Intern, Volwassenen

Dames heel belangrijk bij Baarnse Schaakvereniging

Er zijn erg weinig dames lid van een schaakvereniging. Zo ook in Baarn. Misschien verklaart dat waarom de heren schakers de Dame het belangrijkste stuk vinden. Ook in de vierde ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging was de dame soms opvallend aanwezig. Maar tal van schakers hadden verstek laten gaan vanwege een heel andere dame.

Omdat de voorzitter van de Baarnse Schaakvereniging – Marco Meijer – een echte vrouw had geschaakt en elders in het huwelijksbootje stapte, was het afgelopen vrijdag niet heel druk op de clubavond. Toch werden nog acht boeiende partijen gespeeld in De Leuning. 
Thur Breukers

Mees Heeringa stond voor deze ronde verrassend mee aan kop vanwege zijn score van 2 overwinningen in 2 partijen. In de partij tegen Rob Boss kon hij dit huzarenstukje geen passend vervolg geven, hoewel hij agressief opende. Zonder te rokeren probeerde hij de koningsvleugel van Bos te slechten, maar deze buitte zijn ontwikkelingsvoorsprong volledig uit, offerde een paard en zette de witte koning na een wilde jacht prachtig mat.

Ed Duister strafte een openingsexperiment van Martijn Kruiswijk stevig af. Deze kon al snel geen kant meer uit, moest passief verdedigen en toezien hoe Duister pion na pion oppeuzelde en het daarna simpel uitspeelde.

Schaakdames

In de partij tussen Thur Breukers en Jan Timmerman speelden de dames geen rol van betekenis, want zowel dames, lopers als paarden gingen al snel in de doos en er resteerde een middenspel met alleen torens en pionnen. Breukers veroverde op de 35ste zet een pion, en het eindspel werd vervolgens door hem technisch knap verzilverd. Een sterk resultaat van Breukers, die een beduidend lagere rating heeft dan Timmerman, die daardoor nu zelfs op de vijfde plaats staat.

Henri Spijkerman speelde weer eens de langste partij van de avond. In een spannend middenspel waarin zwart een pion voorstond, verrichtten beide dames overwerk. Rien van Brummelen wist de aanvalsdrang van zwarts loperpaar goed af te weren en zelf dreigingen in de stelling te vlechten. In het late eindspel maakte hij de beslissende fout zijn actieve dame af te ruilen, waarna Spijkerman met nog 29 seconden op de klok zijn tegenstander mat wist te zetten.

Eble Mink, vader van een jeugdlid van de schaakvereniging, besloot na het bezoek aan de Siciliaanse thema-avond de stoute schoenen aan te trekken en het zelf ook te gaan proberen. Zijn eerste partij tegen Henk Meeuwissen was een gevecht van de eerste orde. Beide spelers wierpen hun stukken compromisloos naar voren, waarbij Meeuwissen even niet oplette en plotsklaps zijn dame verloor. Een mooi debuut voor Mink. De pot smaakte klaarblijkelijk naar meer, de spelers zetten na afloop de stukken weer in de beginstelling en speelden nóg een pot.

Materiaalverlies

Bert van Klingeren veroverde een pion en na een foutieve afruil van Peter Vegter een tweede. Daarna was het niet meer te houden en speelde Van Klingeren bekwaam naar winst.

Nieuw lid Isaac Schipper moet nog even wennen aan de opening van het spel, want ook nu kwam hij al snel een stuk achter te staan. Erik van Lier moest er nog voor knokken, maar liet zich dat voordeel niet meer ontglippen.

De enige remise van de avond werd bereikt in de partij tussen Thijs Michels en nieuwkomer Arie Kleijn.

 

Alle uitslagen 12-10-12:

Heeringa – Boss                               0-1

Duister – Kruiswijk                         1-0

Breukers – Timmerman               1-0

Van Brummelen – Spijkerman  0-1

Michels – Kleijn                              remise

Mink – Meeuwissen                       1-0

Van Klingeren – Vegter               1-0

Schipper – Van Lier                      0-1

Stand aan kop na ronde 4:

 1. Lensink            135
 2. Krishnasing    132
 3. Boss                   130
 4. Losekoot         127
 5. Breukers          105
 6. Duister             105
 7. Spijkerman     100
 8. Heeringa           98
 9. Wiegers             94
 10. Meijer                90

6 comments

 1. Leuk verslag Ton! Best nog veel, acht partijen, met zoveel afwezigen vanwege de bruiloft.

  1. De meeste credits gaan echter naar Henri Spijkerman, want die heeft het grootste deel geschreven. Ik had dat ook bovenaan het verslag gezet, maar op onverklaarbare wijze is die zin weggevallen. Sorry Henri! Mooie foto heb je er nog bijgeplaatst, Pascal.

Comments are closed.