2007

De laatste avond

Na bijna 47 jaar is het er dan toch van gekomen. Vrijdag 11 juli was de laatste avond van de Baarnse Schaakvereniging in het Brandpunt. Zowel de jeugd als de senioren speelden een speciaal toernooi, waarbij ook enkele oudleden acte de presence gaven. Tijdens de gehele avond, maar vooral tijdens de prijsuitreiking van het seniorentoernooi werd teruggeblikt op de voorbije jaren. Het was een mooie tijd en de meeste schakers nemen dan ook met pijn in het hart afscheid. Anderzijds was de gedeelde conclusie: de sfeer wordt vooral bepaald door de mensen, en die gaan mee naar de nieuwe locatie, De Leuning.De jeugd trapte af met een inmiddels traditionele slotavond, waarbij jeugdspeler en een familielid in een team de spectaculaire schaakvorm ‘Bughouse’ speelden. Het enthousiasme was groot. Na zeven ronden stonden er twee teams gelijk aan kop: team Tijs Aarsen en kennis Ronald, en het team Milo en vader Arnoud Kleynjan. Een beslissingswedstrijd werd door het laatstgenoemde team gewonnen.
Daarna werden de prijzen uitgereikt. De recreatiecup ging naar Mees Heeringa, die een sterk seizoen speelde, terwijl Yme Brantjes de nieuwe jeugdclubkampioen is geworden.

Bitter
Daarna was het aan de volwassenen. Een goede opkomst met zo’n 30 deelnemers, waaronder een flink aantal oudleden. Johan Hut en Johan van Hall zien we nog wel eens bij het oliebollentoernooi; voor voormalig jeugd topspeler Tom Bottema was het langer geleden dat hij in Het Brandpunt was geweest. Ook voormalig clubkampioen Harold Foppele bezocht voor het eerst sinds tijden de vereniging. Er werden vijf partijen geschaakt, maar daarnaast werd er natuurlijk ook veel gepraat over de rijke schaakhistorie van Het Brandpunt, waarbij de vereniging op deze bittere avond voor bitterkoekjes en bitterballen had gezorgd.

Na afloop bleek Pascal Losekoot met 4,5 de meeste punten te hebben gehaald, zodat hij de laatste toernooiwinnaar in Het Brandpunt is. Bij zijn slotwoord gaf hij aan al heel wat jaren in het Brandpunt te komen: "Het is uiteraard jammer dat we weg moeten; maar anderzijds wordt de sfeer gecreëerd door de leden; en die zien we straks ook. " Een gedachte die door veel van de aanwezigen werd ondersteund. De topdrie werd gecompleteerd door Arthur Vlug en Marco Meijer. Het beste oud-lid was Bottema, terwijl ook Foppele en Van Hall in de toptien terug te vinden waren. Naast anekdotes waren er ook dankwoorden voor het bestuur dat veel tijd gestoken heeft in het vinden van een nieuwe locatie.

Met vereende krachten werd vervolgens al het schaakmateriaal in de auto’s geladen. Nadat alle kasten waren leeg geruimd was het tijd voor een laatste toast, op De Leuning!

Foto’s

—Pascal Losekoot en Marco Meijer