2006

Daan Lensink nieuwe schaakleider

Alweer is er een nieuwe koploper in de tweede cyclus van de interne schaakcompetitie. Leider Peter van de Veer verloor van voormalig leider Jan Overbeek, waardoor Daan Lensink de eerste plaats voor zich kon opeisen. Deze speler uit de jeugdopleiding draait al wat langer mee, maar stak nog nooit in zo’n goede vorm. Tegelijkertijd dienen zich ook nieuwe jeugdspelers aan.

Daan Lensink had weinig moeite met Wilette van Helden, die misschien wel de beste vrouwelijk deelnemer aan de competitie is, maar tegen een speler in een dergelijke vorm weinig kans had. Lensink plaatste zich onlangs voor het Nederlands Kampioenschap t/m 16 jaar door bij de regionale kampioenschappen knap tweede te worden. In de externe competitie won hij dinsdag nog spelend in het tweede team en vrijdag won hij voor de zesde keer in de tweede cyclus van de interne competitie.

Koploper Peter van de Veer verloor juist dinsdag en moest ook nu het punt aan zijn tegenstander laten. Jan Overbeek won al snel een pion en niet veel later staakte Van de Veer de strijd. Heel wat langer schaakten Arthur Vlug en Pascal Losekoot. De laatste had bij winst de leiding kunnen nemen, maar dat lukte niet. Een minder handige zet in de opening werd door Vlug in het vervolg goed afgestraft.

Ashley Krishnasing boekte een belangrijke overwinning op Vincent Pandelaar. Deze pleegde een spectaculair dameoffer om met twee zwarte pionnen op de tweede rij te komen en daar een nieuwe dame te halen. Krishnasing neutraliseerde met een tussenzet echter de snode plannen en liet niets over van de zwarte stelling. Een spannende strijd was er ook tussen Martijn Benschop en Marco Meijer. Benschop speelde net als in de partij in de vorige cyclus agressief. Hoewel Meijer het dit keer beter aanpakte, leek hij toch weer het onderspit te moeten delven. Door een kleine onnauwkeurigheid van Benschop kwam Meijer weer terug in het spel en zat er voor beide partijen niet meer in dan remise.

Nieuwkomers
De nieuwkomers van de laatste weken wisten deze ronde goed te scoren. Kasper Wiegers boekte al zijn tweede achtereenvolgende overwinning. Ger Oldekamp was dit keer het slachtoffer. Jeroen de Mon behaalde zijn eerste overwinning met goed aanvalsspel op de koning van mevrouw Ensink. Noah Breij ging lange tijd gelijk op met Ton Koekkoek en wist op het eind zelfs het punt naar zich toe te trekken. Ook voor hem de eerste overwinning. Alleen Gino de Mon kon na zijn winst vorige week, zijn prestatie niet herhalen. Aangezien eerste achttal speler Werner Raudenbusch de tegenstander was, was dat ook geen schande.

Wim van Teutem kreeg een dame cadeau van dame Lidy Zandbelt en dat was natuurlijk goed voor de winst. Rob Boss had een stuk minder maar vier pionnen meer dan Levente Vervoort. Boss dacht goede kansen te hebben met de pionnen, maar liet zich pardoes mat zetten. Een overwinning was er verder nog voor Simon van Voorthuizen tegen Thijs Michels. De resterende twee partijen eindigden in remise. Henk Meeuwissen probeerde het wel tegen Johan Vermulst, maar die verdedigde zich goed. Rien van Brummelen probeerde ook van alles tegen Bert van Klingeren, maar hier was echt een remise eindspel op het bord gekomen.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Van de Veer - Overbeek 	0-1
Vlug - Losekoot     	1-0
Van Klingeren - Van Brummelen	remise
Krishnasing - Pandelaar 	1-0
Van Voorthuizen - T. Michels	1-0
Vermulst - Meeuwissen  	remise
Van Briemen - Schaap  	0-1
Lensink - Van Helden   	1-0
Boss - Vervoort     	0-1
Benschop - Meijer    	remise
Raudenbusch - G. de Mon 	1-0
Koekkoek - Breij    	0-1
Wiegers - Oldekamp    	1-0
Van Teutem - Zandbelt  	1-0
J. de Mon - Ensink   	1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Lensink    	72
2. Overbeek   	69
3. Van de Veer  	65
4. Vlug     	65
5. Losekoot   	64
6. Van Kampen  	63
7. Krishnasing	    61
8. Van Klingeren	56
9. Van Voorthuizen	56
10. Andriessen  	54

Vrijdag wordt de negende ronde van de tweede cyclus gespeeld. De partijen beginnen om 19.45 uur in Het Brandpunt aan de Oude Utrechtseweg 4a. De jeugd begint een uur eerder met lessen en onderlinge competitie. Meer informatie is te verkrijgen bij de secretaris Jan Overbeek, tel. 5420605, of de jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745. —Marco Meijer