden geen punten meer toegevoegd worden aan de reeds 2 behaalde punten.

Ook Mees Heeringa deed voor de 2e keer mee in Eindhoven. Behaalde Mees in zijn categorie 1996 vorig jaar 3 punten in de laatste partijen tegen de wat mindere spelers, nu deed Mees vanaf het begin goed mee. Met zijn 3,5 punt eindigde Mees keurig onder de middenmoot in een grote en sterke groep.

Jordin Bijlstra speelde na een jaar overgeslagen te hebben weer mee in de categorie 1995. Was het twee jaar geleden nog onderin eindigen, nu scoorde Jordin met een resultaat van 50% een zeer goede positie in de middenmoot. Na een sterk begin met 2,5 punt uit 4 wedstrijden moest Jordin in het middengedeelte tegen enkele sterke spelers capituleren. Met een mooi einde van 2 punten uit de laatste 3 wedstrijden kan Jordin met 4,5 punt terugkijken op een goed toernooi.

Freek Beekhuis debuteerde in de categorie 1994. Voor Freek was dit zijn eerste echte grote en belangrijke toernooi. Wat teleurgesteld over zijn ‘slechts’ 2 punten was Freek wel weer een ervaring rijker, hetgeen hem alleen maar weer sterker maakt voor de volgende toernooien.

Tijdens het toernooi heeft Pascal Losekoot voor de diverse trainers en coaches van de KNSB een leerzame presentatie gehouden over de voor en nadelen van internet training. Mede gezien het huidige computertijdperk een interessante manier om schaaktraining makkelijker en sneller aan de kinderen over te brengen.
Vanuit de KNSB is deze training bij de diverse talentengroepen (waarvan o.a. Pepijn en Tijs deel uitmaken) een vast onderdeel van de trainingsopzet.

Na een lange dag bleek voor diverse spelers dat in de laatste ronden er gestreden werd tegen de tegenstander maar ook tegen de vermoeidheid, dit ondanks de diverse bemoedigende woorden en adviezen van de coaches Pascal Losekoot en Marco Meijer.
Met een bagage aan ervaring was een ieder na een lange dag dan ook weer blij om weer thuis te zijn.
—Bert Aarsen