Intern, Uitgelicht, Volwassenen

David Knight ongenaakbaar aan kop

David Knight ongenaakbaar aan kop

Ook de tweede aanval van Ed Duister op zijn koppositie doorstond hij feilloos. Dus blijft David Knight ongenaakbaar bovenaan de ranglijst van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Omdat de tegenstanders van het viertal de juiste speellocatie niet konden vinden, deden Henk Willemsen, Rogier Burger, Christian Krijnen en Rien Lambrechts gewoon mee met ronde 18 van de interne competitie.

Foto’s: Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

Duister – Knight 0-1
In hun tweede ontmoeting van dit seizoen speelde David Knight een voor Ed Duister onbekende opening. Toch speelde Duister na de opening het agressieve f4. Dat bleek niet goed, want hij verloor materiaal. Toen hij een aantal zetten later dacht een kwaliteit te moeten geven, bleek hij zelfs een volle toren achter te staan. Weer winst voor Knight.

Spijkerman – Kok 1-0
De letterlijk lachende derde van deze 18e ronde was Henri Spijkerman. Niet alleen won hijzelf van Frits Kok, vierde op de ranglijst, ook zit hij nu Ed Duister weer op de hielen. Spijkerman zette met wit de partij voortvarend op en dreigde met materiaalwinst op de damevleugel. Kok kreeg daardoor geen tijd om zijn stukken te ontwikkelen en werd ondanks fel verzet van het bord gezet. Een prima partij van Spijkerman.

Henri (r) als lachende 'derde'
Henri (r) als lachende ‘derde’

Mario Lambrechts – Van Lier remise
In de opening gaf zwart een pion voor een betere stelling, maar wit gaf er vervolgens keurig eentje terug. De dames werden geruild en Lambrechts koos er voor niet te rokeren met hoop op een betere stelling. Met een onduidelijk eindspel in het verschiet ging Lambrechts in op het door Erik van Lier gedane remiseaanbod.

Kruiswijk – Timmerman 0-1
Martijn Kruiswijk begon voortvarend met een goed voorbereide, solide en aanvallende opening. Jan Timmerman kwam onder druk te staan en moest zich beperken tot verdedigen. Hij deed daarin wel de juiste zetten en na afruil van een paard en een loper was de angel uit de aanval, en nam zwart het initiatief over. Geholpen door enkele onnauwkeurigheden bouwde zwart dit in de langste partij van de avond gestaag uit tot winst

Van Klingeren – Vermulst 1-0
Al vroeg in de partij verloor Johan Vermulst een toren. Door goed verdedigen wist hij dat terug te brengen tot slechts een kwaliteit. In het eindspel bleek dit verschil toch te groot. Helemaal toen Vermulst zijn loper op een onbedoeld veld losliet. Bert van Klingeren profiteerde dankbaar.

Breukers – Willemsen remise
In deze partij werden al snel vele stukken afgeruild. Thur Breukers toog vervolgens ten aanval, maar Henk Willemsen verdedigde foutloos. Na weer een afruil was de angel uit het steekspel en besloten beiden tot remise.

Raudenbusch – Koekkoek 0-1
Werner Raudenbusch speelde iets te behoudend met wit, waardoor Ton Koekkoek het initiatief greep. Een koningsaanval leidde tot kwaliteitsverlies (na een paardvork) en tot een zwakke koningsstelling voor Raudenbusch. Daarna kon Koekkoek een geslaagde mataanval inzetten. Door dit resultaat keert Koekkoek terug in de toptien.
20170127 foto Henri(2)
Keijzer – Burger remise
Kort na de opening ontwikkelde Rogier Burger een sterke aanval, waardoor een loper, paard en toren van Conrad Keijzer opgesloten werden. Na een aanval op de damevleugel van Keijzer wist laatstgenoemde de dames te ruilen met als gevolg dat geen van beiden meer kon doorbreken. Remise was het logische en verdiende resultaat.

Rien Lambrechts – Krijnen remise
Beiden openden met een fianchetto. Lambrechts dwong een goede loperruil af en won even later een pion. Maar Christian Krijnen kreeg wel het betere van het spel en onder druk verloor Lambrechts een kwaliteit. In een gewonnen eindspel werd Krijnen te overmoedig en mocht nog blij zijn, dat wit – mede door tijdnood – remise aanbood.

Stand aan kop:
1.	Knight 		707
2.	Duister		602
3.	Spijkerman 	558
4.	Kok 		446
5.	M. Lambrechts 	439
6.	Timmerman 	427
7.	Van Lier	379
8.	Koekkoek	373
9.	Kruiswijk	371
10.	Breukers 	363

1 comment

Comments are closed.