Extern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Een feestende ondergang voor Baarn

Een feestende ondergang voor Baarn

Vrijdag 22 april speelde Baarn 1 tegen de koploper in de eerste klasse, De Biltse Combinatie, ofwel DBC.Al maanden vooraf werd deze omstreden match aangekondigd als de match van het seizoen. Maar zoals in de openingsspeech van de teamleider van DBC1 al duidelijk werd stond Baarn er niet zo goed meer voor. Van concurrentie was geen sprake meer en DBC zou hoe dan ook geruisloos op de promotie afgaan.
Voor Baarn was de schrale troost een tweede plaats, zodat er alsnog promotiekansen zouden ontstaan. Dan zou Baarn wel moeten winnen.

Het leek van de start af aan al vrij goed te gaan; alle spelers van Baarn waren op tijd, de schaaklesjes over sleutelvelden en oppositie van de koning in pionnen eindspelen waren gevolgd door enkele enthousiaste Baarnse toeschouwers bij de jeugdlessen van DBC en de volumeknop van de muziek ging flink omhoog. DBC schaakt in een soort zalencentrum die geschikt is voor sporten en feesten en partijen.

De swing zat erin, alleen de drankjes konden nog niet besteld worden. De verkregen tokens bleken niet geldig. Ashley hield een kort babbeltje met de barjongen en stelde voor om de externe (uit)partijen op de bon van DBC te zetten bij inleveren van een token. Ook dat kwam dus goed.
Dan maar eens kijken naar de partijen. Het ging er niet minder hard aan toe.

DBC1-BSV1-01

Pascal had op het eerste bord een thematisch stukoffer gepleegd. Voor wat pionnen kreeg hij activiteit en een betere koningsstelling terug in een Siciliaanse variant. Yme kwam in een wilde variant terecht waarin beide koningen niet van plan waren te rokeren. Zijn tegenstander hield de druk er goed op in het centrum.
Ashley speelde tegen dezelfde tegenstander van DBC als het seizoen ervoor. Er werd al gewaarschuwd dat de telefoon van hem af kon gaan wegens een noodoproep van de NS. Bij het afgaan zou hij opgeven. Zover zou het echter niet komen. Hij was echter wel verbaasd dat Ashley anders als 1. e4 opende.

David kwam vanuit de opening in een stelling met tegengestelde rokades. Zijn pionstructuur werd kwetsbaar en hij moest al vroeg zeilen bijzetten om de pion niet te verliezen, of andere nare toestanden toe te laten. Toch wist hij het gelijk te houden na een onverwacht remise aanbod van zijn tegenstander. Dit kon David dankbaar aannemen. De stand was op het moment nog redelijk in evenwicht.
Marco speelde een degelijke variant. Er werden vlot stukken geruild en veel meer dan dat zou er niet gebeuren in het resterende dame eindspel.

Ook Kasper kwam niet verder dan een gelijke stelling en speelde remise. Ed kreeg het verrassende ..Pd4 DBC1-BSV1-02tegen zich in de Spaanse variant. Het vervolg werd een gesloten centrum en directe acties op de vleugel waar zijn tegenstander had gerokeerd. Ed kreeg druk en won een stuk. Zijn tegenstander kreeg echter wel mooie compensatie via een mooi gecentraliseerd paard en druk op de damevleugel.
Henri kwam in een type leeuw waar hij het spel vroeg opende met ..f5. Tot een goede rokadestelling kwam hij echter niet meer. Toen zijn tegenstander ook nog eens met alle pionnen op de koningsvleugel naar voren kwam en vervolgens met zijn dame was het einde in zicht.

Ashley kreeg een aantal keren een remiseaanbod, maar kon het niet aannemen gezien de stand. Bij de tweede keer zat er weinig anders op gezien de stelling en tijd op de klok.

Baarn kon de stand nog gelijk trekken. Dat was afhankelijk zijn van een aantal borden. Pascal had inmiddels een goede stelling gekregen. Zijn tegenstander moest een stuk terug offeren. Pascal hield een aantal vrijpionnen over in het eindspel, maar wel met ongelijke lopers!

Dit wist Pascal met hulp van zijn tegenstander mooi naar de winst te schuiven. Helaas wilde het Ed inmiddels onder flinke tijdsdruk niet lukken om zijn mooi opgebouwde voorsprong te verzilveren. Yme speelde langdurig in een mindere stelling maar wist een toreneindspel met een pion minder te bereiken. De remisemarges lagen plotseling binnen bereik en zo geschiedde het.

Baarn verloor de strijd met 3,5-4,5. Er waren wederom kansen aanwezig, maar als die niet aangenomen worden dan is handhaving in plaats van promotie ook een veel beter doel. Volgend seizoen mag het eerste achttal van Baarn wederom uitkomen in de eerste klasse van de SGS.

Onderstaand een aantal fraaie partijen die door de spelers zelf becommentarieerd zijn.

Baarn 1 – DBC1 3.5-4.5

1. P. Losekoot J. van Apeldoorn 1-0
2. Y. Brantjes L. Boutens remise
3. A. Krishnasing P. van der Klein remise
4. D. Knight T. Dam remise
5. M. Meijer H. Kuyer remise
6. K. Wiegers J. Schepers remise
7. E. Duister O. Kooy 0-1
8. H. Spijkerman B. van der Laan 0-1

2 comments

  1. Niet zo leuk om zo’n kampioensfeest mee te maken. Toch een paar fraaie partijen.

Comments are closed.