Intern, Uitgelicht

Een klassieke schaakavond

Een klassieke schaakavond

Na een jeugdige eerste ronde van het nieuwe seizoen, lag ook bij de tweede ronde de gemiddelde leeftijd onder de 30. Met 6 partijen voor de interne competitie en bovendien nog een aantal spelers die gewoon een paar partijtjes wilden schaken bij de bar, was er een prima opkomst.

Rien Lambrechs – Martijn Veen

Martijn Veen is geen lid en nog een beginnende schaker en kwam een avondje kijken of de BSV wat is. Hij nam het op tegen Lambrechts senior, een formidabele tegenstander. De partij had een zeer snel verloop. Zwart trapte in een openingstrucje van de Londen (met een wit paard op c7) en dat kostte hem zijn toren. Even later verspeelde zwart zijn dame en gaf hij op.

Marijn van de Graaf – Rogier Burger

Deze partij was de verrassing van de avond. Een vers jeugdlid dat pas net meedoet bij de interne competitie tegen een voormalig jeugdlid dat al jaren meedraait. Waar iedereen aan het begin van de avond dan ook dacht dat Burger de dominante partij was, bleek deze na een blik op het bord er veel slechter voor te staan. Een pion achter en een ietwat passieve stelling. Dit eindigde in een eindspel met een witte dame tegen 2 zwarte pionnen. En dat bleek toch iets lastiger te zijn dan gedacht… Na een flink aantal zetten besloot wit dan maar af te ruilen, zodat de spectaculaire partij in een remise eindigde.

Jelle Bijleveld – Oscar Burger

De partij begon met een ietwat vreemde Italiaanse opening. Zwart zette zijn loper op c5, maar werd na c3-b4 teruggestuurd. Zwart ging echter de verkeerde kant op (naar d6), waardoor wit later door zijn pionnen door te stoten een dubbele aanval kreeg en een stuk wist te winnen. Hierna werd de partij netjes uitgespeeld en wist Bijleveld zwart mat te zetten.

Fabio de Moor – Owen Hodgson

Na een gelijk opgaande opening kwam Hodgson op voordeel waardoor hij de eerste overwinning in de interne competitie binnenhaalde.

Mario Lambrechts – P.H. Droogh

Zwart speelde de Pirc, een door de schrijver van dit stuk zeer geliefde opening. Wit kreeg dan ook het centrum, maar zwart kwam door een paardenspel positioneel beter te staan. Dit leidde tot een spel waarin zwart het loperpaar had, en wit de twee paarden. Waarbij de paarden van wit het centrum wisten te pakken. Door een verkeerde zet van zwart kregen de witte paarden een sterke aanval op de zwarte koningsvleugel. Dit werd door Lambrechts junior knap uitgespeeld naar een overwinning.

Andre van der Braak – Frits Kok

Deze partij begon met een zeer spannende opening die vaak dramatische partijen oplevert: het Koningsgambiet. Ze speelden de Cunningham variatie (Le7) waarna het paard naar h5 gaat. Wit speelde vroeg Pc3 en zwart speelde te verdedigend c6. Wit kreeg hierdoor een sterke aanval en zwart miste bovendien een paardvork. Wit offerde maar zag niet dat het matveld gedekt was en de rollen werden omgedraaid: een toren met drie pionnen tegen een toren met vier pionnen. In een theoretische remise moesten nog wel even de juiste zetten gespeeld worden.

Na twee rondes is het nu Jelle Bijleveld die de leiding heeft overgenomen. (stand)

Ook op vrijdag 17 september zijn nieuwkomers weer van harte welkom! Speel gerust een keer op proef mee in het Rode Kruisgebouw, Burg. Penstraat 6, Baarn. De jeugd begint om 18:30 uur, de volwassenen om 19:45 uur. Meer informatie: www.baarnseschaakvereniging.nl

Foto’s: Ed Duister

1 comment

  1. Jelle, complimenten voor dit verslag en voor de foto’s van Ed natuurlijk ook complimenten.
    Maar ik heb achteraf van mijn partij tegen Martijn Veen spijt,dat ik zo heb gespeeld tegen een nieuw lid.
    Maar na afloop aan de bar, speelden we nog een partij waar Ed en Martijn ook tegen 2 nieuwe leden speelden.
    Dat was eigenlijk voor mijn tegenstander Martijn Veen en ook voor mij en ook voor de rest een geweldig leuke tijd.

    Groeten Rien

Comments are closed.