Intern, Volwassenen

Een echte ‘boost’ voor het vrouwenschaak!

Een echte ‘boost’ voor het vrouwenschaak!

Het nieuwe speeltempo dat vorige week in de ledenvergadering werd afgesproken, leidde niet tot problemen op de schaakborden. Suzan Roothaan zorgde voor een daverende verrassing en geeft het vrouwenschaak in Baarn een echte ‘boost’.

Met een grote meerderheid stemde de ledenvergadering van de Baarnse Schaakvereniging een week eerder in met het voorstel voor een ander speeltempo. Geen tijdcontrole meer na 1 uur en 30 minuten, waarna elke speler nog 15 minuten speeltijd kreeg, mits hij 35 zetten had gedaan. Sinds afgelopen vrijdag krijgt iedere speler 1 uur en 35 minuten met nog eens 10 seconden per zet er bij. Mogelijk is dat nieuwe speeltempo bevrijdend voor sommige spelers, die nogal eens in tijdnood kwamen bij de nu vervallen tijdcontrole.

Baarn 1 op scherp
Michiel van Schaik is zo’n speler die wel eens in tijdnood komt. Maar ook een speler die wel eens voor verrassingen zorgt. Vrijdag speelde hij tegen Daan Lensink met als inzet de 2e plaats op de ranglijst. Het werd een scherpe partij, waarin Van Schaik het initiatief nam en dat tot in het eindspel niet meer afstond. Niet gehinderd door tijdnood deed Van Schaik toch te snel een minder gelukkige zet, waardoor Lensink zo maar de winst in de schoot geworpen kreeg. Lensink nu 2e, Van Schaik slechts 7e, maar die komt nog wel terug.
Opvallend is dat voornoemde spelers samen met de andere 6 spelers van Baarn 1 precies de eerste 8 plaatsen op de ranglijst innemen. Marco Meijer had het niet al te moeilijk tegen tweede achttalspeler Ton Koekkoek en klom daardoor naar de derde plek in het klassement. Ed Duister speelde zich ook zonder grote problemen langs Martijn Kruiswijk en steeg naar de achtste plek. En Ashley Krishnasing en Pascal Losekoot speelden afgelopen weekend een sterk bezet toernooi in het Duitse Korbach. Het lijkt er dus op dat alle spelers van Baarn 1 op scherp staan om de komende vrijdag beginnende competitie sterk te starten.

Daverende verrassing
Thijs Michels won na stukwinst nogal snel van Eble Mink. Nog sneller won Izaäk Schipper van Martin Bunschoten, terwijl Johan Vermulst nieuwkomer Arthur Stemmer ook vrij snel met een nederlaag naar huis stuurde. Na een lang gevecht won Geertièn de Vries van Henk Willemsen. Ondanks dat Conrad Keijzer een pion voorsprong had, kon hij niet door de stelling van Henk Meeuwissen breken, zodat deze heren remise overeenkwamen. Mario Lambrechts speelde sterk aanvallend tegen Rien van Brummelen. Door het agressieve spel vlogen de stukken van het bord, maar in het eindspel had Lambrechts wel twee pionnen meer dan Van Brummelen. Door secuur verdedigen van laatstgenoemde lukte het Lambrechts niet om tot pionpromotie te komen, zodat deze partij ook in remise eindigde. Toch een knap resultaat van Lambrechts tegen een speler van Baarn 2.
Voor een echt daverende verrassing zorgde Suzan Roothaan. Ze is pas aan haar tweede schaakseizoen bezig en met een beginrating van 1027 versloeg ze de ervaren Werner Raudenbusch, met een beginrating van 1550! Raudenbusch kwam nog wel twee pionnen voor te staan, maar door een verkeerde koningszet gaf hij Roothaan pardoes gelegenheid voor een prachtige paardvork. Dat kostte hem een stuk. En niet veel later verspeelde hij nog een stuk, zodat hij zijn tegenstandster moest feliciteren. Door deze prachtprestatie is Roothaan naar de dertiende plek gestegen. Met Nelly Khalioullina heeft de schaakvereniging sinds kort een tweede vrouw in haar gelederen, en ook zij kan er wat van, want haar vinden we terug op plek 15. Het vrouwenschaak lijkt in Baarn een echte ‘boost’ te hebben gekregen.

Sfeervol analyseren na afloop
Sfeervol analyseren na afloop
Alle uitslagen ronde 6:
Lensink – Van Schaik    1-0
Koekkoek – Meijer     0-1
Kruiswijk – Duister    0-1
Michels – Mink       1-0
Lambrechts – Van Brummelen remise
Roothaan – Raudenbusch   1-0
De Vries – Willemsen    1-0
Keijzer – Meeuwissen    remise
Stemmer – Vermulst     0-1
Schipper – Bunschoten   1-0

Stand aan kop:
1. Krishnasing 230
2. Lensink   203
3. Meijer   175
4. Brantjes  169
5. Losekoot  164
6. Wiegers   161
7. Van Schaik 147
8. Duister   144
9. Koekkoek  139
10.Spijkerman 139

Vrijdag speelt Baarn 1 zijn eerste competitiewedstrijd van het seizoen, thuis tegen het 2e team van de Rode Loper uit Utrecht. Verder wordt de 7e ronde van de interne competitie gespeeld. Locatie: Burg. Penstraat 6 te Baarn. Meer info op www.baarnseschaakvereniging.nl

6 comments

 1. Een beetje erg veel aandacht voor het vrouwenschaak, vind ik toch. Twee (identieke) foto’s van Suzan is een beetje overdreven, ondanks haar prachtprestatie!
  Als ik echter de afbeelding niet ‘uitlicht’ komt ie niet op de hoofdpagina!?

 2. Dag Ton, wat een leuk verslag om hier vanuit Korbach te lezen. Goed te zien dat het je is gelukt met het nieuwe websitedesign een artikel te publiceren. De uitgelichte afbeelding hoef je echter niet ook nog los in het artikel te zetten (ik heb dat dus ook weggehaald); de uitgelichte afbeelding wordt altijd bovenaan het artikel weergegeven!

 3. Dank voor je tip uit het buitenland! Hopelijk volgende keer meteen goed.

 4. Mooi verslag Ton, en snel! Baarn 1 neemt de eerste 8 plaatsen in op het moment, maar nummers 9 en 10 komen er aan! 🙂

  1. Nou, Henri…nummer 10 wel, maar nummer 9 is al op zijn retour 🙁

Comments are closed.