Intern, Volwassenen

Daan Lensink weer aan kop schaakcompetitie

In een rechtstreeks duel met koploper Losekoot kwam Lensink als sterkste uit de bus en nam de leiding van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging weer over. Verder was er nog meer strijd op alle fronten en was de bekerwedstrijd tussen Mink en Andriessen een echte thriller.

Nieuwe koploper tegen 'oude' koploper
Nieuwe koploper tegen ‘oude’ koploper

De topper in de 18e ronde van de interne competitie tussen koploper Pascal Losekoot en naaste concurrent Daan Lensink was bijzonder spannend. Losekoot kreeg door een pionoffer meer initiatief, maar Lensink verdedigde uiterst secuur. De vrijwel gelijk opgaande strijd werd uiteindelijk pas in de tijdnoodfase beslist. In grote tijdnood maakte Losekoot wat foutjes en greep Lensink de winst. Al de tweede keer dit seizoen dat Lensink van Losekoot won, dus terecht dat hij de koppositie weer overnam. Naaste achtervolger Marco Meijer maakte geen fout tegen Simon van Voorthuizen die al in de opening een combinatie over het hoofd zag. Ed Duister en Jan Timmerman speelden een taaie positionele partij. Remise leek logisch, maar Timmerman wees dat aanbod af. Na een afruil bleek dat Timmerman ietwat gelukkig een verbonden vrijpion kreeg, die de partij toch in zijn voordeel besliste. Niet alleen nam Timmerman revanche op de eerdere nederlaag tegen Duister, ook nam hij diens fraaie vierde plek in het klassement over.

Stukken tegen pionnen

In de partij tussen Thur Breukers en Werner Raudenbusch kwam Breukers tegen inlevering van één stuk liefst drie pionnen voor te staan. Een spannend duel ontwikkelde zich, maar beiden moesten in remise berusten. Ook in de partij tussen Johan Vermulst en Erik van Lier deed zich eenzelfde constructie voor. In dit geval had Vermulst een stuk meer, tegen drie pionnen voor Van Lier. Hier was Vermulst toch de slimste en wist de winst binnen te halen. Ger Oldekamp vergaloppeerde zich tegen Isaac Schipper en dat kostte hem in de opening al een stuk. Schipper zette meteen grote druk op de verzwakte verdediging van Oldekamp, die daardoor steeds gedwongen werd de minst slechte voortzetting te kiezen. Het mocht niet baten. Knappe winst voor Schipper.

Geertièn de Vries speelde pas zijn derde partij dit seizoen, maar was het nog niet verleerd. Een beetje geholpen door een fout van Menno Muller kwam hij al snel een stuk voor. Geconcentreerd speelde De Vries naar winst.
Rien van Brummelen speelde volgens eigen zeggen een zwakke partij tegen Thijs Michels. Toch was het niet zo maar even snel gespeeld. Michels wist echter uiteindelijk prima te profiteren.

Martin Bunschoten had zijn dame ver binnen de stellingen van Henk Meeuwissen gedrongen, maar kwam daar toch een beetje klem mee te staan. Meeuwissen kon daardoor bijna ongehinderd in de aanval gaan. Zijn uiteindelijke koningsaanval met dame en paard werd Bunschoten te machtig. Mario Lambrechts en Ton Koekkoek schaken vaker tegen elkaar buiten de club om. En of ze het afgesproken hadden of niet, speelden ze beiden met zwart een verrassende opening tegen respectievelijk Rob Boss en Henk Willemsen. Het werden boeiende partijen, maar Boss en Willemsen zegevierden.

Bekerstrijd

Eble Mink en Rienk Andriessen speelden in de tweede ronde van de bekercompetitie een spannende partij. Ze probeerden van alles om te winnen, maar dat lukte geen van beiden. Dus moest de partij in een barrage met ieder 10 minuten speeltijd beslist worden. Er werd op het scherpst van de snede gespeeld en de spanning was te snijden, maar uiteindelijk bleek Andriessen de koelbloedigste en gaat door naar de derde ronde.

Alle uitslagen ronde 18:

Meeuwissen – Bunschoten         1-0

Schipper – Oldekamp             1-0

Vermulst – Van Lier             1-0

De Vries – Muller               1-0

Boss – Lambrechts               1-0

Willemsen – Koekkoek            1-0

Breukers – Raudenbusch          remise

Van Brummelen – Michels         0-1

Timmerman – Duister             1-0

Meijer – Van Voorthuizen        1-0

Losekoot – Lensink              0-1

Beker, tweede ronde:

Mink – Andriessen               remise 

(Andriessen wnb)