2008

Dramatiek tijdens schaakavond

In de zevende ronde van de tweede schaakcyclus heeft het leidende trio Pascal Losekoot, Arthur Vlug en Waldemar Moes verder afstand genomen van de concurrentie. Van de toptien spelers wist verder alleen Yme Brantjes – verrassend – te winnen. Er voltrokken zich deze schaakavond enkele sportieve drama’s.Dat vrijdag de dertiende ongeluk zou brengen, is iets dat alleen de bijgelovigen zich aantrekken. Voor een aantal schakers van de Baarnse Schaakvereniging was er afgelopen vrijdag duidelijk sprake van ongeluk. Het meest sprekende voorbeeld was Bert van Klingeren. Met al zijn stukken gericht op de koning van Simon van Voorthuizen was Van Klingeren klaar om de beslissende klap uit te delen. In plaats daarvan zette hij zijn dame op een veld waar die zo maar geslagen kon worden. Gelijk was de partij afgelopen. Een black out.

Marco Meijer kwam goed uit de opening en leek op een makkelijke zege tegen Yme Brantjes af te stevenen. Door een kleine onnauwkeurigheid kon Brantjes weer terugkomen in de partij. Er ontstond een gelijk eindspel, maar Meijer wilde winnen en ontweek de remisevarianten. In tijdnood speelde hij een combinatie die totaal niet klopte, waardoor de winst naar Brantjes ging. Jan Overbeek kwam weer eens in tijdnood. Waar hij die fase eerder deze cyclus nog zo goed uitkwam tegen Jarno Witkamp, haalde Overbeek ditmaal de tijdcontrole niet. Tegenstander Arthur Vlug is dan ook een specialist in tijdnood.

Topdrie
De strijd om het clubkampioenschap gaat dit seizoen tussen drie mensen. Vlug is daarbij de achtervolger van Pascal Losekoot. Vrijdag boekte deze een belangrijke zege op de regerend clubkampioen Jarno Witkamp. "Een goed gespeelde partij, " aldus de koploper. De derde kanshebber is Waldemar Moes die Daan Lensink versloeg. In het klassement van de tweede cyclus moet Moes overigens Brantjes nog voor zich dulden.

Regelmatiger overwinningen waren er voor Werner Raudenbusch tegen Kasper Wiegers en Michiel van Schaik tegen Paul Evers. De koningsaanval van Van Schaik sloeg goed door. Ger Oldekamp ging zoals altijd tot het gaatje, maar Peter van de Veer ging er met de winst van door. In het begin leek er meer in te zitten voor Oldekamp. Reinier Schaap won met een combinatie een stuk van Conrad Keijzer en speelde het vervolgens goed uit. De strijd tussen de "oude rotten " Henk Meeuwissen en Wim van Teutem eindigde in het voordeel van de eerste. Het stukoffer van Van Teutem was niet genoeg voor een winnende aanval. Boy Bogaerts was na lange tijd weer eens van de partij en won prompt van Gino de Mon. Deze zal voorlopig juist niet meer komen schaken.

Uitslagen van de 7e ronde
Uitslagen

Witkamp - Losekoot   	0-1
Overbeek - Vlug    		0-1
Lensink - Moes    		0-1
Meijer - Brantjes   		0-1
Raudenbusch - Wiegers   	1-0
Evers - Van Schaik   		0-1
Van Klingeren - Van Voorthuizen 0-1
Oldekamp - Van de Veer  	0-1
Schaap - Keijzer   		1-0
Meeuwissen - Van Teutem 	1-0
G. de Mon - Bogaerts   	0-1

Tussenstand na de 7e ronde
Stand

1. Losekoot    445
2. Vlug      401
3. Brantjes    387
4. Moes      372
5. Michels     361
6. Overbeek    348
7. Van Klingeren  309
8. Van de Veer   307
9. Van Voorthuizen 304
10.Lensink     296

—Marco Meijer