Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

De f-pion

De f-pion

Verslag Walter Schram, foto’s Henri Spijkerman/Walter Schram

Afgelopen vrijdag stond de 11e ronde van de interne competitie op het programma.
Een ronde waarin er voor de toeschouwers weer veel te beleven viel.

 

Snel klaar

Al om kwart voor negen waren de onmiskenbare geluiden te horen van een partij die ten einde was gekomen. Het bord en de stukken van de partij tussen Johan Vermulst met wit en Walter Schram werden opgeruimd. Schram verspeelde al vrij snel een pion maar won deze zo ongeveer even snel weer terug. Nadat er de nodige stukken waren afgeruild en Vermulst een dubbele f-pion had opgelopen won Schram nog een pion en Vermulst reageerde niet goed op de aanval die daarna ontstond. Vermulst dacht de zwarte dame terug te kunnen dringen maar deze kon gewoon schaak geven en vervolgens was een aftrekaanval op dame en loper van wit voldoende om Vermulst tot opgave te dwingen.

Never play f6

Een adagium van de schaker Ben Finegold: never play f6. Dit is natuurlijk niet altijd waar maar Conrad Keijzer deed dat in zijn partij tegen Henk Meeuwissen al op de 3e zet. En dat had hij inderdaad niet moeten doen.
Het leverde direct fors voordeel voor wit op en dwong de koning van zwart om in het centrum te blijven staan. Meeuwissen combineerde vervolgens vrolijk verder en op zet 23 zag Keijzer in dat de situatie hopeloos was geworden en gaf op.

Revanche

Rogier Burger met wit en Henk Willemsen speelden voor de 2e keer dit seizoen tegen elkaar. De eerste keer was de overwinning voor Willemsen dus Burger was er op gebrand dit keer een beter resultaat neer te zetten. In het begin leek dat er nog niet op maar Willemsen miste een vrij dwingende voortzetting. Beide heren zagen daarna nog wel wat kansen over het hoofd maar toen Willemsen dacht gewoon stukken te kunnen ruilen maar dit in plaats daarvan een stuk kostte voor zwart was het wel over. Willemsen probeerde het, al balend van zijn eigen fout, nog wel maar de winst en dus de revanche was voor Burger. Die daarmee en passant de top 5 binnenkomt.

Eindspel

In de partij tussen Thur Breukers met wit en Martijn Kruiswijk kwam de Caro-Kann opening op het bord. Breukers kende deze opening helemaal niet maar speelde deze toch redelijk langs de lijnen van de bekende theorie. In het middenspel bleef de stelling in evenwicht en er ontstond een remise-achtig eindspel. Kruiswijk liet echter toe dat Breukers de laatste torens kon afruilen en toen wreekte zich het feit dat de pionnenstructuur van wit beter was. Kruiswijks verdubbelde f-pion maakte dat hij weinig bewegingsvrijheid had en Breukers schoof de partij keurig uit naar de winst.

Topper

In de partij tussen Mario Lambrechts met wit en Henri Spijkerman troffen de nummers 3 en 2 van de competitie elkaar. Wit rokeerde lang waardoor zwart flink van leer kon gaan trekken op de damevleugel. Zwart had die vleugel open kunnen breken met c4 maar deed dat een paar zetten te laat zodat wit de boel had kunnen repareren. Maar Lambrechts liet helaas alsnog toe dat de vleugel open ging en Spijkerman kwam volkomen gewonnen te staan. Hij maakte het zichzelf echter nog onnodig lastig door een eindspel in te gaan dat weliswaar beter was voor zwart maar toch nog maar even gewonnen moest worden. Dit lukte echter wel en zo verstevigde Spijkerman zijn 2e plek in de competitie.

Gemiste kans

De partij tussen Erik van Lier met wit en Frits Kok leek al vrij snel afgelopen te zijn. Van Lier offerde een pion op f4 en zwart kon de stelling van wit binnendringen. Het leek een kwestie van tijd voordat zwart de definitieve klap uit kon delen maar die klap kwam niet. Wel stond zwart beter en wit kon weinig anders doen dan verdedigen. Totdat wit dacht het ook maar eens agressief aan te kunnen gaan pakken en dat was niet een heel goed idee. Kok overzag echter de beslissende voortzetting en toen er uiteindelijk voor ieder nog een dame en 2 pionnen op het bord stonden en heel weinig tijd op de klok vonden de heren het wel best en werd er tot remise besloten.

Bekerwedstrijd

Rob Boss met wit en Ed Duister troffen elkaar voor de bekercompetitie. Ook hier viel er wat recht te zetten want eerder dit seizoen won Boss hun onderlinge partij. Al in de opening ging het niet helemaal lekker voor Boss en Duister kon vol overgave zijn pionnen in het centrum naar voren sturen. Toen Duister ook nog wat witte pionnetjes naast het bord kon plaatsen terwijl daar geen zwarte evenknieën tegenovergesteld konden worden was het wel voorbij en in het zicht van mat gaf Boss op. Duister bekert verder en blijft ook fier aan kop van de ranglijst.

Boss – Duister 0-1
M. Lambrechts – Spijkerman 0-1
Breukers – Kruiswijk 1-0
Vermulst – Schram 0-1
Burger – Willemsen 1-0
Van Lier – Kok remise
Meeuwissen – Keijzer 1-0

Stand aan kop na ronde 11

1. Duister 456,1
2. Spijkerman 414,0
3. M. Lambrechts 344,3
4. Schram 325,3
5. Burger 324,5

1 comment

  1. Altijd leuk om weer een verslag te lezen, en ook dit keer weer prima en lekker snel in elkaar getimmerd.

Comments are closed.