Intern, Uitgelicht, Volwassenen

De 17e ronde: Eet smakelijk!

De 17e ronde: Eet smakelijk!

In de 17e ronde van de interne competitie stond als hoofdgerecht op het menu: Spijkerman – Duister. Henri Spijkerman heeft nog niet verloren dit seizoen dus we konden wat verwachten. Hij kreeg druk op de damevleugel en uiteindelijk besloten beide heren moegestreden tot remise. Ed Duister had meteen spijt want die zag kansen om een geïsoleerde pion op te halen, maar de klokken liepen naar nul, dus remise was de logische uitkomst. Verderop een gedetailleerde analyse van Henri zelf

Tekst: Frits Kok Foto’s: Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

Als tweede gerecht stond Breukers – Lambrechts op het menu. Na afloop gaf Mario Lambrechts aan niet tevreden te zijn met zijn spel. Hij neemt te snel beslissingen zonder goed plan. Hij kwam dan ook slechter uit de opening, maar omdat Thur Breukers een vorkje over het hoofd zag werd het nog moeilijk. In het eindspel was een Toren tegen Loper toch voldoende voor de winst.

Niet moeilijk was het in het tussengerecht Krijnen-Willemsen. Het Koningsgambiet gaf Krijnen alles wat je maar wilt hebben in deze opening en na 15 zetten was het door een foutje van Henk Willemsen snel bekeken.

Een smakelijk bijgerecht was Burger – Kruiswijk. Beide spelers spelen in de subtop, “met kans op meer”. Na 2 zetten waren ze al uit de geijkte openingstheorie. Toch wist Rogier Burger een “valletje” te plaatsen dat Martijn Kruiswijk niet kende en hij moest het met een Loper minder doen. Hij krabbelde echter beetje bij beetje terug en toen hij dacht gelijk te staan bood hij remise aan wat Burger accepteerde. De engine gaf na afloop winst voor zwart aan, maar dat soort fouten worden tot op het hoogste niveau gemaakt (Giri-Shankland, TataSteel!).

Iets te weinig kruiden in de partij Kok – Vermulst. Frits Kok plaatste in de Modern Defence die op het bord kwam een (onterecht) paardoffer, wat Johan Vermulst niet aannam. Had hij dat wel gedaan, dan was de uitslag misschien heel anders geweest. Nu kreeg Kok alle ruimte op de koningsvleugel en was het snel uit.

Genoeg kruiden in de partij Keijzer – Van de Braak met aan het eind een “kruidenbom”: mat in één! Conrad Keijzer opende, zoals gebruikelijk, met het London Systeem. Hij kreeg kansen maar wist ze niet te benutten. Analyse achteraf liet zien dat een mooi Torenoffer op h5 hem de winst zou geven. Nu kon André van de Braak met zijn Dame de stelling binnendringen. Keijzer probeerde remise te ontlopen maar overzag erger: mat in één.

Een aardig toetje was de afwezigheid van de nummer 4 op de ranglijst Walter Schram. Hij had daar een uitstekende reden voor: Hij won op TataSteel zijn tienkamp, gefeliciteerd!

Al met al heeft deze goed te verteren maaltijd geleid tot continuatie in de stand: Duister blijft op kop, Breukers en Spijkerman volgen op lichte achterstand.

Stand na 17 ronden:

  1. Duister           687
  2. Breukers        603
  3. Spijkerman     557
  4. Schram          526
  5. Burger           458

 

 

 

 

3 comments

Comments are closed.