Uitgelicht, Volwassenen

Duister nieuwe clubkampioen Baarnse Schaakvereniging

Duister nieuwe clubkampioen Baarnse Schaakvereniging

Ed Duister is al vele jaren lid van de Baarnse Schaakvereniging, maar nu voor het eerst clubkampioen geworden! Door een overwinning op Rogier Burger nam hij afgelopen vrijdag een zodanige voorsprong op zijn achtervolgers Thur Breukers en Henri Spijkerman, dat hij in de resterende rondes niet meer in te halen is.

Van de 28 gespeelde partijen in de interne competitie verloor hij er maar vier (tegen Kruiswijk, Boss, Breukers en voor de beker tegen Losekoot), maar won er 18. Ook tegen Rogier Burger (die onlangs nog Pascal Losekoot versloeg bij het snelschaakkampioenschap) kwam Duister geen moment in gevaar.

De nieuwe clubkampioen speelde zijn vertrouwde Spaanse opening met wit en manouevreerde zijn paard naar een sterke veld midden in het centrum. Rogier had dat moeten voorkomen door het paard met zijn loper van het bord te slaan. Toen het witte paard eenmaal het zo felbegeerde d5-veld had bereikt, opende Duister de aanval op de damevleugel. Daardoor kwamen nog meer witte stukken in de aanval en dit leverde damewinst op.

Verder won Ton Koekkoek van Erik van Lier. Aanvankelijk ging de partij gelijk op, met veel afruilen in het middenspel. Maar nadat de witspeler zich eerst nog maar net had kunnen verdedigen tegen de aanval van Van Lier, ging Ton met zijn paard op pad en dat leverde materiaalwinst op.

Rob Boss koost tegen Martijn Kruiswijk voor het Londonsysteem, een zeer degelijke opzet die altijd druk op de zwarte stelling oplevert. Hoewel de stelling gunstig leek voor de witspeler, was zijn bedenktijd te krap om hiervan te profiteren. Zijn remiseaanbod werd daarna graag geaccepteerd.

Jeugdspeler Jelle Bijleveld doet de laatste tijd goede zaken in de interne competitie, maar deze keer speelde hij het tegen Bert van Klingeren te snel in de opening, wat ineens een stuk kostte. Hij probeerde de stelling ondanks een flinke materiële achterstand nog iets te compliceren en kwam met twee torens op de tweede rij binnen – altijd gevaarlijk! . Van Klingeren hield het hoofd echter koel, daarmee Jelle tot opgave dwingend.

Bert van Klingeren hield het hoofd koel tegen Jelle.

Helaas heeft de auteur weinig over de partij tussen Mario Lambrechts en Walter Schram meegekregen, maar toen de rest al gezellig aan het napraten was in de analyseruimte van het Rode Kruisgebouw, kwam een opgeluchte Lambrechts vertellen dat hij had gewonnen.

De Bekerfinale tussen Henri Spijkerman en Pascal Losekoot werd gewonnen door de laatstgenoemde, een verslag daarvan is hier te lezen.

Alle uitslagen
Duister - Burger          1−0
Spijkerman - Losekoot     0−1 (bekerfinale)
M. Lambrechts - Schram   1−0
Boss - Kruiswijk          ½−½
Koekkoek - Lier van     1−0
Klingeren van - Bijleveld 1−0

Stand aan kop (na ronde 33)

1  Duister       1296,0
2  Breukers      1119,0
3  Spijkerman    1057,8
4  Schram         927,9
5  Burger     892,3
6  Kok        856,9
7  Lambrechts M   821,4
8  Kruiswijk      806,5
9  Boss       736,1
10 Koekkoek       692,4

3 comments

 1. Ed, ik heb net een glas Valenciaanse wijn gedronken op je kampioenschap!

 2. Dank en proost heren, en ook Pascal voor het mooie verslag.

Comments are closed.