Uitgelicht, Uncategorized

De moorkop

De moorkop

De schakers werden verrast met een moorkop bij de koffie. Wie is er jarig? Niemand. Examenproject van de leerlingen van een van de schakers. Er bleef wat over. De schakers vonden het een geslaagd project. Hoewel een enkeling een herkansing volgende week ook wel lekker vond. Daarna werd er geschaakt. Goede bezetting van 13 partijen. De chocoladekleur van de moorkop overheerste op het schaakbord. Slechts twee witspelers wisten de voorsprong van de eerste zet om te zetten in winst.

R22 Brantjes-Meijer, foto T. Koekkoek

Op de foto (gemaakt door Koekkoek) had Brantjes, links achter de witte stukken, meer aandacht voor de moorkop dan voor de stelling op het bord tegen Meijer. Even later snoepte de dame van Brantjes een mogelijk vergiftigde pion op g6 van bord. Verderop in de partij kon de mogelijk misselijk geworden dame geen vluchtvelden meer vinden. Verrassende overwinning van Meijer.
Krishnasing won met zwart tegen Raudenbusch een kwaliteit, die de partij besliste.
Raudenbusch-Krishnasing
Op de foto (gemaakt door Spijkerman) zien we Raudenbusch aan het eind van de partij. Volgens de klok is Raudenbusch aan zet en lijkt een dame te winnen met schaak! Maar er staat 0-1 bij de uitslag. Oplossing: er staat een pion op e5 achter de zwarte dame.
Spijkerman won na een verkeerde torenzet van Duister met een mooie combinatie de kwaliteit. Duister had een beetje tegenspel met een vrijpion. In de tijdnoodfase remise.
Knight kwam met wit tegen Wiegers met een actief spel goed uit de opening. Toen Wiegers geen goede zetten meer kon vinden, schoof Knight de stelling knap naar de winst.
Van Brummelen zag met wit tegen Van Lier een vork over het hoofd en verloor later de partij.
Tussen Boss en Keijzer ging het er heftig aan toe. Boss offerde met wit een paard tegen twee pionnen. Daarna matdreigingen over en weer. In het eindspel wist Keijzer niet te profiteren van de materiƫle voorsprong. Remise.
Van Klingeren en mevrouw Khalioullina speelden een normale remise.
Toen Kruiswijk met de witte stukken vanuit de spaanse opening de koning van Michels onder druk zette, koos Michels niet de juiste velden voor zijn stukken.
Koekkoek opende met stukkenruil, maar kreeg er geen voordeel uit. Er werd nog meer geruild tot er voor beide spelers een toren en 4 pionnen op het bord stonden. De a-pion van Lambrechts veranderde in een dame.
Willemsen bouwde met de witte stukken een zeer goede stelling op tegen Andriessen. Toen de klok steeds minder tijd gaf om de partij uit te spelen, kon Willemsen het voordeel niet omzetten in winst. Remise.
Mink zette met de zwarte stukke Meeuwissen flink onder druk. Toen Meeuwissen zelf ook een beetje ging meedrukken kostte hem dat de partij.
Schipper maakte met wit een fout in de opening. Dat leverde Kok een pion op. Later verspeelde Schipper nog een pion en daarmee de partij.
Mevrouw Roothaan had snode plannen met de zwarte stukken tegen Bunschoten. Tja, we schaken natuurlijk niet om te verliezen. Bunschoten deed zijn zetten snel, te snel. Teveel suiker in de moorkoppen? Ineens een paardvork van Roothaan, niet afgeleid door de moorkoppen.
In de stand zien we de vier beste spelers netjes in de top 4 staan. Krishnasing op nummer 1 heeft een gaatje geslagen met Losekoot, Brantjes en Lensink.

Uitslagen ronde 22
1  Raudenbusch	 - Krishnasing	 0-1
2  Brantjes	 - Meijer	 0-1
3  Duister    - Spijkerman	 remise
4  Knight    - Wiegers	 1-0
5  Van Brummelen - Van Lier	 0-1
6  Boss	 - Keijzer	 remise
7  Van Klingeren - Khalioullina remise
8  Kruiswijk	 - Michels	 1-0
9  Koekkoek	 - Lambrechts	 0-1
10 Willemsen	 - Andriessen	 remise
11 Meeuwissen	 - Mink	 0-1
12 Schipper	 - Kok	     0-1
13 Bunschoten	 - Roothaan	 0-1
Stand na ronde 22
1  Krishnasing	 886
2  Losekoot	 710
3  Brantjes	 707
4  Lensink	 688
5  Meijer	 605
6  Duister	 555
7  Knight	 524
8  Wiegers	 522
9  Van Schaik	 501
10 Spijkerman	 471

7 comments

 1. Mooi verslag Ed en zeker voor herhaling vatbaar šŸ™‚ Gelukkig dat die pion op e5 er stond idd, anders zou de lezer redelijk gefopt zijn šŸ˜›

 2. Leuk verslag Ed! Aanvullend: ook bij de vooruitgespeelde externe competitie wedstrijden (Daan en ik, Baarn-Woerden) won zwart. Het staat dus nu 1-1.

 3. Wat betreft de foto in kwestie…ik kan het niet zien, wellicht een betere bril nodig , maar een wat schuin gezette bord ten opzichte van het blikveld en in de diepte, is best lastig. volgende keer eens een andere bril proberen.
  Voor de rest een verslag om van te smullen!

 4. Ik heb ook naar een foto gekeken, maar deze moorkoppen waren niet de originele. Geeft verder niet hoor. Ik heb hem op school laten zien, iedereen blij toch?

 5. Ik vond hem trouwens best lekker. Compliment aan je leerlingen, Rien!

 6. Dat deel ik absoluut met Ton, de grootste complimenten!

Comments are closed.