2007

Daan, het geheime wapen

VerslagZaterdag 13 oktober moesten we de tweede en derde ronde spelen voor de JCC (jeugd club competitie). Na de 1-3 nederlaag (Daan enige winst met zwart) moesten we vandaag goed scoren om toch nog kandidaat te blijven voor de eerste plaats.

Om 08:15 kwam iedereen, Geertièn, Daan, Ewoud en Vincent precies op tijd aan waardoor wij meteen door konden rijden in de auto van Ilse.

De heenreis verliep niet vlekkeloos, een verkeerde afslag zorgde ervoor dat wij het plaatsje Someren mochten bekijken. Maar toch daarna kwamen we aan in Asten.Na het parkeren van de auto liepen we naar binnen en we konden meteen aan de slag. De opstelling was ongewijzigd:

Bord 1: Ewoud

Bord 2: Vincent

Bord 3: Daan

Bord 4: GeertiènDe eerste ronde van de dag (de tweede ronde van de competitie) speelden we tegen “Pallas 2”. Pallas vond ik een rare naam, maar nu ik het in de zoekmachine stop, vind ik resultaten dat het een Griekse god is, een sterrenriem, een astroïde enz. Zelf vond ik het een kipgerecht.

De klokken werden in werking gesteld, je schudt je tegenstander een hand, en je mag beginnen.Ewoud kreeg met wit een Scandinavisch op het bord, schoof wat pionnetjes naar voren, terwijl zwart een pion offerde. Ewoud stond een pion voor, maar zijn koningsstelling was wel wat verzwakt, de tijd mocht uitmaken of de verzwakking wit de das om zou doen, of dat zwart er van kon profiteren.

Vincent met zwart mocht tegen het Morra gambiet spelen, met wit offer je een pion voor ontwikkelingsvoorsprong. Met een idee van iemand in het achterhoofd stelde zwart de ontwikkeling van de lichte stukken uit en bracht een toren op d7.

Daan speelde zijn Italiaans op het bord en een lange partij kon beginnen met een plusje voor wit. Daan stelde zijn rokade uit, en ging meteen met h3 en g4 aan de slag met een koningsaanval.

Geertièn kreeg ook een Italiaans op het bord, maar dan met de zwarte kant. Een ongebruikelijke zet van Geertièn zette de witspeler al vroeg in de opening aan het denken.Als eerste klaar van Baarn was Geertièn, die verloren had. Vroeg in de opening werd hij slachtoffer van wat tactische grapjes. Toen de rook was opgetrokken, kwam er een stelling op het bord die materieel gelijk was, maar zeer goed voor wit. Geertièn deed nog wat hij kon, maar het mocht niet meer baten en wit won.
De stand 1-0 voor Pallas.

De tweede die klaar was, was Vincent. Vincent won door het Morra gambiet een pion, maar kon ook een tweede pion grijpen, wat hij natuurlijk ook deed. Wit had wel open lijnen en er dreigde nog wat gevaar. Toen zwart dacht dat hij safe zat, werd het zeer gevaarlijk. Maar uiteindelijk was zwart degene die zijn hoofd het koelst kon houden en won. 1-1

Het was aan Ewoud de beurt om ons tot voorsprong te brengen, wat hij ook deed. Ewoud offerde een pion terug om zijn toren te activeren op de zevende rij. De toren bleek te actief voor zwart, die door de druk een stuk verloor en de partij. De stand 1-2 voor Baarn.

Daan was nog steeds bezig met een goede partij, de koningsaanval van wit leek erg goed, maar sloeg eigenlijk nooit door. Desondanks hield wit het initiatief en na wat stukkenruil kwam er een eindspel met ieder een toren en een stuk plus wat geblokkeerde pionnen. Daan stond wat beter en bood slim remise aan, wat zwart eigenlijk niet kon weigeren. 1,5 – 2,5 was de einduitslag.Na een pauze van 3 kwartier konden we weer verder aan de tweede ronde van de dag (derde in de competitie). Deze keer mochten we tegen de Cirkel.Bord 1 werd een Siciliaanse Najdorf van Ewoud. De witspeler koos een wat onhandige opstelling volgens Ewoud. Even zag het er dreigend uit met 4 pionnen voor Ewouds koning, maar het zag er gevaarlijker uit dan dat het was. Na een tijdje verloor wit zijn geduld en ging wit wat rare zetten doen, zwart kreeg daardoor het loperpaar tegen een toren plus nog die aanval. Ewoud gaf dit niet meer uit handen en won keurig zijn tweede partij van de dag.

Op bord 2 besloot Vincent rustig te schuiven en op de fouten van de tegenstander te anticiperen. Dat lukte aardig want op de negende zet van zwart begon zwart een onnauwkeurige zet waar wit meteen profiteerde. Een onnauwkeurig moment van wit merkte zwart niet op, waardoor twee paarden buiten spel stonden van zwart. Vincent won een pion, en zou nog een stuk winnen. Zwart gaf op in een hopeloze stelling.

Daan op bord 3 speelde met zwart een solide opstelling terwijl wit wat rare zetjes speelde. Ineens hoor ik “mat”, zo snel ging het… Zijn tegenstander vond het niet leuk, en de tegenstander van mij ook niet zo te horen. Teleurgesteld ging mijn tegenstander de zaal uit.

Op bord 4 kon Geertièn met wit zijn tegenstander op de proef stellen. Na wat onnauwkeurigheden verloor wit twee pionnen. In het eindspel had Geertièn nog een vrijpion, maar het mocht niet baten.

De eindstand van de derde ronde was 3-1 in het voordeel van Baarn.Mede door Daan hebben we dit succes kunnen boeken, hij heeft namelijk een persoonlijke score van 2,5 / 3. Vandaar dat hij het geheime wapen is van Baarn.
Pallas 2 – Baarnse SV 1½ – 2½
1. Jan Willem Gerth van Wijk -Ewoud de Groote 0 – 1
2. Stijn Kiers -Vincent Pandelaar 0 – 1
3. Stan Lambrechts -Daan Lensink ½ – ½
4. Johnny Paans -Geertien de Vries 1 – 0

ronde 3:
Baarnse SV – De Cirkel 3 – 1
1. Ewoud de Groote – Benjamin ten Holte 1 – 0
2. Vincent Pandelaar – Floris Busscher 1 – 0
3. Daan Lensink – Marijn Dekker 1 – 0
4. Geertien de Vries – Wouter Havinga 0 – 1

—Vincent Pandelaar