Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Duistere drama’s


Foto’s Jaap  Spook
Koploper Burger zonder verliespunten gaat onderuit tegen Olthof zonder verliespunten. De motor van clubkampioen Duister wil dit seizoen nog niet op gang komen. Die van Lambrechts ook niet. Breukers doet goede zaken. Timmerman is terug van weggeweest.

Timmerman is na een jaar weer teruggekeerd. Naar zijn zeggen is het toch wel gezellig bij de Baarnse Schaakvereniging. En als je dan toch wat tijd over hebt. Dan fiets je gewoon op vrijdagavond van Amsterdam naar Baarn. Zo gezellig dus. Negen knuffels voor Timmerman dus vijf schaakpartijen op deze vrijdagavond. Duister tegen angstgegner Breukers weet nog steeds de angst niet te doorbreken. Na een dramatische partij zakt Duister voor het eerst sinds lange tijd uit de top 5. Lambrechts is sinds 3 partijen het handboek “Winnen met schaken” kwijt. Ok, de eerste twee keer had Lambrechts een zware tegenstander, maar deze had gekund. Of wordt de jeugd gewoon sterker en sterker en sterker. Boss maakt een schijnschuiver tegen Krijnen. Schijnschuiver staat niet in het handboek van Lambrechts. Krijnen gaat samen met Duister naar de schaakcursus “Gewonnen stellingen binnenhalen”.
En nu ter zake.

Olthof – Burger   1-0
Beide schakers met nul verliespunten aan kop, Olthof één pot minder geschoven. Olthof met wit brengt een klassiek paardoffer op f7. De zwarte koning van Burger trekt via f7 naar het midden van het bord om alles te dekken. De koning staat daar wel op de tocht. Als Olthof druk zet door het midden geeft Burger het stuk weer terug. Na sterk positiespel van wit gaat de zwarte toren op a8 met langdurig verlof. Als Olthof met matdreigingen de zwarte koning belaagt is het afgelopen.

Duister  – Breukers   0-1
Duister boekt slechte resultaten tegen angstgegner Breukers. Wederom een franse doorschuiver op het bord met dezelfde eerste twaalf zetten als de vorige keer. Breukers manoeuvreert zich in een verloren stelling. Duister kiest de minst winnende variant, een kwalwinst. Duister ziet niet de stukwinst van de andere variant. De kwalwinst is ook voldoende om de partij uit te schuiven. Maar doet Duister meteen een mooie centrumpion kado. In het vervolg van de partij bedenkt Duister een rampscenario met als climax een weggegeven toren in het eindspel. Breukers heeft de partij in het eindspel keurig naar de winst geschoven.

Timmerman – Kruiswijk   1-0
He’s back en moet gelijk aan de bak. Timmerman mist de gezelligheid van de Baarnse Schaakvereniging en besluit na een jaartje weg weer van Amsterdam naar Baarn te gaan fietsen op de vrijdagavond. Dat maakt het nog gezelliger. Kruiswijk is in de tussentijd veel sterker geworden.
Het was een scherpe partij met kansen over en weer. Timmerman kiest met wit een scherpe variant tegen de Caro Kann van Kruiswijk. Timmerman krijgt wat ontwikkelingsvoorsprong met een kwetsbare koning tegen Kruiswijk’s solide stelling. Kruiswijk is net iets te voorzichtig, waardoor Timmerman het initiatief kan overnemen met een beslissende koningsaanval.

Lambrechts – Bijleveld   0-1
Gezakt uit de toptien  na twee verloren patijen tegen de zware jongens Breukers en Olthof hoopt Lambrechts deze avond op een succesje. Lambrechts met wit tegen jeugdspeler Bijleveld krijgt een agressieve voortzetting in de Gruenfeld op het bord. Lambrechts wint een pion met de dame in het centrum. Dankzij actief spel krijgt Bijleveld de pion terug. Als de witte dame wordt opgejaagd komt wit gedrongen te staan, omdat de andere witte stukken passief meedoen. De zwarte torens zijn heer en meester op de c- en d-lijn. De witte koning, die noodgedwongen in het centrum is blijven staan, wordt het slachtoffer.

Krijnen – Boss   0-1
Het tweede drama van de avond speelt zich af tussen Krijnen en Boss. Nadat de stukken zijn gemobiliseerd gaat Krijnen met wit op jacht naar de dame van Boss. Als  de zwarte dame geen vluchtveld meer heeft dan wordt uit nood een vluchtveld gecreëerd door een stuk te offeren tegen twee pionnen. Slim gaat Krijnen de stukken ruilen om daarna de twee pionnen terug te kunnen snoepen. Omdat een paard van Krijnen staat toe te kijken aan de rand van het bord krijgt Boss tegenkansen, die worden omgetoverd in de winst.

Uitslagen ronde 4

Olthof   - Burger  1-0
Duister  - Breukers 0-1
Timmerman - Kruiswijk 1-0
Lambrechts - Bijleveld 0-1
Krijnen  - Boss   0-1

Stand na ronde 4

1. Burger   164
2. Olthof   163
3. Breukers  153
4. Spijkerman 109
5. Timmerman 107
6. Bijleveld 103
7. Duister  93
8. Koekkoek  90
9. Schram   86
10. Vermulst  82

1 comment

 1. Ondanks jouw eigen drama een heerlijk lezend verslag, Ed!

Comments are closed.