Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Derde winst 8tal

Derde winst 8tal

Het wordt een kale boel daarboven. Wederom schaakte het achttal van de Baarnse Schaakvereniging de sterren van de hemel. Ondanks de afwezigheid van Losekoot op bord 1. Vooral de lage borden presteerden opnieuw boven hun kunnen.

Foto’s Kok en Duister

Afgelopen maandagavond reisde de BSV af naar SV TRIO in De Meern. Na een lange stilte verscheen het ene na het andere punt op het scorebord. Bij 4-0 graaide Olthof met een remise de winst voor de BSV binnen. Duister gaf nog een halfje weg en daarmee werd de eindstand 7-1 voor de BSV.

Bord 1. Meijer – Remkes   1-0
Meijer met wit speelde tegen een passieve opening van Remkes, die de diagonaal van zijn loper op b7 met een pion blokkeerde. Met drie stukken trok Meijer ten aanval op de zwarte koning. Remkes greep de kans om de stukken en de dame af te ruilen ten koste van een mooie gedekte witte vrijpion in het centrum.
Ondersteund door torens en loper dirigeerde Meijer zijn pionnen naar voren. Toen Remkes in de eindfase met behulp van een penning een pion terugwon, bood hij remise aan. Edoch, de pionnen en de koning van Meijer waren erg ver naar voren opgerukt. Promotie of mat was onvermijdelijk.

Bord 2. Weijers – Duister   remise
Duister met zwart kreeg een Caro Kann op het bord met een gelijke stelling tot halverwege het middenspel. Duister miste een pionwinst (2 stuks). Het vervolg ging nog een tijdje gelijk op tot Duister een pionnetje leek weg te geven. Compensatie was een sterk paard in het centrum. Na een verkeerde loperzet van Weijers won Duister een stuk tegen nog een pion. Toen Weijers de dames ruilde ging Duister een gewonnen eindspel in. Helaas liet Duister het eindspel verzanden in remise.

Bord 3. Olthof – Van de Geer   remise
Olthof zag de Siciliaanse opening opduiken. Van de Geer zette druk op het midden en lang was het een gelijkopgaande partij. Door wat sterke zetten grabbelde Olthof een zwarte pion weg. In de slopende tijdnood van Olthof bood Van de Geer remise aan. Een blik op het scorebord vertelde 4 -0 in het voordeel van de BSV. Omwille van de tijdnood en het binnenhalen van de winst voor het team graaide Olthof de remise binnen.

Bord 4. Van Dijk – Breukers   0-1
De partij ging gelijk op tot Breukers met zwart de mogelijkheid kreeg om eerst de kwaliteit te offeren en een zet later zijn dame te ruilen tegen een witte toren. Hierdoor was promotie van een randpion niet meer te voorkomen, waarmee Breukers de dame terugwon en een loper tegen een pion voor kwam te staan.

Bord 5. Timmerman – Woudsma   1-0
Timmerman kwam met wit al na 7 zet na zet beter te staan. Na het missen van wat tactisch gunstige wendingen verdedigde Timmerman een tegenoffensief verkeerd en de kansen waren gekeerd. In een gewonnen positie zag Woudsma in tijdnood zag een paardvork over het hoofd, waardoor Timmerman een toren won en de partij.

Bord 6. Mijderwijk – Kok   0-1
Op de 8e zet keek Kok met zwart tegen een stevige Italiaanse opstelling van Mijderwijk met a3 en h3. Na zwaar hersenwerk probeerde Kok het over de a-lijn. Toen die vrijkwam maakte Kok een behoorlijke zeperd door met een aftrekschaak een kwaliteit in de aanbieding te doen. Mijderwijk zag het niet. Er werd wat geruild waarna Kok met de pionnen op de koningsvleugel oprukte. Na wat duw-en-trek-werk kwam zwart steeds beter te staan. De dame van Kok drong de witte stelling binnen. In plaats van keepen brak Mijderwijk de stelling open. Toen de dames werden geruild schoven 2 zwarte pionnen richting het promotieveld en het pleit was beslecht.

Bord 7. Kruiswijk – Müller   1-0
Voor de verandering ging Kruiswijk mee in het Frans, dat Müller met zwart op het bord zette. Volgens de openingsboeken de Paulsen aanval in de doorschuifvariant. Onbekend terrein voor Kruiswijk, dus gewoon goede zetten doen. Dat viel nog niet mee. In zet 6 zat Kruiswijk al met een flinke verzwakking door twee geïsoleerde pionnen op de b-lijn. Veel positioneel geschuif rond deze twee pionnen. Müller verzwakte zijn a-pion door zijn b-pion vooruit te zetten. De zwakte van de dubbelpion van Kruiswijk werd door afruil opgelost. Alle stukken gingen richting de a-pion. Geleidelijk kwam Kruiswijk beter te staan. In de schermutselingen won Kruiswijk een stuk.

Bord 8. Van Meer – Lambrechts   0-1
Dat Lambrechts dol is op egels blijkt uit zijn opening met zwart tegen Van Meer. Op de 11e zet schoof de eerste pion van Lambrechts voorbij de 6e rij. Daarna werd snel een witte centrumpion van het bord gewandeld. De verwikkelingen vonden plaats op de damevleugel, waarbij Lambrechts beter en beter kwam te staan. Lambrechts schoof de voorsprong netjes uit naar de winst.

Uitslagen:
SV TRIO    BSV    1-7
Remkes   - Meijer   0-1
Weijers   - Duister  remise
Van de Geer - Olthof   remise
Van Dijk  - Breukers  0-1
Woudsma   - Timmerman 0-1
Mijderwijk - Kok    0-1
Müller   - Kruiswijk 0-1
Van Meer  - Lambrechts 0-1

2 comments

 1. Uitstekende teamprestatie. Door het hoge aantal bordpunten is een gelijkspelletje tegen Lekstroom of Barneveld ‘genoeg’! 😊
  Prima artikel en ik word blij van de foto’s. 👍

Comments are closed.