Foto’s Henri Spijkerman
Geen dagje uit naar het strand. Schaaktoernooi in Wijk aan Zee is paar weken terug. In enkele partijen werd een kwaliteit geofferd of verloren. Wanhoop, tactisch getruukt of onoplettendheid. Twee spannende bekerpartijen uit de kwartfinale. Goede opkomst. En het mag wel eens gezegd, enkele schakers maken progressie, wat de competitie ten goede komt.
Schram – Spijkerman 0-1
In het kader van de beker waren in de kwartfinale Schram en Spijkerman aan elkaar gekoppeld. Partijen tussen deze twee verlopen altijd spannend,omdat er nauwelijks sprake is van krachtsverschil. Zo ook vrijdagavond. In de Panov-variant van de Caro Kann verkoos Schram in het vroege middenspel een voorstoot van zijn isolani naar d5, waarna de partij snel vervlakte. Beide spelers maakten hun gebruikelijke vergissingen tot er uiteindelijk een remise paard tegen lopereindspel resteerde. Geheel tegen zijn gewoonte in besloot Spijkerman in wederzijdse hoge tijdnood door te spelen, omdat hij totaal geen zin had in een aanvullende, beslissende vluggerpartij. Met seconden op de klok maakte Schram een beslissende fout en trok Spijkerman de overwinning alsnog naar zich toe. ‘Een gestolen overwinning’, gaf Spijkerman nadien bedremmeld toe.
Lambrechts M – Kruiswijk 0-1
Tweede kwartfinale van het bekertoernooi. In de interne competitie ging de laatste winst naar Lambrechts. Op het bord staat de saemische variant van het koningsindisch. Dat betekende druk op de zwarte koning. Kruiswijk verdedigde niet lekker, kwam gedrongen te staan. Middels een offer probeerde Kruiswijk onder de druk uit te komen. Lambrechts vergaloppeerde zich in de zetvolgorde en verloor de dame.
Duister – Kok 1-0
Duister wachtte af in de Berlijns/Steinitz variant van de Spaanse opening. De zwarte stukken kwamen niet lekker uit de verf, waardoor Duister met tactische wendingen eerst een pion en later de kwaliteit kon winnen. Kok kreeg nog een sterk paard tegen het centrum aan, wat niet voldoende was om onder de druk van de toren en de vrijpion uit te komen.
Boss – Vermulst 0-1
In een lang gelijkopgaande partij raakte de witte dame ingesloten op de damevleugel. Zwart drukte op de d-lijn. Wit offerde een kwaliteit om onder de druk uit te komen. De witte dame was machteloos tegen een aanval van toren en dame op de zwarte koning.
Keijzer – Van Klingeren 0-1
Keijzer opende met het Londonsysteem. Verzuimde om het cruciale e5 te controleren. Van Klingeren won een pion en nog een en schoof de partij naar de winst.
Van Lier – Krijnen 1-0
Op het bord een Siciliaan, met witte poging naar de Grandprix opstelling. Echter, de zwarte pionnenopmars op de damevleugel lag dwars. Er volgde een spannend positioneel spel, waarin de witte f-pion uiteindelijk toch naar voren schoof. Zwart verloor een kwaliteit, wat beslissend was voor de uitslag.
Van der Braak – Breukers 0-1
In het begin koos wit voor een dubbelpion met aanvalskansen op de koningsvleugel. De aanval sloeg niet door, waarna zwart in het eindspel profiteerde van de zwakke pionnenstructuur van wit.
Uitslagen ronde 18 Duister - Kok 1−0 Schram - Spijkerman 0−1 Lambrechts M - Kruiswijk 0−1 Boss - Vermulst 0−1 van Lier - Krijnen 1−0 Keijzer - Van Klingeren 0−1 Van derBraak - Breukers 0−1
Stand na ronde 18 1. Duister 745 2. Breukers 654 3. Spijkerman 611 4. Schram 526 5. Kruiswijk 479 6. Burger 475 7. Lambrechts M 457 8. Boss 445 9. Kok 442 10. Koekkoek 386